Han mördade sina närmaste för pengar

När Michael Rubensteins styvbarnbarn Krystal var två år tecknade han en hög livförsäkring på henne. Två år senare hittades Krystal och hennes föräldrar brutalt mördade i Rubensteins jaktstuga. Även om polisen snabbt fattade misstankar mot honom var det först vid den andra rättegången som en spyflugepuppa (!) skulle komma att avgöra fallet.

Det var en avskyvärdsyn som mötte poliserna C V Glennis och kollegan Allen Applewhite när de klev in i jaktstugan i Mississippi den 16 december 1993. I främre rummet låg Annie Perry, 20, och hennes man Darrell Perry, 24, döda på golvet.

I ett rum intill låg deras 4-åriga dotter Krystal död i en säng. Den efterföljande obduktionen visade att föräldrarna hade dödats med ett flertal knivhugg, medan den lilla flickan blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp och därefter kvävd.

Enligt obducenternas bedömning hade kropparna legat ungefär en månad i jaktstugan, vilket innebar att mordet skulle ha skett någon gång i mitten av november.

Den som ägde jaktstugan och som larmat polisen var Michael Rubenstein, styvfar till Darrell. Rubenstein berättade för poliserna att han kört dit familjen i början av november. Sedan hade han varit där runt den 27 och 28 november och knackat på dörren, men ingen hade öppnat. När han återvände den 16 december hade han tagit med sig nycklar för att kunna komma in i stugan om familjen inte var hemma.
Polisen frågade honom om familjen hade några fiender. Då berättade han att de höll på med droger och att de köpte dessa i New Orleans.

Kallt fall
Allen Applewhite åkte dit, men ingen kände igen paret. Rubenstein hade också gett namn på två droghandlare som kunde ha med morden att göra. De hade båda vattentäta alibin.

Darrells bror David trodde att det var Michael Rubenstein som låg bakom morden och att motivet var försäkrings-bedrägeri. Utredarna undrade vad han baserade det på.

– Eftersom jag har gjort försäkringsbedrägerier tillsammans med honom tidigare, svarade David.
David menade att Rubenstein troligtvis hade köpt en försäkring i något av offrens namn och med sig själv som förmånstagare.

Mycket riktigt upptäckte utredarna att han tecknat en livförsäkring på Krystal när hon var 2 år. Beloppet var en kvarts miljon dollar.

När utredarna frågade Rubenstein vad han hade gjort runt den 15–16 november åberopade han rätten till advokat. Utredarna ville gripa honom och väcka åtal, men åklagaren menade att bevisningen var för tunn. Trippelmorden blev ett kallt fall.

Allen Applewhite glömde aldrig fallet. 1998 satt han med på en rättegång i Magnolia i Mississippi där en far åtalades för att ha mördat sitt eget barn i syfte att få ut försäkringspengar. Fadern blev fälld och efteråt berättade Applewhite för åklagaren Bill Goodwin om morden på familjen Perry och hans misstankar om vem som gjort det.

Åklagaren blev intresserad och fick ta del av utredningsmaterialet. Några dagar senare fick han distriktsåklagarens godkännande att gå vidare med fallet.

Darrells mor Doris hade nu skilt sig från Michael Rubenstein. Hon berättade att när Rubenstein kom tillbaka efter att ha hittat kropparna berättade han för henne att Annie och Darrell knivhuggits till döds och att Krystal hade kvävts. De uppgifterna var inte offentliga förrän flera ­dagar senare, så bara mördaren kunde veta hur offren bragts om livet.

Det var dock inte tillräckligt för en ny rättegång, ansåg distriktsåklagaren och bad Applewhite och Goodwin fortsätta gräva. När de gick tillbaka till 1979 visade det sig att Rubenstein drivit företag med en kompanjon, Harold Connor jr, som blivit skjuten i ryggen under en hjortjakt som Rubenstein inviterat honom till.

Saknade alibi
Dödsskottet kom från en av jaktdeltagarna som snubblade och avlossade ett vådaskott. Rubenstein hade tecknat en livförsäkring på 240 000 dollar på kompanjonen. Pengarna betalades aldrig ut eftersom domstolen menade att Harold Connor jr hade omkommit under mycket misstänkta omständigheter.

Det visade sig att Michael Rubenstein genom åren varit inblandad i bortåt 40 misstänkta försäkringsbedrägerier men aldrig åkt fast. Nu väcktes dock åtal för mord på tre personer, eftersom han inte hade alibi.

Men några månader före rättegången fick Bill Goodwin veta att försvaret hade kallat ett expertvittne som hävdade att obducenterna hade fel tid för mordet. Experten menade att morden skulle ha skett 3–4 december, en tidpunkt som Rubenstein hade alibi för.

Goodwin kontaktade professor William Bass som forskat på döda kroppars nedbrytningsprocess och framför allt tiden det tar för fluglarver att bildas och utvecklas till puppor. Baserat på kropparnas nedbrytning menade Bass att dödsfallen skulle ha skett i mitten av november. Det som saknades var bilden av en puppa som utvecklas två och en halv vecka eller mer efter att döden inträffat.
Bevisningen räckte inte och Rubenstein friades.

Goodwin överklagade och i januari år 2000 inleddes den andra rättegången. William Bass satt långt bak i rättssalen när han fick se en närbild på Krystals huvud. Han hoppade upp och bad att få undersöka fotona noggrannare.

Då upptäckte han en puppa i Krystals hår. Fotografiet hade inte varit med vid första rättegången.
Puppan var detaljen som kunde belägga att kropparna hade legat mer än två och en halv vecka och att morden inte kunde ha skett 3–4 december utan mer troligt 15–16 november. William Bass expertutlåtande fällde Michael Rubenstein för morden han begått för att komma åt Krystals
försäkringspengar.

Han dömdes till döden, men domen överklagades och påföljden blev då livstids fängelse.
– Att döda en liten flicka för försäkringspengar – du kan inte bli mer ond, sa Bill Goodwin efter rättegången.

Scroll to Top