Välkommen Lucia – vem du än är!

Måste ljusets gudinna vara ljushårig? Eller kan det vara en hårig karl? Debatten har varit stormig när nya Lucior dykt upp. Men faktum är att Lucia har sett ut på många olika sätt. Hon har till och med haft svans ...

Hur ser en Lucia ut?
1950-talet – när allt var som det skulle. Levande ljus, blonda lockar, kysk uppsyn. Fast kanske borde Lucian ändå ha lite längre hår? En del blir rasande när en Lucia inte stämmer med den traditionella bilden. Tumultartade diskussioner har utbrutit om kön, hudfärg och utseende.

Men en av de första skildringarna av luciafirande från 1820 beskriver en man insvept i vitt tyg. I vissa trakter kom Lussegubben och ibland var Lucia en häxa som kom ridande genom luften. Och att själva helgonet Sankta Lucia var en mörk italienska vet ju de flesta.

Sannolikt är vårt eget firande ett hopkok av förkristna och katolska föreställningar – en hednisk ljusgudinna för att fira vintersolståndet och ett romersk-katolskt helgon som dog för sin tro.

Fira eller svira?
Enligt folktron var Lucianatten särskilt farlig. Djuren talade och mörka makter lurade. Det gällde att hålla sig vaken, att ha Lussevaka. Samtidigt skulle julens förberedelser vara klara, grisen slaktad, ölet bryggt och de fina feta lussebullarna bakade. Kombinationen inbjöd till en riktig festnatt – en tradition som många unga håller hårt på …

Välkommen Lucia - vem du än är!

Kungligt Luciafirande

Kungabarnen firade självklart Lucia på slottet. Storasyster Victoria sköter sig som Lucia, Carl-Philip är en stilig stjärngosse – men vad gör minstingen Madeleine? Kanske är det glittret som kliar i pannan.

 

Välkommen Lucia - vem du än är!

Alla ska med i tåget
Men hörrni kompisar, vakna! Endast den pyttelille stjärngossen orkade hålla ögonen öppna när neonatalavdelningen på Huddinge BB visade upp sitt Luciatåg – en tradition sedan mer än 50 år.

 

Välkommen Lucia - vem du än är!

Ljusets gudinna ska mota den onde
En vitklädd Lucia med sina tärnor. De röda banden kring midjan sägs ibland symbolisera helgonets blod men därom tvista de lärde. Klart är dock att Sankta Lucia var en katolsk martyr i Syrakusa på Sicilien. Namnet Lucia kommer troligtvis från lux, latin för ljus, och har också associerats till Lucifer, den onde. Först kring sekelskiftet 1900 spred sig Luciafirandet till allmänheten i Sverige och delar av Norden och via utvandrarna till vissa områden i Amerika.

Scroll to Top