Hon samlar in glasögon till behövande!

Elin Hassel, 27 år, från Matfors läser sista året på optikerutbildningen. I dagarna åker hon tillsammans med andra blivande optiker som volontärer till staden Tabasco i Mexiko för att dela ut begagnade glasögon i fattiga områden.

– Jag har en stark drivkraft att hjälpa och tycker att det är en häftig grej att få göra skillnad i någon annan människas liv, säger hon till Aftonbladet.

I många länder finns inte samma möjligheter till regelbundna synkontroller som i Sverige. Men dålig syn kan få stora konsekvenser.

– Glasögon är en lyx som många tyvärr tvingas välja bort och det kan innebära att det blir svårt att rensa bönor, sy eller utföra andra arbeten som kräver bra syn och då kan man bli av med jobbet. Är du barn kan det vara svårt att utbilda sig vidare och det minskar chansen till ett bättre liv, säger Elin.

Genom hjälporganisationen Vision For All har Elin samlat in begagnade glasögon från privatpersoner och optikerkedjor. Innan glasögonen packas ner mäts styrkan och de blir rengjorda. Glasögonen fraktas sedan i banankartonger till Mexiko.

– Många har gamla glasögon som ligger i en byrålåda som kan göra stor nytta om de skänks till välgörenhet, säger Elin.

Scroll to Top