• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Mirana lämnade Sverige för Spanien!

  Allt fler svenskar flyttar till Spanien för att njuta av sol och strandliv. En av dem är fembarnsmamman Mirana, 59 år, som längtade efter att något skulle hända i hennes liv.

  – Jag saknar mina barn och barnbarn varje dag – men njuter av mitt nya liv!

  Mirana lämnade Sverige för Spanien!

  Det var en dag i november – en sådan där mörk och grå dag när solen struntar i att titta fram – som gotlänningen Mirana ShantiNura Lundgren satte sig på flygplanet för att resa på semester söderut. Hon hade gått igenom en jobbig tid och blivit sjukskriven till följd av bland annat artros, posttraumatiskt stressyndrom och smärtsjukdomen fibromyalgi. Dessutom hade hon uppfostrat fem barn helt på egen hand, och därmed lagt en del av sitt eget liv åt sidan.

  – Så när alla mina barn hade flyttat hemifrån och börjat bilda familj tänkte jag först "Jaha, är det här allt? Kommer det inte att hända något mer i mitt liv, trots att jag inte ens fyllt 60?". Jag är i grund och botten en positiv människa, men jag hade ständig värk i kroppen och kände hur jag blev tröttare och surare, säger Mirana.

  Fick massor av tips

  Första tanken var att åka till Grekland, men när hon frågade i olika grupper på Facebook om bästa resmålet för att fly vintermörkret blev rådet istället Spanien.

  – Jag fick massor av tips på små pärlor där och flera av dem handlade om den lilla staden Almunecar nära Malaga på den spanska solkusten. Jag läste att det var ställe som passade om man ville ta det lugnt och jag hade absolut inget behov av att festa, så jag bestämde mig för att åka dit, berättar Mirana.

  Hon fick höra om en spanjorska som hyrde ut lägenheter och frågade om hon hade något ledigt.

  – Mina barn undrade om jag verkligen skulle åka helt själv och var oroliga för att jag skulle bli lurad när jag kom fram, men jag svarade att jag skulle fixa det.

  Mirana stannade en hel månad i Almunecar. Väl hemma i Sverige igen insåg hon hur mycket hon tyckte om landet hon besökt – den lilla staden, värmen och det enkla livet nära stranden. Därför åkte hon tillbaka snart dit igen för att stanna ytterligare några månader. Och så höll det på tills hon en dag bestämde sig för att säga upp sin lägenhet på Gotland, hyra en lägenhet i Spanien och flytta dit för gott.

  Behöver värmen

  – Det var delvis tack vare mina barn som jag insåg att det är där jag hör hemma. De var jätteglada för min skull och frågade "Varför kommer du tillbaka för, du trivs ju mycket bättre där!". Och de hade rätt, klimatet i Spanien passar min kropp mycket bättre. Värmen gör att smärtan håller sig på ett slags miniminivå, så länge jag ser till att ta hand om mig själv och vila ordentligt, säger hon.

  Hon är inte ensam om att ha lämnat Sverige för solkusten i Spanien. Antalet svenskar som flyttar till Spanien, åtminstone delar av året, har ökat stort de senaste tre åren. Eftersom långt ifrån alla skriver sig i landet är det svårt att få en exakt siffra på hur många som egentligen flyttar. Men enligt spanska inskrivningsmyndigheten Registradores har antalet svenskar som köper hus i Spanien ökat med drygt 230 procent på fem år. En hel del av migranterna är pensionärer och många menar att de får mycket mer att leva på här, eftersom till exempel mat, boende och nöjen är billigare än i Sverige.

  Lever billigare

  Att levnadskostnaderna är lägre i Spanien är något som Mirana håller med om.

  – Tydligast är skillnaden på en kopp kaffe som här i Sverige kostar runt 35 kronor, men bara runt 13-14 kronor i Almunecar. Dessutom serveras det gratis tapas på stadens serveringar om man köper något att dricka, säger hon.

  Till en början hade Mirana svårt att skaffa nya vänner eftersom spanjorerna håller sig till sina familjer. Men så gick hon med i en internationell kvinnogrupp och fann många nya vänner av olika nationaliteter.

  – Vi anordnar massor av aktiviteter ihop, som till exempel vattengympa, målning, körsång och kortspel. En typisk dag går jag på en långpromenad längs stranden, besöker kanske en marknad och möter sedan upp vänner på ett kafé – när jag inte sitter på min balkong och tar det lugnt, läser och ser ut över havet.

  Tack vare att jag har så mycket att göra hinner jag aldrig känna mig helt ensam, säger Mirana.

  Men saknaden efter de fem barnen, två på Gotland och tre på fastlandet, samt barnbarnen är givetvis stor. 

  – Det har varit en jobbig process att inse att vi inte kommer att bo i samma land och jag har gråtit massor. Jag har haft dåligt samvete och frågat mig själv om jag verkligen har rätt att göra som jag gör – men till slut kommit fram till att jag är tvungen till det för att kunna njuta fullt ut av det liv jag har kvar.

  – I början var mamma lite tveksam, innan hon lärde känna andra som bor där. Men sedan började hon leva upp och nu ser jag hur det lyser om henne som en följd av det rika liv hon har med vänner och aktiviteter. Även om hon såklart även är ledsen och saknar oss ibland, säger Miranas dotter Malin.

  För att hålla kontakten skickar de bilder, skriver sms och ringer ibland videosamtal i mobiltelefonen. Sms är bra för att behålla den vardagliga kontakten, tycker Malin, som skriver till sin mamma om smågrejer som händer och skickar bilder från barnens skoluppträdanden och avslutningar. Mirana lägger också upp en del bilder på Facebook, där familjen kan följa hennes liv.

  – Hon uppdaterar väldigt mycket, så där kan vi se hur hon ligger och läser bland palmerna på stranden, säger Malin.

  Men det kan vara svårt att få de tre barnen att prata i telefon med sin mormor och de pratar lätt i munnen på varandra. Istället ser de till att umgås riktigt mycket när hon är på besök några gånger om året.

  – Jag tänker på mina barn och barnbarn varje dag, men det är inte alltid att vi lyckas ringa varandra ens varje vecka. Det viktiga är att de vet att jag saknar dem, säger hon.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!