Siw Malmkvist: Jag känner mig som en 30-åring

Det finns 80-plussare. Och så finns det Siw Malmkvist. Hon håller sig aktiv och tvekade inte att vara med i Let's Dance. Men nu får vår supersenior vänta till nästa år. Coronaviruset ställer till det.

Siw Malmkvist

Ålder: 83 år.
Familj: Sambon Fredrik Ohlsson, barnen Tove, 56, och Henrik, 46, Fredriks barn Maria och Lukas, fem barnbarn, ett barnbarnsbarn.
Bor: Lägenhet i centrala Stockholm.
Gör: Uppträder och turnerar. Läser böcker, målar, umgås med familj och vänner.
Aktuell med: Skulle varit en av deltagarna i årets upplaga av Let’s Dance på TV4.

Att Siw Malmkvist fyller 84 år på nyårsafton är svårt att tro – även om hon passande nog är som ett helt fyrverkeri.

Under det senaste året har sångerskan turnerat med Ann-Louise Hanson samt medverkat i tv-program som Glada hälsningar från, Renées brygga och uppträtt som mellanakt i Melodifestivalen.

Dessutom skulle hon ha tävlat i vårens upplaga av Let´s Dance i TV4.

Men efter över fem veckors tränande tillsammans med danspartnern Jonathan Näslund fick Siw tisdagen den 17 mars – bara tre dagar före premiären – beskedet att hon stoppas från att delta.

Detta på grund av risken att smittas av coronaviruset. TV4 följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer att alla över 70 år bör begränsa sina sociala kontakter och undvika folksamlingar.

Siw Malmkvist: Jag känner mig som en 30-åring
Siw med delar av årets Let’s Dance-gäng.

– Givetvis vill jag vara med och bidra till att hejda smittspridningen, men det var ändå ett väldigt tungt besked och kändes som att luften gick ur mig. Vi hade ju tränat så länge och det började kännas bättre och bättre, berättar Siw.

I stället för att själv svänga runt på dansgolvet får Siw följa programmet från tv-­soffan hemma.

– Trots all besvikelse vill jag ju se hur det går för de andra som jag börjat lära känna. Då kan jag ju jämföra med hur jag själv klarade de olika danserna och gräma mig lite över i fall det känns som om jag gjort det bättre, skrattar hon.

Siw Malmkvist: Jag känner mig som en 30-åring
Om Siw ställer upp nästa år vill hon dansa med Jonathan Näslund. (Foto: Magnus Ragnvid/TV4)

Modig mamma

Siw skulle ha varit den äldsta deltagaren i Let´s Dance någonsin – och blev erbjuden att vara med nästa år istället.

– Vi får se hur det ser ut då. Vad jag gör och hur jag känner. Men om jag ska vara med igen är en förutsättning att jag får dansa med Jonathan. Han är otroligt duktig och ­pedagogisk.

Siw skulle säkert ha lite fördelar efter alla sina år på scenen – även om danserna i programmet är något helt annat.

– Ja, de stegen jag tagit ihop med mitt sjungande är ju inte så avancerade. Men det är tur att jag inte bara suttit hemma och löst korsord på ­senare år – utan alltid har rört på mig och även kör en del gymnastiska övningar hemma varje morgon.

Siw Malmkvist: Jag känner mig som en 30-åring
Gör om det här om du kan! Siw är fortfarande vig och rörlig.

– Det var ändå verkligen jätteroligt och modigt av mamma att vilja ställa upp. Långt från alla är så pigga och vitala vid hennes ålder, säger dottern Tove.

Hon är äldst av Siws bägge barn och har Lasse Mårtenson som pappa, den finländske musikern som gick bort för fyra år sedan.

– Jag och mamma har en väldigt bra relation, vi står varandra nära även om vi inte träffas så ofta. Speciellt inte det här året, då jag bor och ­arbetar på Gotland.

Toves yngre bror Henriks pappa är skådespelaren Fredrik Ohlsson, Siws sambo. De blev ett par 1971.

– Vi möttes på en fest. Han såg mig och sa att han föll direkt. För att ett förhållande ska hålla så länge som vårt har gjort gäller det att man accepterar varandra för den man är, att man är snälla mot varandra och finns där.

