• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Muminmuggen trollbinder samlarna

  Muggarna med muminmotiv är riktiga dyrgripar. De släpps i små upplagor och säljs för höga belopp på auktionssajterna. Vi har listat några av de mest populära varianterna – välkommen in i mumintrollens underbara värld!

  Muminmuggen trollbinder samlarna

  Det finska porslinsföretaget Arabia gjorde Muminporslin redan på 1950-talet och det är idag riktiga rariteter. Men det var först i september 1990 som muggarna i Teemamodellen började säljas – och då bara i Sverige. De sålde dock så bra här att varuhuset Stockmann i Helsingfors började sälja muggarna framåt jul samma år. Under våren 1991 hängde butiker i resten av Finland på.

  Nu släpps två nya Muminmuggar varje år, sammanlagt finns det 94 stycken. Det är den kända finska designern Kaj Franck som står bakom formgivningen av själva koppen, medan dekorerna görs av Tove Slotte. Hon är själv en hängiven Muminälskare och använder alltid Tove Janssons originalteckningar som förlaga.

  De första muggarna har motiv från Muminserier och kallas därför för seriemuggarna. De har förstås blivit populära samlarobjekt. Tove Jansson godkände personligen hur de första muggarna såg ut. 2006 började säsongsmuggarna tillverkas och nu släpps en sommar- respektive vintermugg varje år och är bara till salu under en begränsad tid.

  Det finns också en del olika jubileumsmuggar som är extra mycket värda på auktionsmarknaden. Inför 100-årsjubileet av Tove Janssons födelse 2014 släpptes en mugg i begränsad upplaga med motiv från boken Den farliga resan. I sagan tappar Susanna bort sina glasögon och hittar ett nytt par som får världen att se annorlunda ut. Var sjätte mugg hade därför ett par glasögon på insidan – och har därmed blivit en riktig dyrgrip. För att få köpa den speciella glasögonmuggen var man tvungen att köpa fem vanliga jubileumsmuggar.

  Den första boken om Mumin skrevs 1945, och till 70-årsjubileet 2015 kom den fina muggen "Muminhuset". Det speciella med den muggen är att det följer med ett tak av papp till varje mugg.
  Den ovanligaste och mest eftertraktade Muminmuggen är från 2004 och kallas för Fazermuggen. Den tillverkades bara i 400 exemplar och alla numrerades. Dekoren kommer från reklamen som Tove Jansson gjorde för företaget Fazer på 1950-talet.

  Den näst mest ovanliga Muminmuggen heter "Mumintrollet dagdrömmer" och är från 2005. Den kom till inför en utställning på Arabiamuseet och gjordes i endast 2005 exemplar som snabbt sålde slut. Men även den så kallade Stockmannmuggen från 2012 är extra värdefull. Det är en specialmugg som gjordes för att fira varuhuset Stockmanns 150-årsjubileum. Dekoren kommer från ett presentpapper som Tove Jansson designade för Stockmanns på 1950-talet.

  Den senaste dyrgripen i samlingen är muggen "Mumindagen" som släpptes vid midnatt på Toves Janssons födelsedag den 9 augusti förra året och bara var till salu under 24 timmar.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!