Att styla om bilar gör en tuff vardag lättare

Bröderna Kevin och Melvin har båda en ärftlig och obotlig muskelsjukdom som begränsar deras tillvaro. Men de har också ärvt föräldrarnas stora intresse för bilar, vilket på många sätt höjt killarnas livskvalitet. Storebror Kevin har till och med vunnit ett prestigefyllt pris för sin ombyggda Volvo.

Snyggt och prydligt står två stylade och superfräcka Volvobilar uppställa på gräsmattan utanför familjen Karlssons villa i Påskallavik.

Kevins Volvo 740, som han tillsammans med pappa byggde om förra vintern, har vunnit pris. Jämte står Melvins Volvo 850 GLE som bilentusiasterna Lasse Johansson och Joakim Adolfsson byggde om så att den inte liknar någon annan Volvobil.

– Den är superfräck, säger Melvin när han tar en trasa och med stor energi putsar bort några fläckar från vindrutan som fastnat där.

– Jag ska fixa till den invändigt så att den blir som en lyxig limousin. Sedan ska jag ha en häftig musikanläggning med absolut värsta ljudet, berättar Melvin när han tar plats bakom ratten i den högerstyrda bilen och känner på växelväljaren.

Helst skulle han vilja köra en tur, men han är förstås för ung för det.

Bröderna Kevin och Melvin Karlsson är 16 respektive 10 år gamla och båda har ärvt pappas stora intresse för bilar, och i viss mån även mammas.

 

Att styla om bilar gör en tuff vardag lättare
Kevin med sin ombyggda Volvo 740 från 1988.

Obotlig sjukdom
Gemensamt för bröderna är också att de båda har den obotliga muskelsjukdomen Duchennes som innebär att musklerna inte utvecklas utan sakta förtvinar.

Kevin fick diagnosen när han var åtta år, fram till dess visste inte föräldrarna Marzena och Matthias varför han var klumpigare än andra barn och hade svårt för att gå och prata.

– Till slut hamnade vi hos en specialistläkare i Västervik som sa att det var Duchennes och vi fick remiss till Göteborg för vidare undersökning. Vi fick dessutom veta att sjukdomen är ärftlig, det är 50 procents chans att även syskonet får sjukdomen. Eftersom vi märkt att Melvin hade en del av Kevins symptom hade vi våra misstankar. När han gjort en muskelbiopsi i Göteborg fick vi bekräftat att båda våra pojkar hade samma sjukdom och jag var bärare av generna som orsakar den, säger Marzena.

– Samtidigt fick jag dåligt samvete för att jag pushat Kevin att cykla och göra sådant som var naturligt för barn i hans ålder. Men då visste jag ju inte om sjukdomen, tillägger Matthias.

Kortison sattes in på båda pojkarna för att bromsa sjukdomsförloppet.

Kevin har aldrig varit speciellt intresserad av skolan, inte förrän han förra året fick en ny assistent, Sonny Karlsson. Då vände allt, Kevin fick ett driv att plugga och han sa att han ville gå på gymnasiet och han ville designa en egen bil. Detta satte fart på Matthias.

– Jag startade en insamling på Facebook där jag undrade om folk kunde skänka pengar till en projektbil som Kevin kunde jobba med. Vi fick ihop en del pengar och en brorson till mig kunde sälja en gammal Volvo 740 från 1988 för en billig peng. Det var i början av året.

 

Att styla om bilar gör en tuff vardag lättare
Melvins Volvo 850 med texten ”Sponsrad av kärlek”. Snart ska den få en häftig musikanläggning.

Blev eld och lågor
Kevin, som mest suttit inne vid sin dator, blev eld och lågor. Han rev genast ut all inredning i bilen och inspirerad av den amerikanske bilartisten och Youtube-stjärnan Ken Blocks Ford Mustang Hoonicorn började han med hjälp av pappa att forma om bilen.

– Jag gjorde designen på datorn, sedan jobbade vi efter det, säger Kevin.

Föräldrarna njöt av att se sonens brinnande engagemang.

– Helt plötsligt ville han vara ute, inte bara sitta inne vid datorn.

Det Kevin inte kunde göra på grund av sjukdomen hjälpte pappa till med. Bilen fick läckra kjolpaket, fräcka baklyktor, häftiga dekaler och mycket annat.

Och Kevin hade ett tydligt mål i sikte – Elmia Custom Motorshow i Jönköping i april. En av de största mässorna i landet för stylade bilar.

– Jag ville så gärna att den drömmen skulle gå i uppfyllelse, men jag visste också att konkurrensen är stenhård, säger Matthias.

