Malena Ernman ger nu upp operakarriären – för miljöns skull

Malena Ernman har många järn i elden, trots att hennes miljöengagemang gjort att hon gett upp sin operakarriär. Istället har det blivit musikalroller och mer tid för familjen. Ett tufft besked kom för en tid sedan när de två döttrarna bland annat fick diagnosen Aspergers syndrom, något hon skriver om i sin nya bok.

För Malena Ernman är rollfiguren Gabriella i musikalvarianten av filmklassikern Så som i himmelen som att spela sig själv.

Malena Ernman

Född: 4 november 1970 i Uppsala, men uppvuxen i Sandviken.
Familj: Gift med Svante Thunberg, barnen Greta, 15 år och Beata 12 år. Har också en golden retriever som heter Moses och en labrador som heter Roxy.
Bor: Lägenhet på Kungsholmen i Stockholm, sommarstuga på Ingarö i Stockholms skärgård.
Aktuell med: Spelar Gabriella i musikalversionen av filmen Så som i himmelen, som hade premiär på Oscarsteatern i Stockholm tidigare i höstas. Boken Scener ur hjärtat som hon skrivit tillsammans med maken.

 – Jag var också väldigt blyg och upptäcktes av min körledare, men blev som tur var inte misshandlad, berättar operasångaren.

Så som i himmelen regisserades av Kay Pollak och var årets mest sedda svenska film 2004 med över en miljon biobesökare. Dessutom blev den nominerad till Bästa utländska film på Oscarsgalan, samt till åtta Guldbaggar på Guldbaggegalan.

Låten Gabriellas sång med Helen Sjöholm låg 68 veckor på Svensktoppen mellan 2004 och 2006. Det är den enda låten som tagit sig från filmen till musikalscenen.

Malena Ernman i rollen som Gabriella har med andra ord något att bita i …

– Jag kommer att göra en äldre, rynkigare och fulare version än Helen Sjöholm. Men hon är en av de jag älskar mest av allt här i världen – förutom mina barn och min make, skrattar Malena.

Hon väljer att anpassa låten till sin egen röst.

– Det finns ingen i världen som kan härma Helen. Det vore ungefär som att säga att man ska ta över ledmotivet till Titanic i stället för Céline Dion. Man får försöka göra det med självförtroende på sitt eget sätt.

Malena Ernman ger nu upp operakarriären - för miljöns skull
Malena Ernman med maken Svante Thunberg är aktuella med självbiografin Scener ur hjärtat.
Foto: IBL

Som att spela sig själv

Malena älskade filmen och på många sätt blir rollfiguren som att spela sig själv på scenen.

– Frånsett att jag inte är eller har varit någon misshandlad fru har vi många likheter. Jag var tidigare också en väldigt blyg, halvmobbad och nördig tjej som inte tog någon plats. När jag sjöng i kör stod jag långt bak och försökte gömma mig bland de andra. Jag ville absolut inte synas.

Ändå lyckades körledaren – ”min Mikael Nyqvist”, som hon skämtsamt beskriver honom – hemma i Sandviken upptäcka just henne.

– Han tyckte att jag sjöng renast och finast och tog mig under sina vingar. När jag bara var 8 år fick jag följa med på turnéer med betydligt äldre ungdomar, bland annat i England. Det var förstås fantastiskt och väldigt stort.

Musiken var hennes oas. Det var egentligen bara där som Malena kunde vara helt sig själv.

– För en gångs skull fick jag lite utrymme och hade tillräckligt med självförtroende för att våga ta plats. Men det gäller än idag bara på scenen. Jag är fortfarande blyg och gillar inte alls stora folksamlingar. Det fungerar att uppträda inför en stor publik, för då går jag in i en roll. Men jag gillar inte att gå på premiärer och stora fester där det är många människor.

Kär återförening

En av många Malena tycker det ska bli roligt att jobba med i uppsättningen är skådespelaren Morgan Alling.

– Både han och jag har ju adhd så det blir nog säkert rätt galet, skrattar hon. Morgan är helt fantastisk, väldigt empatisk och rolig.

Det blir också en kär återförening med Fredrik Kempe som hon skrev 2009 års vinnare av Melodifestivalen, La Voix tillsammans med. Han gör ny musik till uppsättningen.

– Det är som att jobba med sin egen bror. Vi vet precis vilken tonart vi ska använda bara genom att titta på varandra och det är extremt ovanligt att hitta någon som man klickar så bra med i branschen. Min
första platta efter Melodifestivalen spelade vi in på bara två dagar.

Malena fortsätter:

– Tack vare La Voix och att jag även gjort andra popplattor har jag kunnat vara hemma mycket mer och göra turnéer när många andra kollegor inom operan från Sverige enbart klarar sig på att jobba utomlands.

Annars har hon under nästan 25 år haft hela världen som arbetsfält – med uppträdanden på de största operascenerna i städer som Paris, Wien och Bryssel. Men hon är också stor i exempelvis Ryssland, USA och Japan.

