• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Här trivs killinggänget

  Farmen i Bondersbyn utanför Kalix har fått flertalet utmärkelser för sina ostar, och nu utökas verksamheten med koncept där besökare kan få prova på att bo på lantgård.

  Här trivs killinggänget

  2013 startade makarna Enström sitt företag med att köpa 12 getter och genom åren har gårdsmejeriet fått flera utmärkelser för smaken på sina ostar. I oktober släpptes bocken lös på farmen i Bondersbyn utanför Kalix och under våren adderades skaran med inte mindre än 57 små killingar.

  – När de kommer är det en ren fröjd. De är så söta, men det är också en intensiv period de första två veckorna när man måste passa på dem och se till att mammorna tar hand om sina killingar, säger Jaana Alamäki Enström.

  I hagen klättras det och skuttas för fullt. Några getter kommer att få stanna och bli framtida mjölkgetter, andra blir sålda och en del kommer så småningom att gå till slakt. Och nytt för i sommar är att några har fått bli uppvisningsgetter.

  Företagarna på Kalix ost har rustat upp ett hus på gården som man hyr ut till gäster som vill prova på att bo på en lantgård och i en hage utanför betar några getter som de kan bekanta sig med.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!