Då är stämningen på topp!

En fredagskväll i månaden blandas det drinkar och dukas fram snacksskålar på äldreboendet Nyhamnsgården i Höganäs. Då förvandlas nämligen dagrummet till en bar med riktig bardisk och fullständiga rättigheter.

Gunnel Magnusson, 95, studerar drinklistan lite skeptiskt och vänder sig sedan till sin bordsgranne Rolf Hasse, 91.

– Dagens drink är Lumumba. Vet du vad det är för något? frågar hon honom.

– Det är en drink med konjak, varm choklad och vispgrädde. Jag ska prova en sådan, säger han och vinkar till sig undersköterskan Winnie Boström som fungerar som bartender i kväll.

Vi befinner oss i baren på Kastanjegårdens äldreboende i Höganäs. Det är som på vilken välbesökt bar som helst en fredagskväll med den lilla skillnaden att medelåldern här är närmare 90 än 30 år, och att de flesta besökarna sitter ner istället för att hänga vid bardisken.

En gång i månaden är det barkväll på Kastanjegården. Det var den tidigare enhetschefen Charlotte Johansson som tog initiativet till det förra året.

– Eftersom de som bor här sällan kan ta sig ut på krogen tänkte vi att vi skulle ta krogen till dem istället, berättar hon.

Charlotte Johansson lyckades till och med hitta en begagnad bar för 850 kronor på Blocket. Under premiärkvällen kom hela 34 av de 38 boende och de kunde välja mellan ett glas rött eller vitt vin, Baileys och veckans drink som då, liksom när Hemmets Journal kom på besök, var Lumumba.

– Lumumba är populärt. Den och Baileys är det som går åt mest, säger Winnie Boström.

Drinkarna säljs till självkostnadspris i ett slutet sällskap och därför behövs inget utskänkningstillstånd.

Veckans drink kostar 30 kronor. Lika mycket kostar ett litet glas Baileys eller fyra centiliter whisky. Ett glas vin kostar 20 kronor.

För de boende på Kastanjegården är barkvällarna en högtidsstund. De börjar komma direkt när baren slår upp portarna klockan 18.30. Männen har tagit på sig sina finaste skjortor och damerna har piffat till sig som inför en utekväll.

– Jag tycker om barkvällarna. Då samlas alla här och har det trevligt tillsammans, säger Majvi Hasse, 85, som kvällen till ära klätt sig i en lila klänning med matchande halsband. Maken Rolf Hasse bär en matchande lila skjorta.

Ur ljudanläggningen strömmar gamla klassiker som Lyckliga gatan och andra hits från 1960- och 1970-talen. På borden finns levande ljus och skålar med chips och ostbågar.

Baren på Kastanjegården har faktiskt ingen bestämd stängningstid. I praktiken skulle den kunna ha öppet dygnet runt.

– Men de flesta brukar troppa av efter ett par timmar och vid niotiden är det vanligtvis slut, säger Winnie Boström.

Scroll to Top