Flaggan i topp – Sverige är bäst!

Glöm vårdkrisen, polisbristen och järnvägskaoset för ett ögonblick. När vi hissar flaggan den 6 juni har vi svenskar många goda anledningar att fira. Här är 10 områden där Sverige är bäst!

Bäst för kvinnor

Föräldraförsäkringen, arbetsmarknaden och jämställdheten – det är tre av anledningarna till att Sverige är bästa landet att vara kvinna i. 9000 kvinnor i hela världen deltog i undersökningen som US News & World Report publicerade i februari i år och Sverige hamnade i topp före Danmark och Kanada.

Högst anseende

Konsultbyrån Repetition Institute rankar alla världens länder efter vilket anseende de har i omvärlden. I fjol återtog Sverige förstaplatsen från Kanada. Affärstidningen Forbes tror att miljömedvetandet är en starkt bidragande orsak.

Bäst att göra affärer med

Affärstidningen Forbes rankar varje år länder utifrån hur bra de är att göra affärer med. 2017 hamnade Sverige i topp. Avregleringar för affärslivet samt en budget i balans nämns som starka orsaker.

Toppen för föräldrar

Grattis föräldrar! Ingenstans i världen är det så bra att ha barn som i Sverige. Det är särskilt föräldraförsäkringen som lyfts fram av US News & World Report. Vi petade ner Danmark från förstaplatsen i rankingen som publicerades tidigare i år.

Vi lever längst (nästan)

Ska vi var ärliga så är medellivslängden något högre i en handfull länder men med en genomsnittlig livslängd på 82,4 år ligger Sverige mycket nära toppen. Och medellivslängden fortsätter att öka!

Sjukvård i topp – trots allt

Vårdköerna är ett faktum men svensk sjukvård står sig ändå mycket gott i internationell jämförelse. När det gäller medicinska resultat och effektivitet ligger Sverige i topp i en jämförelse mellan tolv EU-länder. Och de där köerna är faktiskt bara kortare i tre länder. Undersökningen presenterades i fjol av Sveriges kommuner och landsting.

Bäst för invandrare

Visst kan integrationen förbättras men Sverige hamnade ändå i topp när US News & World Report för två år sedan rankade länder utifrån hur bra de är på att ta emot nya medborgare. Ekonomisk stabilitet, jämlika löner och god arbetsmarknad är tre orsaker till att Sverige hamnade i topp.

Fyra – ändå bäst på miljö

När organisationen Germanwatch för två år sedan undersökte hur bra världens länder tar hand om miljön hamnade Sverige på fjärde plats – men pallplatserna var samtliga tomma. Organisationen konstaterade att Sverige är bäst på att hålla ner utsläppen och att återanvända men att vi ändå inte gör tillräckligt.

Vi jobbar på

Svenskarna är ett strävsamt folk och när det gäller hur många av oss som är i arbete ligger Sverige i topp av EU-länderna. Enligt Eurostat var 81,8 % av de arbetsföra svenskarna sysselsatta i fjol. Sysselsättningssiffrorna var de högsta sedan EU började jämföra.

Bäst på allt!

Hög jämställdhet, låg korruption, uppfinningsrikedom, gott rykte, bra för gamla – det är bara några av anledningarna till att World Economic Forum, en oberoende organisation, i fjol utsåg Sverige till världens bästa land att leva i av alla. Hurra!

Scroll to Top