• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Det ofattbara mordet skakade världen

  Människor runt om i hela världen chockades när gravida Bobbie Jo mördades - och mördaren stal hennes ofödda barn.

  Det ofattbara mordet skakade världen

  Becky Harper anlände till sin dotters och svärsons hus i den lilla staden Skidmore i den amerikanska delstaten Missouri klockan 15.30 den 16 december 2004. Hon skulle hjälpa sin höggravida dotter, 23-åriga Bobbie Jo Stinnett, att mata hundarna i hennes kennel.

  När ingen öppnade använde Becky sin egen nyckel för att ta sig in i huset. I vardagsrummet möttes hon av en fruktansvärd syn. Bobbie Jo låg på golvet i en blodpöl, som kom från ett stort sår i hennes underliv.
  Becky ringde omedelbart larmcentralen.

  – Det ser ut som om min dotters mage har exploderat, sa Becky gråtande.

  Ambulanspersonalen försökte återuppliva Bobbie Jo, men förgäves. Och på sjukhuset kunde man konstatera att hon hade blivit strypt och uppskuren, varefter hennes fullt utvecklade baby hade stulits. En mördare var i farten, och mycket tydde på att det var hennes ofödda barn man var ute efter. I sin knutna hand höll Bobbie Jo en tuss långt mellanblont hår, som utan tvivel kom från mördaren.

  Mordet hade begåtts bara en halvtimme innan Becky Harper anlände, och en granne hade sett en smutsig bil, av japanskt märke, med en ljus rödaktig färg, utanför huset, som lämnade platsen i hög hastighet.
  Bobbie Jos man, 26-årige Zeb Stinnett, var otröstlig. Paret var fortfarande lika förälskade som när de gifte sig, och de hade glatt sig åt sitt första barn.

  Skidmore har bara 300 invånare och polisstyrkan i Nodaway County, som staden tillhör, är inte stor, men poliserna är både duktiga och engagerade. Redan samma kväll hade en polisman uppdagat att Bobbie Jo Stinett via sin kennels hemsida hade avtalat med en kvinna, som skulle komma och titta på en hund klockan 15. Men när man försökte spåra upp kvinnan utifrån det namn och den adress hon hade uppgett, visade det sig att hon inte existerade. Mördaren hade använt sig av ett falskt namn.

  Men det stoppade inte polisens dataexpert. Via internet lyckades man få fram namn och adress på den kvinna, som Bobbie Jo Stinnett hade haft kontakt med. Det visade sig vara 36-åriga Lisa Montgomery från staden Melvern i Kansas.

  Lisa Montgomery.

  Hade planerat allt

  Sheriff Ben Espey från Nodaway County kontaktade polisen i Melvern, och redan dagen efter mordet ställdes paret Lisa och Kevin Montgomerys hus under övervakning.

  Paret, som redan hade två barn på 13 och 16 år, väntade sitt tredje barn. Lisas graviditet hade varit svår och när hon fick missfall sa hon till Kevin att hon hade väntat tvillingar och att den ene tvillingen fortfarande levde.

  Äktenskapet hade befunnit sig i kris i ett års tid, och hon hade hoppats att en tillökning inom familjen skulle hindra den barnkäre Kevin från att lämna henne.

  När Kevin kom hem från sitt arbete på kvällen den 16 december, låg Lisa i sängen med en nyfödd flicka i sina armar. Värkarna hade börjat strax efter det att han åkt till sitt arbete på morgonen, och tidigt på eftermiddagen hade hon fött på en klinik i närliggande Topeka. Födseln hade gått så smärtfritt att hon hade fått lov att åka hem med en taxi. Hon hade lämnat kvar sin röda Toyota Corolla utanför kliniken, och den 16-årige sonen skickades i väg för att hämta den.

