Min far gillar inte min pojkvän!

Jag är en tjej på 25 år som har träffat en kille som är helt underbar. Men vi har ett problem. Min pappa gillar inte...

Jag är en tjej på 25 år som har träffat en kille som är helt underbar. Men vi har ett problem. Min pappa gillar inte honom. Som jag uppfattat det, så anser pappa att min kille inte är god nog för mig och det finns även en rädsla för att våra barn skulle bli förståndshandikappade. Den rädslan bottnar i att min pojkvän, som idag är 31 år och systemutvecklare, föddes med vattenskalle och har en hörselskada. Skadan innebär att han är döv på ena örat.
 
Jag älskar min pojkvän jättemycket och han älskar mig lika mycket trots att jag är mullig, har generande hårväxt och en pappa som inte gillar honom. Jag orkar inte bo hemma eftersom pappa hela tiden undviker mig, så jag har flyttat till min kille. Men jag saknar min mor och hatar att se henne ledsen. Pappa säger att han har “lyft sina händer” från mig. Jag vill inte förlora min pojkvän men vill inte heller att mamma ska må dåligt.
 
Vad ska jag göra? Hur får jag min far att fatta att jag älskar honom också och att jag vill att alla ska vara lyckliga. Just nu så mår både jag och min mor dåligt, och min pojkvän mår dåligt eftersom jag är ledsen.
Familjerådgivare Ingrid Winterhof svarar:

Du är 25 år gammal och därmed vuxen nog att ta ansvar för dina känslor och ditt liv. Din pappa gillar inte din pojkvän och som jag förstår reagerar din pappa genom att undvika dig.  Du kan naturligtvis inte gå efter din pappas önskemål när det gäller val av pojkvän. Visst kan föräldrar ha åsikter och i synnerhet om deras barn dejtar någon som kan ha dåligt inflytande men så verkar det ju inte vara i ditt fall.
 
Din pojkvän föddes med vattenskalle och har en hörselskada. Detta innebär inte att hans framtida barn skulle bli utvecklingsstörda. Som situationen är just nu får du nog helt enkelt acceptera att din pappa “lyft sina händer” från dig och trots detta göra besök i ditt barndomshem och umgås med dina föräldrar. Det kan mycket väl vara så att din far veknar i sina åsikter om han ser att ditt och pojkvännens förhållande blir långvarigt. Det finns också en god möjlighet att han ändrar inställning till pojkvännen när han lär känna honom bättre.
 
Du berättar att ni är tre stycken som mår dåligt av situationen – du, din pojkvän och din mamma. Jag får intrycket av att din pappa på något sätt har makt att få er att må dåligt och den här makten bör ni tre gemensamt försöka bryta. Jag tycker att ni ska fortsätta umgås som tidigare. Åk du och din pojkvän hem för att hälsa på dina föräldrar och drar din pappa sig undan så låt honom göra det. Bjud hem dina föräldrar och vägrar din pappa att komma, så finns det ingenting du kan göra åt det. Försök att ta så lite notis som möjligt till din pappas tråkiga beteende.
 
Du och din pojkvän bör också ta ett samtal med dina föräldrar för att försöka reda ut problemen. Det är ett bra tillfälle att tala om för din pappa att du älskar honom och att du är ledsen för att ni inte kan umgås men att du inte accepterar att han försöker styra ditt liv. Du ska veta att du inte är ansvarig för andras lycka. Din mor tycker säkert att situationen är tråkig men du är inte ansvarig för att hon är ledsen. Det är snarare en sak mellan dina föräldrar. Ditt val, att det är du som väljer din pojkvän är både normalt och rätt.
Scroll to Top