Sprallig och glad

Tove jobbar som distriktssköterska och har alltså inte gått i sin mors fotspår.

– Vi spelade in en barnskiva tillsammans när jag var 8 år, annars har artistlivet aldrig lockat mig. Jag tyckte att skådespeleri verkade kul, men när jag växte upp bodde vi långt ut på Värmdö och där fanns inga sådana kulturaktiviteter för barn så det blev aldrig av.

– Jag har aldrig försökt påverka barnen att välja samma bana som jag, säger Siw. De ska självklart hålla på med vad de själva vill. Henrik har till skillnad från sin syster ägnat sig åt musik och jobbat på tv.

Siw Malmkvist: Jag känner mig som en 30-åring
Tove tycker att mamma Siw var modig som ville vara med i danstävlingen. (Privat bild)

År 1968 fick Malmkvist en jättehit med låten Mamma är lik sin mamma. 

Men den texten anser Siw inte är något som stämmer in särskilt bra med verkligheten.

– Haha, nej, jag var inte särskilt lik min mor Sigrid. Och hon höll med mig om det. Men skillnaden mellan mig och min dotter är ju inte lika milsvid – vi har en del saker gemensamt.

Och det är Tove beredd att skriva under på också.

– Mamma är rätt sprallig och oftast glad. Det vi är lika på är också att båda är spontana och ganska impulsiva. Men hon är nog lite mer prata först och tänk efter sedan än mig – vilket är mycket av hennes charm, skrattar dottern.

Något som skiljer dem åt är också hur mycket de oroar sig för sina nära och kära.

– Mamma har lätt för att få katastroftankar. Som exempelvis att hon tänker att något hemskt ska hända om jag ska flyga någonstans. Eller som när min son var liten och nyss hade lärt sig att sitta själv på utedass. I stället för att berömma honom för hur duktig han var oroade sig mamma mer för vad som skulle kunna hända om han ramlade ned i hålet, berättar Tove med ett leende. Jag är nog lite mer analytiskt lagd.

Siw Malmkvist: Jag känner mig som en 30-åring
Siw med sonen Henrik på Pridefestival förra året. (Foto: TT)

Siw har fem barnbarn i åldrarna 3 till 30 år – som hon träffar gärna och ofta. Dessutom ett barnbarnsbarn, då äldsta barnbarnet Julia fått en liten son.

Att deras mormor/farmor är en riktig krutgumma är knappast någon nyhet.

De är vana att så gott som alla vänder sig efter henne på gatorna och att hon rockar vidare på scenen – trots att hon är en bit över 80.

– Ibland tittar de när jag uppträder, framför allt de äldsta barnbarnen. Julia var flera gånger och kollade när jag spelade musikalen FlashDance och det var jättekul förstås.

Siwan är med andra ord ingen vanlig farmor eller mormor. Eller?

– Haha, frånsett musikkarriären är jag nog rätt vanlig. Gillar att lösa korsord och läsa böcker bland annat. Och så tycker jag att det är väldigt roligt att umgås med barnbarnen. Jag tror att jag är en ganska bra mormor och farmor, som gillar att leka med dem. När yngsta barnbarnet kommer blir det full fart kan jag lova.

Siw Malmkvist: Jag känner mig som en 30-åring
Melodifestivalen 2004 med vännerna Ann-Louise Hanson och Towa Carson. (Foto: TT)

Att anonymt kunna gå runt på stan utan att någon känner igen henne – nej, det händer så gott som aldrig.

– Det är oftast bara positivt när folk kommer fram och pratar med mig. Sedan beror det lite på hur mycket jag spökar ut mig om de ser vem det är eller inte. Har jag inte sminkat mig är det inte alls säkert att de känner igen mig, skrattar hon.

Åldrandet är inga problem för Siw – som gärna fortsätter jobba så länge hon bara orkar.