  Poliserna, som bevakade familjen Montgomerys hus, kunde inledningsvis konstatera att Lisas Toyota motsvarade beskrivningen av den bil som de hade sett på mordplatsen. Och när man med hjälp av ett teleobjektiv fick ett foto av Lisa Montgomery med ett nyfött barn i armarna, slog man till och grep henne.

  I början höll hon fast vid påståendet att den nyfödda flickan var hennes, men polisen kontrollerade detta med kliniken i Topeka och fick snabbt bekräftat att hon inte hade fött där. Och när Lisa blev på det klara med att ett dna-test på den nyfödda skulle bevisa att det inte var hennes barn, bröt hon ihop och erkände.

  Lisa Montgomery hade träffat Bobbie Jo Stinnett på en hundutställning i Abilene. Hon kunde se att den unga kvinnans graviditet var ungefär lika långt framskriden som hennes egen hade varit, och en fruktansvärd plan började ta form i hennes huvud.

  För sin man, sin familj och sina vänner uppgav Lisa att hon fortfarande var gravid. Och när hon räknat ut att Bobbie Jo Stinnett borde vara i nionde månaden, kontaktade hon henne via internet under falskt namn och gjorde upp om att komma och titta på en hundvalp.

  När hon anlände till huset i Skidmore, försäkrade hon sig om att Bobbie Jo var ensam. Och vid ett tillfälle när denna vände ryggen mot henne, grep hon henne om halsen och tryckte till.
  Bobbie Jo kämpade för att komma loss. Hon fick tag i Lisas hår och rev till, men Lisa var för stark, och efter några minuters kamp sjönk den höggravida kvinnan livlös ned på golvet.

  Nu fanns det ingen återvändo för Lisa, och närmast som i trans skar hon upp Bobbie Jos underliv med en Stanley-kniv, som hon hade tagit med sig. Hon lyckades ta ut barnet och skära av navelsträngen utan att skada den lilla. Hon svepte in barnet i en matta och bar ut det till bilen. Därefter körde hon iväg.

  Dömd till döden

  Drygt två timmar senare var hon framme vid förlossningskliniken i Topeka, där hon ställde sin Toyota på parkeringsplatsen och tog en taxi hem. Samma kväll firade hon sin "födsel" tillsammans med sin man och sina två barn. Babyn fick namnet Abigail.

  Omedelbart efter Lisa Montgomerys erkännande fördes den lilla flickan till Stormont-Vail Regional Medical Center i Topeka, där läkarna konstaterade att hon mådde bra. På lördag kväll överlämnades hon till sin far, Zeb Stinnett.

  I stort sett alla Skidmores invånare deltog i begravningen av Bobbie Jo. Prästen Herald Hamon var den samme som hade vigt Zeb och Bobbie Jo.

  Den 22 december ställdes Lisa Montgomery inför rätta i Kansas City. När hennes erkännande lästes upp, bekräftade hon detta och fallet överfördes till en federal domstol i Missouri. När hon leddes ut, stannade hon ett kort ögonblick och stirrade på sin man, som satt bland åhörarna på första bänkraden.

  Utanför rättssalen uttalade sig Kevin Montgomery för de många väntande journalisterna och sa att han hade den djupaste medkänsla med Bobbie Jo Stinnetts familj, som hade drabbats ännu hårdare än hans egen. Han var glad över att de hade fått tillbaka sin lilla flicka och att hon var vid god hälsa.

  Eftersom Lisa Montgomery erkänt allt, blev rättegången närmast en formalitet. Den 26 oktober 2007 dömdes hon till döden. Men på grund av sin svåra barndom och ungdom, då hon utsattes för obeskrivligt våld och övergrepp, avrättades hon inte. Lisa har istället fått omfattande vård, både medicinsk och psykologisk, i fängelset.

  Zeb Stinnett med sin lilla dotter, som har fått namnet Victoria Jo Stinnett.

  De flesta av staden Skidmores invånare deltog i Bobbie Jo Stinnetts begravning.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!