De bor inuti ett växthus!

Linda och Björn Wallentinus ville bo i ett miljösmart hus. Nu har de förverkligat drömmen för sig och sina döttrar – och fått medelhavsklimat, apelsinträd, fikon och aprikoser på köpet!

När man går runt garaget hemma hos familjen Wallentinus i Brottby norr om Stockholm möts man av synen av ett jättelikt växthus som reser sig nio och en halv meter framför besökarna.

Men det är inte vilket växthus som helst. Bakom glasväggarna ligger ett modernt timmerhus i trä på 145 kvadratmeter, fördelat på två våningar som man når genom en vanlig glasdörr.

Det är här som Linda Wallentinus och hennes man Björn byggt sitt naturvänliga drömhus för sig och döttrarna Lova och Saga.

Linda och Björn Wallentinus

Ålder: Båda 42 år.
Familj: Döttrarna Lova, 12, och Saga, 10.
Bor: I ett naturhus i Brottby, Vallentuna kommun.
Gör: Registrator respektive it-tekniker.

– Jag tycker det känns bra att kunna göra något som bidrar till en bättre miljö samtidigt som det är skönt att bara kunna gå rakt ut från köket till trädgården och plocka grönsakerna man behöver till maten, säger
Linda med ett leende medan hon och Björn går husesyn tillsammans med Hemmets Journal.

Deras trädgård är fascinerande. När solen skiner blir det snabbt ett behagligt klimat trots att den enda uppvärmningen kommer från den spillvärme som läcker ut från bostadshuset. Det gör att de i sin trädgård både får tidigare vårar och längre somrar än grannarna.

– Det blir en sorts ökenklimat med varmt och torrt väder på dagarna och svalare på kvällarna. Ungefär som det är i Toscana i Italien, säger Björn samtidigt som han böjer sig fram och rensar bort lite ogräs från en av odlingslådorna som de har runt huset.

De har hunnit bo in sig i sitt drömhus även om allt ännu inte är riktigt klart. Linda och Björn och deras döttrar flyttade in påskhelgen 2018 och fick uppleva den redan mycket varma sommaren det året inifrån ett ännu varmare växthus.

De bor inuti ett växthus!
En härlig grön djungel kan familjen Wallentinus gå ut i varje morgon. Från vänster: Saga, pappa Björn, mamma Linda och Lova.

Långdragen process

– Det var varmt men det gick bra, säger Björn med ett skratt. Vi har två skjutdörrar på vardera gaveln av växthuset på andra våningen och när vi öppnar dem bli det ordentligt genomluftat.

Drömmen om ett miljösmart hus väcktes hos Linda och Björn för ungefär sju år sedan. Det började med att Björn läste på nätet om så kallade Earthship-hus (earthship = ”jordskepp”) i USA där grundtanken är att de ska värmas upp av solen, samtidigt som de har rening av avloppsvattnet och en växthusdel för odling.

– Men det funkar inte så bra i Sverige där solen inte lyser lika mycket som i New Mexicos öken, säger han.

Men tanken dröjde sig kvar och när han sedan läste om arkitekten Bengt Warnes (1929–2006) framgångsrika experiment med ett naturhus i Saltsjöbaden ville han skapa något liknande.

– Tanken på ett eget hus som är bra för miljön med ett eget kretslopp och återvunnen energi attraherade både mig och Linda. Vi håller på att förstöra vår jord och därför är det viktigt att göra något som är bra för klimatet och miljön.

Paret bodde då med sina döttrar i ett radhus i Åkersberga. Han pendlade till jobbet som it-tekniker i Stockholm och hon arbetade som registrator. Deras båda flickor gick fortfarande i förskola.

– Det första vi gjorde var att leta efter en tomt där vi kunde bygga vårt drömhus. Till slut hittade vi den här i Sundby nära Brottby. Vi tyckte den hade perfekt läge. Det är pendlingsavstånd till Stockholm och den var inte orealistiskt dyr.

Därefter började den långdragna processen med att först planera hur huset skulle se ut, att förena sina drömmar med arkitektens ritningar och sedan få alla nödvändiga tillstånd av kommunen.

Två år senare var allt klart och byggprocessen kunde påbörjas. Det första som restes var det stora växthuset som är en kvadratisk glasbyggnad på 275 kvadratmeter. Sidorna är 16,5 meter vardera och höjden är nio meter.

– Det krävdes dock väldigt mycket markarbeten innan vi kunde börja bygga och det gjorde att kostnaderna drog iväg. Vi hade en budget på 4,5 miljoner kronor för hela byggprojektet men den överskred vi med en miljon, berättar Björn.

När växthuset var på plats började bygget av huset.

 

De bor inuti ett växthus!
Det växer så det knakar i växthuset. Sent på hösten blommade fortfarande bland annat solrosorna.

Kom som en byggsats

– Det var både för- och nackdelar med att bygga växthuset först. Eftersom vi byggde det helt själva var det bra att ha så mycket vind- och regnskydd som möjligt under byggtiden, men det innebar att vi själva fick bära in allt byggmaterial och det blev mycket släpande, säger Björn med ett ­leende.

– Huset kom som en byggsats, tillägger han. Vi skickade ritningen till en estländsk hustillverkare som sågade upp timret efter våra måttbeställningar.

Våren 2018 kunde Linda och Björn äntligen flytta in och de är nöjda med resultatet. Nedervåningen är på 90 kvadratmeter och består av ett stort kök med vardagsrum i öppen planlösning, badrum och två sovrum.

Till övervåningen kommer man via en trappa där det är öppet ända upp till taket och där finns varsitt sovrum till döttrarna, ett allrum och ett badrum.

Högst upp på taket ligger den gigantiska terrassen som sträcker sig i hela växthusets längd och till och med en bit utanför. Dit kommer man via en av skjutdörrarna i växthusets vägg.

– Det är en väldigt fin utsikt därifrån över ängarna och det är en skön plats att sitta och koppla av vid under sköna sommarkvällar, säger Björn.

En av de stora fördelarna med huset, förutom att det är relativt energisnålt, är enligt Linda och Björn att de renar sitt eget avloppsvatten. Den näring som finns i avloppsvattnet leds ut i växtbäddarna och återanvänds i ett kretsloppssystem.

Inne i växthuset finns 160 kvadratmeter odlingsbar mark. Linda och Björn har redan hunnit plantera en del grönsaker, tomater, jordgubbar, vindruvor, citrusträd och persikor. Och mycket mer ska det bli.

– Vi fick våra första egna fikon i höstas och det var en riktigt häftig känsla att få plocka dem, säger Linda.

Scroll to Top