• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sökes: Farmor eller mormor

  En farmor eller mormor eller varför inte en farfar eller morfar? Med den udda efterlysningen söker fembarnspappan George Stade, 54 , en äldre familjemedlem till sig och sina barn.
  – Jag är sjökapten och särbo. Då är det inte lätt att få livspusslet att gå ihop.

  Sökes: Farmor eller mormor

  Det är full fart hemma hos familjen Stade i villan ett stenkast från hamnen i Kivik. Äldsta sonen Matvei, 12, busar med hunden Stella, mellandottern Diana, 8, sitter vid köksbordet och lyssnar på musik i hörlurar och minstingen Ivana, 5, frågar sin pappa när middagen är klar.

  Själv har pappa George precis kommit hem från Österrike där han hälsat på sitt yngsta barn Elias. De har en minst sagt komplicerad familjesituation och därför söker han någon som kan hjälpa honom de veckor han har hand om barnen.

  – Jag hade en aupair fram till i somras och det fungerade bra förutom att jag blev lite som en förälder även åt henne. Det jag saknar är en äldre person, en kvinna eller en man, som kan vara som ett stöd även för mig, berättar han medan han plockar fram ingredienserna till kvällsmaten ur kylen.

  Med en liten son och en särbo i Wien och en familj hemma i Kivik, samtidigt som han arbetar som sjökapten och befälhavare på Finlandsfärjorna, är livspusslet svårt att få ihop.

  Varannan vecka har George barnen hemma hos sig.

  Gått att lösa

  – Jag har barnen hos mig varannan vecka. Hittills har det gått att lösa med hjälp av min före detta svärmor, släktingar och barnflickan, men jag skulle vilja ha en mer permanent lösning och därför söker jag en farmor eller mormor till mina barn, berättar George.

  Det behöver inte vara en kvinna. George skulle även uppskatta en äldre man som kunde vara som en morfar eller farfar åt barnen.

  – Det hade varit underbart med en man som kunde lära dem att snickra, ta hand om trädgården eller åka ut med dem och fiska. Även jag skulle behöva en fin relation med en äldre man. Min egen pappa finns inte längre och min mamma, som bor i Karlstad, är gammal och orkar inte resa till Skåne.

  George och hans tidigare hustru flyttade från Stockholm till Skåne för att barnen skulle få en trygg uppväxt. Han har själv delvis växt upp i Kivik och stortrivs där

  – Mina farföräldrar köpte hus i Kivik och jag tillbringade varje sommar här när jag var barn. För sex år sedan såg jag att ett hus var till salu på samma gata och vi bestämde oss för att flytta hit.

  Men jobbet som sjökapten innebar att George var hemifrån långa perioder och hans äktenskap höll inte.

  – Min exfru bor kvar här i Kivik och vi har en bra relation. Vi har de tre minsta barnen varannan vecka. Vår äldsta dotter Sasha, som är 16 år, bor mest hemma hos sin mamma, berättar George.

  – Jag behöver en mormor eller farmor för mig och för mina barn, Matvei, Ivana och Diana, tyckte pappa George och gjorde en efterlysning.

  Många munnar att mätta

  För att allt ska fungera under de veckor George har hand om barnen har han bland annat fått hjälp av barnens mormor som då rest från Vitryssland till Sverige.

  – Men det är ingen långsiktig lösning. Jag är mycket tacksam för den hjälp jag fått av min före detta svärmor, men hon kan inte stanna här längre perioder och dessutom vill jag hitta en egen lösning för mig och mina barn.

  – Helst hade jag velat vara hos mina barn varje minut de är hos mig, men så ser verkligheten tyvärr inte ut. Jag har en stor familj och många munnar att mätta och måste arbeta för att försörja oss, säger han.

  Det var därför han en kväll i somras, när han satt och funderade på olika lösningar, tog mod till sig och lade ut efterlysningen på den lokala Facebooksidan för Österlen. Hans inlägg börjar med:

  "Jag och mina barn söker en 'farmor' eller en 'farfar', en person som längtar efter ett sammanhang. Vi bor i hjärtat av Österlen, granne med havet. Vi söker dig som antingen bor nära oss eller som vill bo tillsammans med oss."

  Han fick betydligt fler svar än han förväntat sig. Många hörde av sig med uppmuntrande kommentarer och han fick även en hel del svar från kvinnor som var intresserade av att hjälpa till.

  – Av dem var det en handfull som jag bedömde var rätt i ålder och som verkade seriösa. Jag har träffat en av dem i ett första möte och vi bestämde att vi ska träffas igen, berättar George.

  Den allra första kvinnan som han träffade hade nyligen gått i pension, men problemet var att hennes barn bodde i Australien och hon ville själv flytta dit så småningom.

  – Jag vill inte att mina barn ska fästa sig vid någon som sedan bara försvinner. Det är viktigt att allt känns rätt och därför tänker jag skynda långsamt och först själv lära känna personerna innan jag låter dem träffa mina barn.

  Här är Georges efterlysning på facebook.
  Foto: Privat

  Gärna en livslång relation

  En del av svaren som George fick bedömde han var från kvinnor som mest var på jakt efter en kärleksrelation.

  – Det är absolut inte det jag är intresserad av. Jag söker en äldre person som kan ha en fin, gärna livslång relation, med mina barn.

  Hittills har han inte fått några svar från äldre män.

  – Det är tråkigt. Jag hade mycket väl kunnat tänka mig någon som vill vara extrafarfar eller extramorfar. Jag hade själv uppskattat en fin vänskap med en äldre man som kan mecka med barnens cyklar och hjälpa mig i trädgården, säger han med ett leende.

  George är övertygad om att det kan berika livet även för den som är intresserad av att vara som en äldre släkting hemma hos dem.

  – Det finns många äldre människor som sitter ensamma i sina lägenheter eller hus. Antingen har de inga barn och barnbarn eller så har de dålig kontakt med dem av olika orsaker, säger han och fortsätter:

  – Äldre människor är en resurs i samhället som vi är dåliga på att utnyttja. De har stor livserfarenhet och en klokhet som man bara får när man kommit upp i ålder. De har mycket att dela med sig av.

  I inlägget på Facebook skrev George att den som vill vara extrafarmor till hans barn gärna får bo hemma hos dem i Kivik.

  – Jag har ett extrarum med toalett i källaren och den som vill bo med oss får givetvis dela det vi har med oss. Hon eller han får mat på bordet och pengar till det nödvändigaste.

  – Givetvis går det även bra med någon som bor i närheten. Några av dem som kontaktat mig skriver att de gärna ställt upp om de bara hade bott lite närmare Kivik.

  George har också fått en del negativa kommenterar på sitt ovanliga förslag.

  – Det gör mig ledsen. Jag har inga baktankar med detta. Jag gör det här för mina barns skull.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!