Mördaren övergav 4-åring på gatan

Den bolivianske läkaren Cesar Ascarrunz mördade sin sambo och kastade liket i en container efter att först lämnat hennes 4-åriga dotter ensam på en gata i New York mitt i natten.

Den blott 4-åriga Valery Lozada vann allas hjärtan i New York, efter det att hon i tv hade berättat att hon saknade sin mor, som ”liknade en prinsessa”. Den lilla flickan var fortfarande leende och obekymrad, men polisen fruktade att det hade hänt hennes mor något, eftersom Valery inte var efterlyst.

Klockan två på natten den 25 september 2005 hittades Valery Lozada gråtande och skakande av köld på en gata vid Middle Village i stadsdelen Queens i New York. Hon var barfota och bara iförd en blå pyjamas, men det verkade inte som om hon övergivits av sina föräldrar. Hon var nyklippt, ren och fin och hade rött nagellack på både tår och fingrar. Hon såg ut som en liten flicka, som blev väl ompysslad av sin mor.

Valery hittades av en man vid namn Branko Petrovik, som tog med henne upp i sin lägenhet och gav henne några leksaker, som han hade samlat in till orkandrabbade barn i New Orleans. Hans fru såg efter Valery, medan han tillkallade polisen.

När polisen anlände, berättade Valery att hennes mor hette Monica, och att hon hade två pappor. Den ene, som hette Cesar, hade väckt henne mitt i natten och tagit med henne i sin bil. De hade kört runt i staden, och plötsligt hade han satt av henne på gatan och kört sin väg.

– Jag vill hem till min mor, sa den lilla flickan om och om igen.

Men det var lättare sagt än gjort, för hon visste inte adressen där hon bodde, och ingen hade anmält henne som saknad. Och att leta efter ett par, som hette Cesar och Monica, i miljonstaden New York, var som att leta efter en nål i en mycket stor höstack.

Poliser och socialarbetare måste arbeta i skift för att ta hand om den lilla flickan, som var säker på att hon snart skulle få se sin mor igen. Men när det hade gått nästan en vecka, utan att någon hade efterlyst Valery och utan att man lyckats finna hennes föräldrar, beslutade man att visa upp flickan på tv, där hon ivrigt berättade om sin mor och om sina dockor. Hennes söta, leende ansikte fick också de mest förhärdade New York-bor på knä.

Kort efter tv-sändningen började telefonerna ringa hos polisen. Flera tittare hade känt igen Valery och kunde berätta att hon bodde i en lägenhet i Rego Park på 66 Avenue tillsammans med sin mor, 26-åriga Monica Lozada, och dennes sambo, 32-årige Cesar Ascarrunz.

Polismän från 104:e distriktet skickades omedelbart till adressen, där de hittade Cesar Ascarrunz ensam hemma. Han nekade till att ha övergivit Valery på gatan och hävdade att han kommit hem den 24 september och funnit lägenheten tom. Och när Monica och hennes dotter inte hade återvänt på kvällen och heller inte nästa dag, utgick han från att de hade lämnat honom.

Polisen trodde inte på Ascarrunz förklaring och när en granne i lägenheten under dem, Carol Kaminski, berättade att hon hört våldsamma gräl mellan Cesar och Monica sent på kvällen den 24 september, hade man klara bevis för att han ljög. Därför tog man med honom till polisstationen för ingående förhör.
Efter några timmar bröt han ihop och erkände att han hade mördat Monica.

Hon hade kommit hem sent på kvällen den 23 september, och han utgick från att hon varit tillsammans med en annan man. Han hade varit rasande av svartsjuka, och de hade grälat våldsamt hela dagen, innan han till sist tryckt en kudde över hennes ansikte för att tysta henne. Det var inte hans mening att döda henne, hävdade han, och när han upptäckte att hon kvävts till döds, hade han gripits av panik.

Han hade gömt undan liket, och därefter hade han väckt Valery och sagt åt henne att de skulle ut och leta efter hennes mor, som inte hade kommit hem. De hade kört omkring i en timmes tid, varefter han lämnade flickan och körde sin väg.

Därefter återvände han till lägenheten, där han stoppade Monicas lik i en stor svart plastsäck, som han kastade i en avfallscontainer.

Polisen undersökte containern, men fann inga spår. Man uppdagade att Cesar under den aktuella natten hade pratat med flera släktingar och genom mobilsamtalen kunde man spåra honom till ett område omkring den stora Forest Park. Över 70 polismän, hundar och helikoptrar deltog i sökandet, och dykare finkammade Laurence Memorial sjön i parken, men utan att hitta några spår.

Valery Lozada vann New Yotk-bornas hjärtan. Folk stod i kö för att få ta hand om henne innan det hade träffats ett beslut om hennes framtid.

Såväl Cesar Ascarrunz som Monica Lozada hade kommit till USA från Bolivia. Han var läkare och arbetade som gynekolog i Bolivia, men i USA tvingades han ta jobb som sjuksköterska. Monica hade tidigare varit gift med Valerys far, Felipe Saavedra, fram tills han utvisades från USA efter en dom för kokainsmuggling.
Valery Lozada placerades i ett fosterhem, och fick veta att hennes mor var död, vilket hon inte helt förstod. Kort därefter kom hennes mormor, 41-åriga Roxana Rivadineira, till New York från Bolivia för att ta hem henne. Och efter en hård strid med farmodern, Ana Maria Saavedra, som också ville ha sitt barnbarn, avgjorde rätten att Valery skulle bo hos sin mormor, med förbehållet att Valery stannade i USA tills det att mordfallet avgjorts i rätten.

Man lade stor vikt vid grannen Carol Kaminskys vittnesmål om att hon långt in på kvällen den 24 september hade hört Cesar Ascarrunz skrika och gapa på Monica. Och när polisen hittade blodspår både i lägenhetens vardagsrum och i badrum ändrade Ascarrunz plötsligt sin förklaring.

Han hävdade nu att han blivit så förskräckt över att han hade kvävt Monica att han stuckit en kniv i halsen på henne för att öppna hennes luftvägar. Men eftersom Ascarrunz var utbildad läkare, var han naturligtvis medveten om att detta inte skulle återuppliva Monica. Polisen hade därför mycket välgrundade misstankar om att Ascarrunz hade mördat sin sambo med kniv.

En stor polisstyrka och frivilliga letade igenom avstjälpningsplatser i delstaten Pennsylvania, dit sopor från Queens fraktades. På eftermiddagen den 6 oktober meddelade ledaren för operationen, polismannen Paul Browne, att man hade hittat ett kvinnolik i en svart plastsäck på avstjälpningsplatsen Vintondale.

Dagen därpå kunde polisens tekniker och rättsläkare konstatera att den döda var Monica Lozada och att hon hade fått halsen avskuren.

Rättegången mot Cesar Ascarrunz startade i februari 2006, och den 16 mars dömdes han till fängelse i 27 år upp till livstid.

 

Vill du läsa mer om kriminalgåtor? Missa inte vår systertidning, Historiska Brott & Mysterier

Scroll to Top