Anna fann glädje och gemenskap på skateboarden!

För fyra år sedan hade Anna Hougner aldrig stått på en skateboard. Åtminstone inte i egentlig mening. Hon kanske hade provat någon enstaka gång. Men...

För fyra år sedan hade Anna Hougner aldrig stått på en skateboard. Åtminstone inte i egentlig mening. Hon kanske hade provat någon enstaka gång. Men hon är inte någon räddhare och har alltid idrottat. Allt från slalom till löpning. Dessutom är hon inte rädd att försöka och misslyckas.

– Men jag trodde väl aldrig att jag skulle åka skateboard. Första gången jag skejtade var jag livrädd och jättenervös för att ramla och slå ihjäl mig. Men en tonårsgrabb med stort tålamod coachade mig i grunderna och sedan är jag fast. Jag tror att man skjuter upp sitt åldrande om man vågar och utmanar sig själv, säger Anna.

Skateboardåkning är starkt förknippat med coola killar i tonåren, en hård miljö bland betongen i förorten och svåra tricks där man rent av kan bryta benen av sig. Men det behöver inte vara så. Alla åker efter egen förmåga och de svåraste tricksen är inget man ger sig på första gången. Kanske aldrig. Det finns de som bara njuter av att åka på fast mark.

Det var när Annas son ville börja åka skateboard som hon också bestämde sig för att prova. Och när hon hittade sin kompis Sussi bland åkarna bestämde de sig för att starta en grupp för kvinnor över 50. Idag är de nio stycken som hänger och skejtar tillsammans så fort de får tid.

– Vi har en kvinna i vår grupp som började skejta när hon var 65 och det går hur bra som helst. Klart att man är lite mer försiktig än om man är en orädd 13-åring, men med tålamod och en stor portion av mod så kan även en äldre person lära sig skejta, säger Anna.

Alla i gruppen har alldeles vanliga jobb till vardags och de åker skateboard så mycket de kan och hinner.

– De på mitt jobb har vant sig vid att jag åker skateboard mellan mötena men det är klart att folk höjer på ögonbrynet när det kommer en kvinna över 50 på bräda, skrattar Anna.

Att skejta ger också träning för kroppen – man övar upp balansen – vilket är viktigt när man börjar bli äldre. Men främst känner Anna att det ger frihet, gemenskap och mod.

– Jag tror att det är lite läskigt gör att man övervinner andra rädslor. Jag blir modigare på alla plan om jag vågar ge mig på saker som jag inte provat förut, säger hon.

De nio i skateboardgruppen åker inte bara bräda tillsammans. De fikar tillsammans och språkar om livet, relationer, musik, familjen eller senaste skejtresan eller semestern.

– Det bästa med skejten är ändå gemenskapen med alla skejtare – alla åldrar och kön, nybörjare och proffs som åker tillsammans på samma arena. Jag blir inspirerad av de andra i gruppen. Kan de så kan jag också. Man kan nöta och nöta och nöta på ett trick och när det till slut sitter så är det en fantastisk känsla, säger Anna.

Scroll to Top