Tänk på det här när du skriver testamente!

Vem eller vilka som ärver styrs främst av arvsordningen, som har tre klasser. Saknas det arvingar i en arvsklass kommer arvingarna i nästa klass istället ifråga.

I den första klassen finner vi den avlidnes bröstarvingar, det vill säga barn, barnbarn, barnbarns barn och så vidare i rakt nedstigande led. Men är den avlidne gift och antingen saknar barn eller enbart har gemensamma barn ärver dock den efterlevande makan/maken allt enligt lag.

I den andra arvsklassen har vi föräldrar och deras avkomlingar, det vill säga. syskon, syskonbarn och så vidare. Men saknas det även här arvingar hamnar vi i tredje arvsklassen. Där hittar vi far- och morföräldrar samt deras barn, dvs. mostrar, morbröder, fastrar och farbröder. Dock inte deras barn, den avlidnes kusiner.
Men finns det inte heller några arvsberättigade i den tredje arvsklassen går arvet till Allmänna arvsfonden.
Om vi nu inte är nöjda med hur arvsordningen fördelar vår kvarlåtenskap finns det anledning att via ett testamente själva bestämma om fördelningen.

Men här finns två saker som kan begränsa får frihet; dels kan vi som föräldrar aldrig testamentera bort våra bröstarvingars rätt till laglott, det vill säga hälften av deras föräldraarv, mot deras vilja. Dessutom kan vi inte testamentera över den andelen av boet som inte anses komma från oss utan från vår tidigare avlidne maka/make.

Men även om vi inte vill frångå lagens arvsregler kan det ändå finnas anledning att upprätta ett testamente om vi till exempel vill skriva in att arvet ska vara mottagarens enskilda egendom.

Det är även viktigt att fundera igenom vem som ska ärva istället ifall en testamentstagare skulle vara avliden vid dödsfallet. Ska dennes barn ärva dennes del eller ska de andra testamentstagarna ärva den delen och i så fall enligt vilken fördelningsnorm.

Ja, det finns en hel del att tänka igenom innan man tar hjälp av en jurist för få hjälp med själva upprättandet samt kanske även med bevittningen, där det finns klara regler om hur detta ska gå till och vilka som kan ikläda sig rollen såsom testamentsvittnen.

En annan fråga är var testamentet skall förvaras? Att det inte ska förvaras i hemmet kan tyckas självklart, men inte heller ett servicefack är helt säkert, då vi inte vet vem som får tillträde. Ett alternativ kan vara att mot betalning låta privata aktörer såsom till exempel. Fonus/Familjens jurist, Testamentsbanken/Testamentsregistret förvara testamentet och som har tagit på sig att underrätta dödsboet om att de har ett testamente i förvar.

Har du redan ett testamente, men det var ett tag sedan det skrevs och du känner dig osäker på dess följder i förhållande till dagens lagstiftning, tycker jag absolut att det kan vara en god investering att låta en familjerättsjurist titta igenom detta.

 

 

Tänk på det här när du skriver testamente!
Foto: Shutterstock

Juristens bästa råd: Så undviker du släktbråk

Att det uppstår tvist i samband med att en släkting har avlidit är kanske inte så konstigt. Helt plötsligt skall man samsas och ta gemensamma beslut med personer, som man inte känner eller i vart fall inte har någon närmre kontakt med.

Det är inte heller ovanligt att det är gamla oförrätter eller tvistigheter som nu får nytt liv och som kommer styra deras beteende i den här situationen fast denna i och för sig egentligen inte skulle behöva kantra över och bli rent känslomässigt uppslitande.

Men det finns en del saker som kan vara bra att känna till och att agera efter för att inte hamna fel:

1. Ge dig inte in i den avlidnes bostad utan de övriga arvingarnas skriftliga samtycke för se om det finns några önskemål om begravningen där. Är detta inte möjligt eller för att andra skyndsamma åtgärder krävs och att man därför inte kan invänta samtycke/fullmakter är det viktigt att ta med något neutralt vittne såsom till exempel en granne, någon från begravningsbyrån eller den som kommer handha bouppteckningen.

2.Ta gärna med bouppteckningsförrättaren vid den noggrannare inventeringen för att få till stånd underlaget inför den kommande förrättningen eftersom han vet vilka handlingar som kan vara relevanta.

3. Kom ihåg att huvudprincipen i ett dödsbo är att det inte finns något som heter majoritetsbeslut utan samtliga beslut ska tas samfällt. Går det inte att komma överens kan det kanske krävas att det tillsätts en boutredningsman, som tar över förvaltningen.

4. Om du nu inte alltid tycker som andra delägare, bör du kanske ändå fråga dig om det är värt att driva din linje. Att oenighet och split orsakar väsentligt högre kostnader säger all erfarenhet.

Scroll to Top