Karriären har tagit Malena mycket längre än hon någonsin vågat drömma om. Men priset har varit att ofta tvingas vara borta från sina barn Greta och Beata, samt maken Svante Thunberg.

Malena Ernman ger nu upp operakarriären - för miljöns skull
Malena Ernman med dottern Greta.

Ständigt dåligt samvete

– Det har varit jobbigt att inte alltid finnas nära dem. Ett tag mådde jag så dåligt att jag knappt visste vart jag skulle ta vägen och hade ständigt dåligt samvete. Men det är det slut med idag.

– Vi har valt att sluta flyga och det låter förstås märkligt i mångas öron, men ska vi nå Parisavtalets mål, under givna tidsramar och med de tekniska förutsättningar som finns, så är det en ofrånkomlig förutsättning.

Det var en fråga från SVT om att vara med i En kväll i New York som fick henne att tänka på hur man tackar nej till jobb på grund av klimatkrisen. Resorna hade inneburit utsläpp av sju ton koldioxid, motsvarande två genomsnittliga globala årskonsumtioner.

– Min dotter fattade beslutet åt mig. Våra barn är väldigt kloka och vi borde lyssna mer på dem. I hennes ögon var det lika självklart som att solen går upp. Hon förklarade med fakta och länkar. Det fick mig att ifrågasätta den resenorm som vi artister symboliserar. Som vi alla symboliserar. Det här är ett moraliskt svart hål som ignoreras av i stort sett alla, från kyrkan till hjälporganisationer och stora delar av klimat- och miljörörelsen. Det är alltid nån annan som ska ta ansvar.

Slutar som operasångerska

Beslutet gör att Malena inte kan jobba vidare som operasångerska.

– Jag kan inte vara det utan att flyga. Men det går inte att prata om solidaritet med människor runt om i världen som har det sämre än jag, samtidigt som jag bidrar till en resenorm och en livsstil som enligt en enig forskarkår riskerar att snart ödelägga livet för hela ekosystem, djurliv och miljontals människor. Jag får inte ihop den ekvationen. Vår gemensamma framtid måste ju komma först. Klimathotet måste vara vår högsta prioritet. Så är det ju knappast idag, om man ska uttrycka sig diplomatiskt.

Malena har fått ta emot Årets mångfaldspris i uppväxtorten Sandviken för ”modigt ställningstagande mot rasism och för medmänsklighet” tillsammans med sin mamma Eva.

Det har alltid varit en självklarhet att hjälpa utsatta människor i samhället och ta avstånd från främlingsfientlighet. Mycket av det Malena skriver på de sociala medierna Twitter och Instagram handlar just om sitt sociala engagemang. Något hon får motta både kärlek och hat för.

– I stället för att berätta vad jag såg på tv i går eller vilken kaka jag tycker är godast att baka vill jag säga något nyttigt och ta ställning. En del hatar mig för det jag skriver, men mest möts jag av kärlek och får en massa positiva kommentarer. Min starka vilja är att bistå människor i nöd och där har jag med mig min man Svante.

Malena Ernman ger nu upp operakarriären - för miljöns skull
Förra året fick Malena möjligheten att uppträda med sin stora idol Helen Sjöholm, här med Sanna Nielsen i Allsång på Skansen.

Kärlek vid första ögonkastet

Paret träffades 2001 under inspelningen av Kraus på SVT. Svante agerade i en av huvudrollerna, medan Malena var statist. Det uppstod kärlek vid första ögonkastet – men Malena tog första steget.

– För första gången i mitt liv raggade jag upp någon. Det var annorlunda och väldigt jobbigt, fast inget jag ångrar så här i efterhand (haha). Jag gav honom mitt nummer.

De fann varandra direkt och redan efter någon månad var hon gravid. Maken har även varit hennes manager i flera år.

– Det fungerar jättebra att också jobba tillsammans. Han är som spindeln i nätet i mitt liv där med. Vi gör produktioner ihop, som mina sommarspelningar på Dalhalla och min årliga julturné. Svante tar hand om allt det jag inte hinner med, det är mycket mejl och telefonsamtal som han håller i.

De senaste åren har varit jobbiga för familjen med många och smärtsamma turer innan döttrarna Greta och Beata fick sina diagnoser, Aspergers syndrom och högfungerande autism respektive adhd med drag av asperger.

– Ju mer jag tänker på det desto mer övertygad är jag om att jag också har drag av det. Jag kan märka att jag har svårt att titta folk i ögonen och har svårt för att kallprata. Men jag har haft en uppväxt som gjort att det aldrig varit några problem och jag har lärt mig att hantera det. Jag har ett yrke där jag är respekterad. Men om jag inte haft de här dragen, om jag inte skulle tillbringat tolv timmar om dagen i 10 år med att hänga över noter, hade jag inte varit den jag är idag.

Scroll to Top