• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Bröderna som mördade efter manus

  Lyle och Erik Menéndez mördade sina föräldrar för att få deras miljoner. Idén till dubbelmordet fick de från ett filmmanus som Erik skrivit – och som fadern vägrade satsa pengar i.

  Bröderna som mördade efter manus

  Filmproducenten José Menéndez och hans hustru Kitty satt i soffan i sin lyxvilla i Beverly Hills och tittade på tv på kvällen den 20 augusti 1989, när två män rusade in i vardagsrummet och sköt mot dem med hagelgevär.

  José träffades av sju skott, varav två var dödande. Kitty träffades av fem skott, men var fortfarande vid liv, när mördarna fick slut på ammunition. En av dem rusade ut och hämtade fler patroner i bakluckan på en bil. Därefter sprang han tillbaka och avrättade Kitty med ett nackskott.

  Klockan 23.47 ringde det hos polisen i Beverly Hills. En mycket uppjagad ung man presenterade sig som Lyle Menéndez berättade att han och hans bror Eric hade kommit hem efter ett biobesök och hittat båda sina föräldrar mördade.

  Efter att ha inspekterat den blodiga brottsplatsen, var chefen för polisens mordavdelning, Marvin Iannone, och hans kollegor övertygade om att det rörde sin om en maffia-likvidering.

  José Menéndez var en man med många förbindelser. Han var född och uppvuxen på Kuba och flydde som 16-åring från Castro 1960. Han var en mycket talangfull tävlingssimmare och tack vare idrotten fick han möjlighet att studera ekonomi vid universitetet i Florida.

  Hans första arbete var hos biluthyrningsfirman Herz i New York, där han avancerade till avdelningschef. 1967 gifte han sig med Kitty, en före detta skönhetsdrottning och fotomodell från Illinois. Året därpå föddes sonen Lyle och två år senare kom Erik.

  Familjen flyttade till Kalifornien, där José blev underdirektör i skivbolaget RCA. Han arbetade hårt och hade massor av planer och visioner.

  1985 blev han direktör för ett videobolag i Hollywood, som påstods vara ägt av maffian.

  Vid sidan om startade Menéndez 1986 två egna bolag, videobolaget Live Entertainment och filmbolaget Carollo, som producerade actionfilmer. Bland annat gjorde man två av Sylvester Stallones Rambo-filmer, vilka gav Menéndez en förmögenhet.

  Familjen flyttade in i en överdådig villa i Beverly Hills, med Elton John och Michael Jackson som närmaste grannar.

  Lyle och Erik tillsammans med sina föräldrar, som de brutalt mördade.

  Eriks filmmanuskript

  De två sönerna växte upp i en lyxtillvaro med en tidvis brutal far, som uppfostrade dem med stenhård disciplin och höga prestationskrav. Ändå var de flesta i familjens umgängeskrets överens om att de två unga männen var ett par uppblåsta och bortskämda odågor.

  1989 hoppade den äldste sonen, Lyle, av från studierna på universitet till faderns stora besvikelse. Han drömde om att starta en kedja rockrestauranger. Erik gick kvar på universitet men drömde om att bli professionell tennisspelare. Fadern vägrade att finansiera någon av deras drömmar.

  Erik försökte också att skriva filmmanus och hade förgäves prövat att få fadern att anta ett manuskript, som han kallade Vännerna.

  Manuskriptet handlade om en ung man, 18-årige Hamilton Cronwell, som råkar se föräldrarnas testamente. Han inser att han kommer att ärva 157 miljoner dollar. Kort därefter mördar han föräldrarna och pengarna är hans. Själva dubbelmordet beskrevs detaljerat.

