”Kungahuset blev min räddning när jag mådde dåligt!”

När Lovisa Uselius av en slump hittade en tidning om Estelles dop blev hon fascinerad. Plötsligt öppnade sig en ny glittrande, kunglig värld som hjälpte henne att glömma svårigheterna i skolan. Sex år senare tror 16-åriga Lovisa på en framtid som hovreporter.

Hon tänkte mycket – främst på existentiella frågor. Hon var ensam och hade inte riktigt funnit sin plats. Det är så Lovisa Uselius själv beskriver sin situation.

Lovisa Uselius

Ålder: 16 år.
Familj: Mamma, pappa och två bröder.
Bor: Uppsala.
Gör: Studerar, driver bloggen www.kungahuset.bloggplatsen.se

– Men så hittade jag kungavärlden. Det kändes häftigt. När jag var mindre hade jag lekt prinsessa – och så fanns den världen på riktigt!

Vi träffas i Uppsala där 16-åriga Lovisa bor med sina föräldrar och sin yngre bror. Hon lutar sig fram över bordet och berättar att hon var runt 11 år när hon startade bloggen Kungahuset.

– Tidigare hade jag försökt blogga om mig själv men det fanns inte så mycket att skriva om. Det kändes lite roligare att fokusera på andra, att ha en nisch. Fast jag har ingen favorit inom kungafamiljen. Jag tycker att alla har någon vettig hjärtefråga.

Det hela började med att Lovisa, på familjens lantställe, hittade en specialtidning om prinsessan Estelles dop.

– Jag tyckte att det var jättespännande! Men sedan dröjde det nog ett år ungefär innan jag började blogga.

Hon skrattar till lite.

– Fast jag kommer knappt ihåg ett liv utan bloggen.

I nästa andetag konstaterar Lovisa att hon hade lite tur, med många bröllop och flera kungliga bebisar på gång vid tiden då hon startade sin blogg.

– Jag tror att det gjorde att fler blev intresserade. Det fanns också så mycket att skriva om och att upptäcka – så många personligheter och livsöden – vilket gjorde det kul.

Mötte kungaparet

Lovisa funderar ett ögonblick innan hon fortsätter:

– Bloggandet blev även ett sätt att fly från den egna verkligheten. Vissa kanske gör det genom att träna eller rita. Jag gjorde det genom att skriva. Jag mådde inte så bra i skolan och hade inte hittat min plats i klassen. Bloggandet blev ett sätta att processa, att inte behöva fundera så mycket. Jag tänkte: ”Det kommer att bli bättre.” Och bloggen fick tiden att gå.

Främst bevakar Lovisa det svenska kungahuset och hon har redan träffat flera medlemmar ur kungafamiljen. I slutet av 2016 medverkade hon i tv-programmet Skavlan Junior och fick då möta kungen och drottningen.

– Jag har så många minnesluckor från den dagen, säger Lovisa och skrattar igen. Det kändes overkligt. Mamma och pappa frågade: ”Vad hände, vad sa de?” Men jag kom inte ihåg. Jag minns att kungen och drottningen kändes väldigt varma, trots att jag var supernervös.

Några månader senare, under våren 2017, fick Lovisa även träffa prins Daniel.

– Han kom på besök till en skola här i Uppsala där min mamma jobbar. Det kändes väldigt, väldigt häftigt att få prata med honom. Vi pratade lite om företagande och om bloggen.

Lovisa ler en aning när hon berättar att det visade sig att prins Daniel kände till hennes blogg.

– Han sa: ”Det är väl du som har kungabloggen?” Jag träffade även Daniel tillsammans med Victoria förra oktober, i samband med ett seminarium på Karolinska Institutet. Jag hade fått ledigt från skolan – det betydde mycket att få göra det. Annars har jag sällan möjlighet att åka iväg och följa dem. Victoria sa: ”Jag vet vem du är.” Och så tog vi en selfie. Det kändes stort!

Lovisa tog en selfie med kronprinsessan Victoria
i samband med ett seminarium på Karolinska Institutet.
(Foto: Privat)

Vill bli hovreporter

Nu väntar Lovisa med spänning på att kronprinsessan Victoria ska komma på besök till hennes trakter. Lovisa berättar entusiastiskt om de landskapsvandringar kronprinsessan påbörjade för något år sedan, i syfte att lyfta värdet av friluftsliv och rörelse.

– Hon har inte varit här än men jag hoppas att hon kommer snart. Och jag hoppas att jag får åka iväg och skriva en artikel om det till vår skoltidning.

I framtiden drömmer Lovisa, som går andra året i gymnasiet och läser sam-mediaprogrammet, om att arbeta som journalist.

– Helst som hovreporter. Jag vet att många vill bli journalist men jag tror att jag har en fördel i och med att jag bloggat om och bevakat kungafamiljen så länge. Jag skulle vilja bli den nya Ebba von Sydow. Hon är en förebild.

– Jag vill bli en person som hovet litar på för intervjuer, inte en journalist som de tycker är jobbig. Jag vill att de ska kunna känna sig trygga med att det blir ett bra och fint resultat. Jag vill inte vara någon som vrider och vänder på saker för att få det till en sanning, som inte är sann.

Lovisa medverkade även i SVT:s livesändning i samband med kronprinsessan Victorias 40-årsdag. Hon lägger mycket tid på sin blogg, men hinner även med träning och skola. Bloggen har blivit betydelsefull för henne på flera sätt. 

– Jag gör något bara för mig själv – för att det är kul. Jag gör det jag vill. Ur någonting dåligt kom det dessutom något som kan ha stakat upp min framtid. Hade jag inte mått dåligt i skolan så hade jag inte fått det här intresset. Bloggen hjälper mig att bli den jag vill bli.

Scroll to Top