KLART: Här är Melodifestivalens nya röstningssystem

För några år sedan lanserade Melodifestivalen en röstningsapp. Appen har använts flitigt av tittarna och nu ändras röstningssystemet för att mobilanpassa röstningen ytterligare.

Den 2 februari drar årets upplaga av Melodifestivalen igång. Flera gånger tidigare har röstningssystemet ändrats och även i år blir det en mer omfattande förändring.

Nytt för i år är att alla appanvändare delas in i sju olika tittargrupper som baseras på ålder. Alla telefonröster hamnar i en åttonde tittargrupp. Samtidigt försvinner möjligheten att rösta via sms. Hjärtat i rutan kommer att visa de olika tittargruppernas engagemang och vilken tittargrupp som är extra engagerad i realtid. Alla olika åldersgrupper har lika stor makt, skriver SVT i ett pressmeddelande.

Syftet med ändringen är att många upplever att det enbart är barn som styr resultatet. Efter en djupdykning i röstningssiffror från tidigare år går det dock att se ett annat mönster.

– Det har blivit tydligt att de låtar som tidigare fått mest röster har älskats av alla tittare oavsett ålder. Men vi vill naturligtvis att alla ska känna att deras röster räknas och därför har vi lyssnat på tittarna och gör den här ändringen, säger Melodifestivalens projektledare Anette Helenius till SVT.

Scroll to Top