  Bandat erkännande

  En vecka efter morden på José och Kitty Menéndez stod polisen fortfarande och stampade. De kom inte någonstans med maffiateorin. Polisinspektör Marvin Iannone hade börjat fundera över Lyle och Erik Menéndez uppförande. Bortsett från att Lyle hade hållit ett gripande tal vid föräldrarnas begravning, visade ingen av bröderna några tecken på sorg. Redan fem dagar efter dubbelmordet hade Lyle köpt en Porsche för 70 000 dollar och en restaurang för 350 000 dollar. Och två dagar senare gav sig Erik iväg för att delta i en rad tennisturneringar i utlandet.

  I själva verket mådde Erik dåligt. Dagen innan han reste iväg bröt han ihop under en konsultation hos psykiatern Jerome Oziel och berättade att han och Lyle hade mördat föräldrarna. Oziel, som hade tystnadsplikt, ingick ett avtal med de två bröderna. Han skulle förbli tyst mot att han fick en bandupptagning med bådas erkännande, som en garanti för att de inte skulle röja honom ur vägen.

  Köpte hagelgevär

  Polisen hade upptäckt att en av Lyles och Eriks vänner var registrerad som köpare av två hagelgevär av märket Mossberg, samma gevär som använts vid dubbelmordet.

  När man lyckats spåra upp vännen, berättade han att hans körkort försvunnit under ett besök hos Lyle. och när polisen visade ägaren till vapenaffären ett foto av Lyle och Erik, var denne säker på att det var Lyle som köpt gevären.

  Kort därefter fick polisinspektör Marvin Iannone besök av Erik Menéndez bäste vän, Craig Cignarelli, som skrivit filmmanuset tillsammans med Erik. När Iannone såg manuset förvånades han över hur väl det överensstämde med mordet på José och Kitty Menéndez.

  Och när psykiatern Jerome Oziels tidigare älskarinna, Judalon Smyth, berättade att hon vid ett tillfälle råkat höra bandupptagningen med brödernas erkännanden, var Iannone redo att gripa Lyle och Erik för mord.

  Lyle som reste runt i USA för att investera i restauranger greps när han återvände till familjens villa den 8 mars 1990.

  Tre dagar senare kom Erik hem från en tennisturnering i Israel. Han hade ingen aning om att brodern gripits, och han hade knappt satt fötterna på amerikansk mark, innan han greps.

  Bevis och indicier

  Konfronterade med bevis och indicier erkände bröderna att en av dem mördat föräldrarna. Men de hävdade att fadern utnyttjat dem sexuellt. De uppgav att Lyle hade utnyttjats från det att han var 8 år tills det att han fyllde 18 år. Därefter ska han ha gett sig på Erik. När Lyle konfronterat honom, för att hjälpa brodern, hade fadern hotat att döda honom.

  Rättegången startade först 1993. Trots alla bevis på de unga männens girighet, deras enorma slöseri med pengar, deras lögner och hyckleri, delades USA i det närmaste i två läger. Den ena hälften, huvudsakligen kvinnor, trodde på brödernas anklagelser mot föräldrarna och krävde att bröderna skulle dömas till milda straff. Den andra hälften trodde helt enkelt att bröderna ljög.

  Oenigheten gjorde sig också gällande hos juryn och den 13 januari 1994 tvingades domaren att ogiltigförklara rättegången.

  När Lyle och Erik ställdes inför rätta igen 1996, koncentrerade sig åklagaren på varför de hade mördat modern, om motivet inte hade varit pengar utan rädsla för fadern. Hårt trängd hävdade Lyle att de även utnyttjats av modern.

  Det var inte många som trodde på bröderna och stämningen vände 180 grader. En enig jury förklarade bröderna skyldiga till överlagt mord för ekonomisk vinning.

  Lyle och Erik Menéndez dömdes båda till två gånger livstids fängelse. I 22 år satt de på olika fängelser men i februari 2018 återförenades bröderna i ett fängelse i San Diego, där de nu sitter i cellerna bredvid varandra.

   

  Vill du läsa mer om historiska brott? Missa inte Hemmets Journals systertidning Historiska brott och mysterier!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!