Nyheten: ta körkort – för katten!

För att få köra bil krävs att man visar att man klarar uppgiften och tar ett körkort. Men för att skaffa sig en katt krävs ingen som helst kunskap. Det leder till att ett stort antal katter lämnas vind för våg. Därför lanseras nu kattkörkortet.

Det finns enligt beräkningar omkring 100 000 hemlösa katter i Sverige i dag. Många av dem har lämnats för att deras ägare tröttnat på dem eller inte kunnat ta dem med sig in till stan efter sommarens semester.
Det är det som kattmatstillverkaren Mjau i samarbete med organisationen Djurskyddet i Sverige, som har ett 50-tal lokalföreningar runt om i Sverige, vill ändra på med hjälp av ett speciellt kattkörkort.

– Det finns många kattägare som inte inser vilket ansvar det är att ta hand om en katt, säger Åsa Hagelsted, generalsekreterare för Djurskyddet i Sverige.

Genom att öka kunskapen hos kattägarna hoppas hon att antalet hemlösa katter kan minska.

– Om du ska köpa en katt är det jätteviktigt att tänka igenom om du har tid, råd och engagemang för ett sällskapsdjur under många år framöver, säger Åsa Hagelstedt, som uppmanar den som går i tankar om att skaffa en katt att adoptera en från ett katthem.

– Det finns alldeles för många katter som saknar trygga hem.

Det är inte särskilt komplicerat att skaffa sig ett kattkörkort. Det handlar bara om ett test på nätet med olika frågor som visar kunskapsnivån hos den som funderar på att skaffa sig en katt. Det handlar till exempel om id-märkning, registrering och kastrering.

– Vårt mål med kattkörkortet är att utrota katthemlösheten och påminna de som funderar på att bli med katt om att det innebär ett enormt ansvar, säger Kristina Hård Forser, marknadschef på Doggy AB, företaget bakom Mjau.

Förutom att ha tagit initiativet till kattkörkortet, som togs av 40 000 svenskar förra året, skänker Mjau kattmat till hemlösa katter, driver ett eget katthem och skänker kattmat till de katter som saknar en husse eller matte som kan mata dem.

– Vår övertygelse är att ju fler de kunniga kattägarna blir – desto färre blir de hemlösa katterna, säger Kristina Hård.

Djurskyddet i Sverige rekommenderar att kattägarna kastrerar sina husdjur eftersom en stor del av de hemlösa katterna beror på oönskade kullar.

Det finns inga krav på id-märkning och registrering i dag, men det ökar väsentligt ägarnas chanser att få tillbaka sina älsklingar och förhindrar att de driver runt vind för våg.

Länken till kattkörkortet är www.kattkorkortet.se.

Scroll to Top