Fimpade efter stroken

– Det viktigaste är ju att man har hälsan och den har jag haft tur med hittills. Är man frisk och klar i huvudet är det bara kul att uppträda. Jag drabbades visserligen av en stroke 2005, men som tur var bara en liten sådan. Jag fick inga direkta men mer än att jag blev lite svagare i vänster hand och arm. Stroken kan mycket väl ha berott på min rökning så jag fimpade tvärt. Nu för tiden vet man ju hur farligt det är att röka, så jag blir faktiskt arg när jag ser ungdomar gå runt med cigaretter i händerna.

Siw Malmkvist: Jag känner mig som en 30-åring
Stora Famnen med Lennart Hyland 1959 blev Siws genombrott. (Foto: TT)

Hon har svårt att förstå att det har gått 61 år sedan genombrottet som värdinna i Lennart Hylands tv-underhållning Stora famnen.

Där startade klassresan på allvar från uppväxten i arbetarhemmet i Landskrona tillsammans med sin mor Sigrid, sin far Albert och sina åtta syskon.

– Visst har jag gjort en klassresa, men är samtidigt kvar i den klass jag växte upp. Har full empati för folk som har det svårt. När jag var liten tyckte jag ändå att jag hade allt jag behövde. Det var först när jag började skolan och märkte att det fanns kompisar som hade egna rum och bodde i villor som jag förstod att alla inte bodde i barnrikehus som vi.

I den nio personer stora syskonskaran har fyra gått bort – så fem är kvar.

– För mig är ålder verkligen bara en siffra och det finns heller ingen mall för hur vi över 80 år ska vara längre. Jag känner mig likadan inuti som jag alltid har varit, i alla fall sedan 30-årsåldern. Men givetvis är det ju ändå så att åldern – och inte minst det faktum att många jag känner gått bort – påminner mig om att jag kommit lite närmare slutet.

Siw Malmkvist: Jag känner mig som en 30-åring
Siw som Pippi Långstrump, här med Lennart Hyland. (Foto: TT

Enorma framgångar

År 1959, samma år som genombrottet i Stora famnen, vann Siw Melodifestivalen med låten Augustin. Fast då var det redan bestämt att Brita Borg skulle sjunga den i Eurovision Song Contest. Men året därpå representerade Siw Sverige med Alla får varann istället för Östen Warnebring som vann den svenska uttagningen.

Första skivan Tweedlee dee spelade hon in som 19-åring. Siw blev snabbt populär inte bara i Sverige – hon gjorde en gigantisk succé i dåvarande VästTyskland. 

År 1964 vann hon en meloditävling med låten Liebeskummer lohnt sich nicht och den singeln sålde i över en miljon exemplar.

Fem år senare blev det seger i Västtysklands uttagning till Eurovision Song Contest med Prima Ballerina.

Siw Malmkvist: Jag känner mig som en 30-åring
Här sjunger Siw i Allsång på Skansen. (Foto: TT)

I samband med en turné i Tyskland under 1970-talet blev Siw chockad då hon såg affischerna med hennes namn. Det stod: ”Siw Malmkvist – die grosse knüller aus Schweden.”

– Haha, som tur var betydde det inte det jag trodde – utan snarare ”Den stora knallsuccén från Sverige”.
Det där är något både jag och andra skrattat mycket åt. 

Genom åren har Siw spelat in närmast ofattbara över 600 låtar på tio olika språk.

– Det är ju inte precis så att jag kan de olika språken, däremot har jag haft lätt för att lära mig just texterna. Sedan kan jag hålla med om att det låter helt otroligt och det är inte utan att jag funderar på om jag verkligen har gjort allt det där, skrattar hon.

Att lyckas hålla sig populär och folkkär så länge är något som verkligen sticker ut. Allt från superhiten Tunna skivor, filmstjärna i Danmark då hon spelade huvudrollen i Förälskad i Köpenhamn, till roller i flera olika musikaler, Kar de Mumma-revyn, Pippi Långstrump, krogshower, teateruppsättningar, samt mängder av olika turnéer och gästande av tv-program.

– Jag har haft tur som tackat ja till rätt saker och upplevt många succéer genom åren, samtidigt som jag jobbat mycket. När barnen var små hade jag ofta dåligt samvete över att gå hemifrån på kvällarna. Men som vuxna säger de sig inte minnas något av det som varit till någon nackdel, vilket jag är glad för, säger Siw Malmkvist. 

Scroll to Top