Eriks upptäckt räddade tusenårig runsten

Hade det inte varit för en förbipasserande cyklist hade en tusenårig runsten i Eskilstuna förvandlats till krossat fyllnadsmaterial.

 Den jättelika stenen upptäcktes under ett arbete med den blivande gång- och cykelbanan mellan Skiftinge och Sundbyholm. Den cirka ett ton tunga stenen låg mest i vägen och ingen upptäckte runskriften på stenblocket.

Det gjorde dock Erik Björklid när han kom cyklandes på Mälarvägen. Tack vare hans tips uppgraderades stenen snabbt från problem till kulturarv. Runstenen visade sig finnas med i en arkeologisk förteckning över kända men försvunna runstenar och minnesmärken.

– Otroligt roligt, årets fynd. Den här känner jag igen från litteraturen. Den har en mycket speciell ornamentik och ser välbevarad ut. Jag blir alldeles till mig, säger Magnus Källström på Riksantikvarieämbetet till Eskilstunakuriren.

Runstenen avtecknades år 1668 av Strängnäsbon Johan Peringskiöld. På stenen finns texten ”Ingulv och Visäte reste denna sten efter Bugge och Sigsten. Gud hjälpe deras själ” inristad.

Erik Björklid belönades med blommor för sin insats.

– Mitt mål var inte att jävlas med cykelbanan, den är välkommen, så jag hoppas att det inte blir en massa strul kring det här. Men det är ju ändå ett kulturarv, säger han.

Scroll to Top