Lev sameliv med renskötaren Marielle

Marielle låter besökare ta en närmare titt på hur livet som renskötare ser ut för att sprida kunskap om kulturen samt för att hålla bygden levande.

22-åriga Marielle Andersson-Sunna vill göra allt hon kan för att hålla hembyn Mettäjärvi levande. Här bor totalt sex personer och en stor och viktig näring är renskötseln.

– Jag började fundera på vad jag skulle kunna hitta på som bisyssla vid sidan av renskötseln som samtidigt skulle gynna byn, och jag tror att just renen är en av nycklarna, säger hon.

I vinter startade Marielle därför företaget The Reindeer Herd där hon tar emot besökare som får komma och hälsa på henne och renarna och uppleva hur en renskötares vardag kan se ut. Gästerna får komma in i ett hägn tillsammans med ett gäng tama renar som de kan mata och klappa, de får tillaga ett samiskt bröd som kallas gáhkku över öppen eld i en tältkåta, lära sig att kasta lasso och lyssna till Marielle som berättar om samernas kultur och historia.

– Gästerna upplever att de kommer väldigt nära renen här. Det här är inte på låtsas, utan det är en dag i en renskötares liv. Det roligaste med att driva The Reindeer Herd är att jag får träffa så många olika människor från alla möjliga olika länder och ge dem kunskap om min kultur, säger Marielle.

Scroll to Top