7 sätt att minska risken för diabetes typ 2!

Den 14 november är det Världsdiabetesdagen som syftar till att uppmärksamma diabetes på global nivå. Nedan listar vi 7 saker du kan göra för att minska risken att få diabetes typ 2.

Den 14 november är det Världsdiabetesdagen som syftar till att uppmärksamma diabetes på global nivå. Idag är det nästan en halv miljon svenskar som lider av diabetes. Sjukdomen blir allt vanligare, inte bara i Sverige utan över hela världen.

Så många som 150 000 svenskar uppskattas ha sjukdomen utan att veta om det. Arvsanlag spelar en stor roll för risken att utveckla sjukdomen. Andra faktorer som påverkar är övervikt, en inaktiv livsstil, stress och även hög ålder då risken för att utveckla typ 2-diabetes ökar ju äldre du blir. 

– Diabetes typ 2 ökar dramatiskt i världen och även i Sverige. Det är förstås alarmerande och det krävs krafttag på flera nivåer i samhället för att vi ska ha en rimlig chans att stoppa epidemin, säger Cajsa Lindberg, förbundsordförande Svenska Diabetesförbundet. 

Sju saker du kan göra för att minska risken att få diabetes typ 2

1. Undersök om diabetes finns i släkten. Typ 2-diabetes har en hög grad av ärftlighet. Även om du inte kan göra något åt dina ärftliga anlag så kan du minska risken genom andra åtgärder.

2. Håll koll på midjemåttet. Minskad vikt och särskilt bukfetma är viktigt för att undvika risken för diabetes typ 2.

3. Rör på dig. Regelbunden och måttlig motion reducerar risken för att insjukna i diabetes.

4. Sluta röka. Forskning visar att det finns ett samband mellan nikotin och risken att utveckla typ 2-diabetes.

5. Stressa mindre. Forskning visar att stress ökar risken att utveckla diabetes typ 2.

6. Ät nyttigare. Ät fiberrika spannmålsprodukter och grönt varje dag. Välj helst vegetabiliskt fett och undvik animaliskt fett.

7. Om du känner dig orolig, be att få testa ditt blodsocker hos en vårdcentral. Det görs genom ett blodprov.

Gör ett risktest 
Här kan du testa din risk att utveckla typ 2-diabetes: diabetes.se/risktest

Symptom
Insjuknandet i typ 2-diabetes, till skillnad mot typ 1-diabetes där man insjuknar akut, kommer ofta smygande. Symptomen är desamma: ökad törst, stora urinmängder och trötthet. Många har typ 2-diabetes eller är på gränsen till att få det utan att de själva vet om det. Ofta upptäcks sjukdomen i samband med en vanlig hälsokontroll där man tar ett prov på blodsockret.

Läs mer på www.diabetes.se

Scroll to Top