• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Helens nya kärlek ville bara åt hennes pengar

  Helen Bailey var förkrossad efter sin makes död. Men lyckan vände när hon träffade Ian Stewart. Han fick henne att tro på framtiden igen. Föga anade hon att han enbart var ute efter hennes bankkonto.

  Helens nya kärlek ville bara åt hennes pengar

  Den 14 april 2016 ringde Ian Stewart polisen i Royston, en liten stad med knappt 15 000 invånare i Hertfordshire i England. Han var förtvivlad eftersom hans blivande hustru, Helen Bailey, den välkända författaren av ungdomsböcker varit försvunnen i tre dagar.

  Den orolige fästmannen berättade för polisen att paret hade grälat. Efter det hade han åkt hemifrån för att uträtta ärenden. När han kom hem igen låg det en lapp på köksbordet, om att Helen tagit med sig sin älskade hund, taxen Boris och åkt till sommarstugan i semesterorten Broadstairs i Kent. Ian åkte dit men huset var tomt och Helen svarade varken på telefonsamtal eller sms. Han befarade att det hänt en olycka eftersom det var mycket olikt av henne att inte höra av sig.

  Förutom lappen på köksbordet fanns det inga tecken på att hon lämnat området, så polisen genomförde en skallgångskedja i närheten av parets hem. Under tiden som sökandet pågick satte Ian upp flygblad i grannskapet där de som sett hans fästmö uppmanades att kontakta polisen.

  Skallgången gav inget resultat och det fanns inga spår efter den försvunna 51-åringen. Polisen stod rådvill.
  Försvinnandet orsakade stor massmedial uppmärksamhet. Helen var en välbekant kulturpersonlighet även om hon inte sökte kändisskapets glamour. Sökandet fortsatte resultatlöst.

  Maken Ian Stewert och Helen Bailey.

  Väckte polisens intresse

  Två veckor senare åkte Ian på en tvåveckors solsemester till Spanien. Det fick polisen att höja på ögonbrynen och de beslöt sig för att granska Ian närmare. Det stod snart klart att han hade tagit ut stora summor från Helens konto och hade försökt sälja en av hennes fastigheter under tiden som hon varit anmäld saknad.

  Polisens förundersökning visade att paret hade träffats genom en internetsajt för änkor och änklingar.
  Helens tidigare make, John Sinfield hade drunknat i februari 2011 då paret varit på semester på Barbados. Ians hustru Diane hade avlidit 2010.

  Helen hade kämpat för att som änka få vardagen att fungera. Men eftersom hon hade skrivit 22 framgångsrika ungdomsböcker var ekonomin inget problem. Det var allt det andra som hon fann oändligt svårt. I sin blogg berättade hon om sorgen att inte ha någon att turas om att gå ut med soporna med, om svårigheten att hitta lust och kraft till att laga mat för en person, och inte två.

  Genom internetgruppen och inte minst den 56-årige medlemmen, datakonsulten Ian Stewart, hittade Helen livsglädjen igen.

  Paret hade träffats i oktober 2011. Till en början var de vänner, sakta men säkert övergick vänskapen i kärlek och 2012 köpte Helen huset Hartwell Lodge i Royston för att paret skulle påbörja sitt gemensamma liv.

  Den nyss så sorgtyngda kvinnan gick som på rosa moln. Hon var djupt förälskad och kom väl överens med sin nya livskamrats två vuxna söner.

  Generös med pengar

  Paret hade planer på att gifta sig och för att försäkra sig om att Ian inte skulle hamna på bar backe om något hände henne innan dess skrev hon i april 2014 ett nytt testamente där Ian stod som förmånstagare. Generöst hade författaren även givit sin fästman en fullmakt, vilket gav honom fri tillgång till allt hon ägde. Hon satte också upp honom som förmånstagare i sin generösa livförsäkring.

  Helen Bailey litade blint på sin nya livskamrat. Inget tydde på att känslorna var obesvarade.

  – De verkade vara lyckliga tillsammans. När jag träffade dem höll de ofta varandra i händerna, berättade Marvis Drake, en av grannarna.

  Planerna för bröllopet fortskred. Det enda som bekymrade Helen var den stora trötthet som drabbat henne, hon kände sig aldrig utsövd och fick ofta gå och lägga sig mitt på dagen. Hon misstänkte aldrig att tröttheten var orsakad av att Ian i flera månader strött sömnmedel i hennes mat.

  Den 11 juli greps Ian Stewart av polisen som misstänkt för att ligga bakom försvinnandet. Han släpptes mot borgen och polisen stod maktlös. De hade vare sig kropp eller andra bevis som visade att han röjt Helen ur vägen.

  Men så kontaktades polisen av en man som tidigare bott i fastigheten som Helen och Ian bodde i. Mannen berättade att det fanns en kloakbrunn i garaget. Polisen tog sig in i brunnen och där hittade de Helens kropp. Den låg nedslängd i kloaken tillsammans med hennes älskade tax Boris döda kropp.

  Ian Stewart anhölls på nytt.

  Girig och kalkylerande

  Under förhören bedyrade Ian sin oskuld, hävdade att två okända män trängt sig in i parets bostad, kidnappat Helen och att de skulle döda honom om han berättade om vad som hänt.

  Polisen kunde snabbt avfärda de uppgifterna som falska samtidigt som allt fler bevis pekade mot att Ian låg bakom mordet, att han hade kvävt sin blivande hustru till döds.

  Rättegången inleddes i januari 2017 och där beskrevs Ian som en mycket girig och beräknande person. Han tycktes snabbt efter deras första möte ha bestämt sig för att mörda Helen.

  Under rättegångsförhandlingarna visade det sig att han inte hade noterat vilken färg på ögonen som kvinnan han sa sig älska hade.

  Den 22 februari föll domen, Ian Stewart dömdes till fängelse i 34 år.

  Polis och åklagare inledde efter den fällande domen en undersökning för att kartlägga omständigheterna kring Ians första hustrus hastiga död. Undersökningen pågår ännu.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!