Är du sund och rund?

Var glad att du har fett på kroppen – för utan fett kan man inte leva. Efter 70 års ålder skyddar fettet dessutom dig mot sjukdom.

Kroppsfettet har en lång rad viktiga uppgifter – som att hålla oss varma och skydda oss från slag och stötar. Men fettväv utsöndrar också hormoner som påverkar vår ämnesomsättning, vårt immunförsvar och blodtrycket. Under evolutionens gång var det en fördel att kunna lagra fett för sämre tider. Det var helt enkelt en viktig överlevnadsmekanism. Men i dag ser vi inte på kroppsfett på samma sätt eftersom vi har hört mycket om dess skadeverkningar.

Faktum är att det kan vara lika skadligt att ha för lite fett i kroppen – bland annat för att det kan påverka kroppens nivåer av könshormonet östrogen negativt – och leda till både benskörhet och benbrott. Till skillnad från vad man kan tro är det inte ovanligt att väldigt smala männi-skor drabbas av förhöjt kolesterol som kan leda till hjärtsjukdomar.

Forskare har undersökt hur fett påverkar utvecklingen av diabetes typ 2, en sjukdom som påverkas av var på kroppen fettet sitter. Om fettet i huvudsak sitter på rumpan och låren är det inte alls lika farligt för hälsan som om det är lagrat på magen. Och även om man har fett på magen behöver man inte utveckla sjukdomen, men om man har diabetes och hjärt-kärlsjukdomar i släkten ska man givetvis vara på sin vakt. En tumregel är att om midjemåttet är över en meter i omkrets så ökar ­risken för diabetes typ 2 ­markant.

Men forskarna har upptäckt att européer tål extra kroppsfett bättre än människor som kommer från exempelvis Asien. Och efter 70 års ålder är fett på kroppen något ­hälsofrämjande som snarare skyddar mot olika sjukdomar och håller dig friskare.

Det visar bland annat en ­australisk studie som publi­ceras i medicintidskriften Journal of the American ­Geriatrics Society och som omfattar över 9 000 män och kvinnor i åldern 70–75 år. ­Risken att dö inom en tioårsperiod var helt enkelt lägst bland dem som var överviktiga, enligt denna studie.

Därför är fettet bra att ha!

  • Din fettväv räknas som ett eget organ och producerar bland annat hormonet östrogen. Totalt sett är fettväven inblandad när det kommer till produktionen av 600 lika hormoner och enzymer.
  • Förmågan att kunna lagra fett var förr i tiden en förutsättning för vår överlevnad. Även i dag är fett en viktig energireserv för dåliga tider.
  • Fettet har en isolerande förmåga och håller oss varma. Om vi inte hade haft fett på baken hade vi fått sittsår. Fettet skyddar oss även mot stötar och slag.
  • Om vi inte hade haft den lilla fettkudden i våra händer hade vi inte lärt oss att använda hammare och andra redskap – det hade varit för smärtsamt.
  • Fettet skyddar våra inre organ – som till exempel njurarna.
  • Lite fett på kroppen var förr i tiden en signal om att kvinnan var fertil. Hon var då mer attraktiv och betraktad som levnadsstark.

 

Scroll to Top