Folkfest med fyndchans i Nora!

Sommaren är en härlig tid för alla oss som älskar att leta fynd på auktion och loppis. Antik- och samlarmässan i charmiga Nora är en av sommarens stora höjdpunkter. Här är det många fina saker som byter ägare.

Sommaren 2019

I år hålls Antik- och samlarmässan i Nora den 4–7 juli. Du hittar mer information på www.handlainora.se/noradagarna

Solen gassar över bandyplanen i utkanten av Nora. Här hålls varje sommar en stor antik- och samlarmässa i juli och det kommer handlare från hela Sverige – och även Danmark – och slår upp sina stånd.
Det går att hitta det mesta man kan behöva – och även en hel del som man inte behöver men som är lätt att få ha-begär till. Är du ute efter en hög hatt i fint skick, en skål med frukter av glas eller en uppstoppad igelkott kanske? Ja, då har du kommit till rätt ställe!

Folkfest med fyndchans i Nora!
Jörgen Martinsson, känd från SVT:s Antikrundan, är på plats för att värdera besökarnas föremål. Här med en bibel från 1720.
– Det var vanligt med religiös litteratur och även om det är ett fint pergamentband är den inte värd mer än en tusenlapp, säger han.

På antikmässan i Nora är det som vanligt Kurt Erik Hermansson som är spindeln i nätet. Till vardags driver han Nora Auktionskammare tillsammans med sin fru. Nu är det många extra som hjälper till. I det lilla köket fixas nya mackor till alla som behöver fika, innan de går en runda till runt gårdsplanen. Andra medhjälpare sköter ordningen på parkeringen och tar betalt i entrén.

Folkfest med fyndchans i Nora!
Anna Aronsson, från Pålsboda samlar på ryska dockor och har hittat en mindre docka för 250 kr som hon prutade ner till 230 kr. Nu funderar hon på en större docka för 245 kr.

I år är det uppåt 140 bord och drygt hundra utställare, berättar Kurt Erik.
Det är lätt att tro att strålande sol skulle vara det bästa vädret under en antikmarknad, men det idealiska vädret är faktiskt mulet, men uppehåll, enligt veteranen Kurt Erik. Hittills har det aldrig regnat under Noradagarna.

Folkfest med fyndchans i Nora!
Berit Fjestad, från Norge har fyndat en fin kopparkastrull för bara 30 kr.

Antalet besökare brukar vara cirka 4 000 och det kommer även norrmän över gränsen för att fynda. Det är fullt på alla stadens hotell.

Folkfest med fyndchans i Nora!
– Vinglas från den tyska tillverkaren Goebbel är ovanliga. Jag har bara sett sådana en gång tidigare, säger Carl Nelson från Bälinge. Goebbel är mest känd för fina porslinsfiguriner. De sex fina vinglasen kostar 1 800 kr tillsammans.

– Men de genuina samlarna finns inte längre, säger Kurt Erik. Smaken ändras och även sättet att leva. Ungdomar vill ha vitt och svart. Nu kan man köpa gustavianska karmstolar för 1500 kronor och det är billigt, säger Kurt Erik.

Folkfest med fyndchans i Nora!
Kenneth Antonsson, från Västerås, kan erbjuda en fin resegrammofon från 1920- eller 30-talet med en skiva av ovanligt slag. Pris 1 000 kr.

En återkommande gäst är experten Jörgen Martinsson, känd från SVT:s Antikrundan. Även hit till antikmarknaden i Nora kan besökare ha med sig föremål som han värderar och berättar om.
Nu sitter Jörgen under ett öppet tälttak och kön fram till honom ringlar lång. Det är intressant att höra honom berätta om de olika föremålen som han vänder och vrider på för att undersöka.

Folkfest med fyndchans i Nora!
Reportern kan aldrig motstå att prova olika hattar och denna matchade klänningen! En så kallad Piccadillyhatt för 350 kr.

En tydlig trend bland handlarna är att många är här för att göra lite plats hemma, när sakerna blivit för många. De är själva samlare, men – som någon sa – nu gäller en ny regel: En sak in och två ut!
För andra kan ett fynd på mässan istället bli startskottet till en ny samling. Som Peter Åkesson, från Rimforsa i Östergötland, som slagit till på en liten leksaksbil med seriefiguren Tintin.
– Om jag samlar? Ja, jag började idag!

Folkfest med fyndchans i Nora!
Dockservisen i plåt är från 30- eller 40-talet och Gun Johansson från Västerås säljer den för 400 kronor.
Scroll to Top