Vi byter gärna däck för ett vackert leende

Christer och Åke jobbar gratis ett par veckor om året med att skifta hjul. De samlar nämligen in pengar till Operation Smile – den medicinska hjälporganisationen som gratis opererar barn med läpp- och gomspalt. Enbart förra året skänkte de över 38 000 kronor!

Med van hand hissar Christer Fredriksson upp bakänden på Astrid Ahls bil med hjälp av domkraften och Åke Gunnarsson lossar snabbt hjulmuttrarna.

De båda 72-åriga herrarna, är rutinerade när det gäller att skifta hjul. Två gånger om året byter de från vinter- till sommardäck och tvärtom på ett drygt 60-tal bilar.

– Vi har delat upp det lite, berättar Christer. Jag gör hembesök, medan Åke tar emot bilägarna i sitt stora bussgarage. Han kan även erbjuda förvaring av hjulen.

Vi befinner oss i det lilla samhället Hörnefors två och en halv mil söder om Umeå. Här har medlemmar i den lokala pensionärsorganisationen SPF Sydporten Hörnefors skiftat hjul i över sex år och skänkt pengarna man fått in till den medicinska hjälporganisationen Operation Smile.

– Förra året skänkte vi omkring 38 000 kronor som vi fått in på hjulskiftena till Operation Smile, berättar Christer stolt.

Det började i liten skala 2013 i trakterna runt Hörnefors
efter att medlemmar i SPF Sydporten sett bilder på hjälpbehövande barn med missformade munnar och bestämt sig för att göra en insats.

Det finns beräkningar på att det föds ett barn med läpp-, käk-, eller gomspalt någonstans i världen var tredje minut. För de drabbade barnen innebär det ett stort lidande. Ofta får de svårt att äta och prata och de riskerar att bli utsatta och isolerade.

Det var när pensionärerna i Hörnefors informerades om de hjälpbehövande barnen och om den medicinska hjälporganisationen Operation Smile som gratis erbjuder barnen operation som de bestämde sig för att dra sitt strå till stacken.

– Det var en av våra medlemmar som heter Inge Thörnlund som tog initiativet till att samla in pengar genom att skifta hjul på andra medlemmars bilar. Han fick sedan hjälp av Putte Jonsson, berättar Christer som idag är ordförande i SPF Sydporten Hörnefors med 290 medlemmar.

I början åkte Inge och Putte hem till dem som behövde hjälp att skifta hjulen. De tog 100 kronor för arbetet och pengarna skänktes sedan oavkortat till Operation Smile.

– Tanken var att vi skulle hjälpa medlemmar och andra pensionärer med att skifta hjulen på bilen samtidigt som vi gjorde en god gärning. Men efter ett tag kom vi på att hundra kronor var lite väl billigt så då höjde vi till 200 kronor, berättar Christer.

Inge och Putte höll på i tre år, men sedan lämnade de över stafettpinnen till Christer som inte tvekade en sekund om att åta sig uppdraget.

– Jag hade sett på tv hur de här barnen får lida och att de
i praktiken blir inlåsta på grund av sitt utseende. När man ser det är det så man får tårar i ögonen. Kan
jag hjälpa dem att få ett drägligare liv gör jag självklart det, säger han.

 

Ställde upp direkt

Men Christer kände att han inte mäktade med att sköta verksamheten med hjulbytena själv så han frågade en annan medlem om han var intresserad av att hjälpa till.

– Jag frågade Åke Gunnarsson om han ville hjälpa till att skapa ett leende. Han ställde upp direkt och fördelen med att han kom med är att han har ett stort lastbilsgarage med en lyft för bilar.

– I höstas bytte jag hjul på 55 bilar. Det är tur att jag har lyften. Annars hade jag aldrig orkat, säger Åke med ett skratt medan han lyfter av ena bakhjulet från Astrids bil.

För den som önskar förvara sina hjul på Åkes däckhotell kostar det ytterligare en hundralapp per säsong.

Även de pengarna går oavkortat till Operation Smile.

– Vi behåller inte en krona för egen del. Resekostnaden som jag har när jag gör hembesök hos dem jag byter hjulen åt bjuder jag på, säger Christer.

Astrid Ahl, 75, som själv är medlem i SPF Sydporten Hörnefors är mycket nöjd med Christer och Åkes service och har anlitat dem i flera år.

– Skifta hjul på en bil kan jag egentligen göra själv. Det har jag gjort i många år. Men jag tycker om kombinationen att få det gjort samtidigt som jag gör en god gärning, säger hon medan hon går runt sin Volvo V70 och kollar så att allt ser bra ut.

Åke berättar att i början hjälpte de mest kvinnliga medlemmar med att skifta hjulen, men att det numera är både män och kvinnor som anlitar dem.

– Det är främst medlemmar i SPF Sydporten här i Hörnefors som vi hjälpt, men även icke-medlemmar kan ringa oss om de vill ha hjulen skiftade samtidigt som de skänker en slant till behövande barn, säger
Christer.

Styrelsen för Operation Smile har uppmärksammat Hörneforspensionärernas fina verksamhet. De har fått flera tackbrev där de kunnat se vad pengarna de samlat in använts till och i mars fick föreningen besök av en representant för hjälporganisationen som visade bilder på barn som opererats.

Blev berörd

Christer tycker att volontärerna i Operation Smile gör
en fantastisk insats.

– Jag blev både rörd och berörd när jag såg en dokumentär på tv om en flicka från
Etiopien, Nazifa, som dagen efter att hon äntligen fått sin operation ramlade omkull och slog sönder sin fina mun. Men dessa fantastiska volontärer återvände senare under året och tog med henne så att hon skulle få hjälp en gång till.

– När jag ser sådana människoöden är det lätt att tår-arna kommer. Därför kommer jag så länge jag orkar och kan försöka hjälpa till med hjul-wbyten och bidra till Operation Smile.

Vännen och kollegan Åke håller med.
Christer, Åke, Astrid och de andra medlemmarna i pensionärsföreningen åker också på några ishockeymatcher om året och brukar tippa resultatet mellan Björklöven från Umeå och Modo från Örnsköldsvik.

– Eventuella spelvinster skänker vi också till Operation Smile. Förra året blev det sammanlagt 1 790 kronor, säger Christer med ett leende.

Scroll to Top