Samtidigt som han jobbade med bilen jagade han sponsorer.

Det var så han fick kontakt med Blekinge Midnight Motor Club, en motorklubb i Blekinge som hade goda kontakter med tidningen Bilsport som är högst delaktiga i bilmässan. Därigenom spred sig ryktet om vad som pågick i ett garage i Påskallavik. Tidningen tyckte det var självklart att Kevins bil skulle finnas med på mässan och så blev det.

Bilen blev klar till utställningen och det var en mäkta stolt Kevin som stod i montern och berättade för övriga motorintresserade om hur han och pappa byggt om bilen.

– Vi blev till och med igenkända ute på stan på kvällen, skrattar Matthias.

 

Att styla om bilar gör en tuff vardag lättare
Kevin och Melvin är stolta över sina tuffa bilar.

Stolt över bucklan
Kevin visar stolt upp bucklan som står inne på hans rum, för hans bil premierades med det prestigefyllda Bilsport Performance Crew Award 2019.

Men kanske det bästa av allt – han fick träffa idolen Ken Block.

– Han signerade min bil, säger Kevin, mäkta stolt förstås.

– Samtidigt fick vi uppmärksamhet kring sjukdomen eftersom det bak på Kevins bil finns en logotype för SMDF som står för Stiftelsen för Muskeldystrofiforskning. Det är en insamlingsstiftelse för att stödja forskning och sprida information om Duchennes- och Beckers muskeldystrofi, berättar Matthias.
Familjen hade genom bilprojektet fått bra kontakt med medlemmarna i Blekinge Midnight Club. Därför bestämde sig familjen för att bjuda hem medlemmarna i motorklubben till deras villa i Påskallavik i somras.

– Vi var nog sammanlagt 35 personer här, skrattar Matthias.

En av medlemmarna, Lasse Johansson, tog Matthias lite avsides.

– Han sa till mig att mycket fokus låg på Kevin och han märkte att Melvin hamnade lite utanför, det måste de göra något åt.

Någon vecka senare fick Matthias en bild på en Volvo 850 som Lasse hade. Han frågade om Melvin ville ha den – och svaret var självklart.

Lasse Johansson och klubbmedlemmen Joakim Adolfsson satte genast igång med att styla bilen och skaffa sponsorer. Ett par månader senare ringde de till Matthias och sa att det var dags att överlämna bilen, det skulle ske på Emmaboda flygplats, en bit från Påskallavik.

Det blev en känslofylld överlämningsceremoni när bilbyggarna ackompanjerade av Melvins favoritmusik körde ut bilen från en flyghangar inför ögonen på honom. Melvin var både överraskad och överlycklig när han såg den guldglänsande bilen med fräcka fälgar, spikes på hjulbultarna och mycket annat.
– Wow, sa Melvin som var överväldigad.

Med skylten Mr Gold och texten “Sponsrad av kärlek” bak på bilen ville bilbyggarna visa hur starkt de känner för familjen.

– Att få hålla på med bilar höjer killarnas livskvalitet. Blekinge Midnight Club har betytt mycket för oss, de är värda en stor eloge, säger Marzena och Matthias.

För Kevin väntar ett nytt projekt.

– På baksidan av huset står en gammal Skoda pickup. Han har redan börjat skissa på hur den ska se ut, skrattar Matthias.

Muskelsjukdom som drabbar pojkar

Duchennes muskeldystrofi (DMD) orsakas av brist på eller nedsatt funktion av proteinet dystrofin. Sjukdomen medför en fortskridande muskelsvaghet och förekommer nästan bara hos pojkar och män.

Varje år får cirka tio pojkar i Sverige diagnosen Duchennes muskeldystrofi. Det totala antalet personer med sjukdomen är okänt, men förekomsten beräknas till cirka 3 per 100 000 invånare.

Dystrofin finns normalt i skelettmuskulatur, hjärtmuskel och glatta muskelceller samt i mindre mängder även i centrala nervsystemet. 

Duchennes muskeldystrofi orsakas av en muterad gen (förändrat arvsanlag) belägen på X-kromosomen, som är en av de könsbestämmande kromosomerna. X-kromosombundet recessivt ärftliga sjukdomar förekommer som regel endast hos män och nedärvs via vanligen friska kvinnliga bärare av en normal och en muterad gen. Söner till kvinnliga bärare av en muterad gen löper 50 procents risk att ärva sjukdomen, och döttrar löper samma risk att bli friska bärare av en muterad gen. 

Källa: Socialstyrelsen

Scroll to Top