Marie gör HJ:s populäraste kryss!

Många älskar korsorden i Hemmets Journal och allra mest älskat är Höjdarkrysset. Vid alla mätningar ligger just detta kryss i topp. Kvinnan bakom det populära krysset heter Marie Petersson-Engnell och hon har gjort kryss till Hemmets Journal sedan i början av 1990-talet.

Marie Petersson-Engnell

Ålder: 59 år.

Familj: Maken Ulf Engnell, barnen Petter, 29, Emil, 27 och Maja, 20 år. 

Bor: I Älmeboda prästgård i Småland.

Yrke: Korsordsmakare.

Alltihop började en dag sommaren 1989 då Marie satt utanför sin småländska stuga och löste korsord. Hon var nybliven mamma och hade ett roligt jobb på en info-avdelning som innebar mycket resande. Alltför mycket för en småbarnsförälder.

– Just då var jag inte någon stor korsordsfantast. Men plötsligt slog det mig att det måste vara någon som gör korsorden. Sagt och gjort. Jag satte mig och gjorde ett kryss, fick det antaget med en gång och fick blodad tand!

– Det känns som om jag har en naturlig fallenhet för att fläta kryss. Att sedan hitta nycklarna kan vara mer arbetskrävande. Det gäller att försöka undvika att upprepa sig, samma nycklar till samma ord.
När Marie väl började fläta korsord så blev det snabbt hennes huvudsakliga sysselsättning. Ganska snart började hon göra kryss i Hemmets Journal – Kombikrysset, Blondiekrysset och från 1995 Höjdarkrysset. Alla lika populära och älskade hos krysslösarna.

– Det är så klart mycket roligt att lösarna gillar mina kryss. Det är en stor del av glädjen med jobbet.

Marie är från början journalist och informatör, och har bland annat arbetat många år på Smålandsposten. Hon är uppväxt i Kalmar men bor sedan många år tillbaka i Älmeboda utanför Rävemåla i sydöstra Småland. Familjen bor i en gammal prästgård från slutet av 1700-talet och till huset hör en stor gammeldags trädgård.

– Jag gillar trädgårdsarbete och har massor av rosor i trädgården som jag älskar att sköta om. Som tur är älskar min man att klippa gräsmattan!

Marie gör HJ:s populäraste kryss!
Kryssen granskas noga på redaktionen innan de går till tryck.

Ett annat stort intresse är släktforskning.

– När min mamma dog för ett år sedan lämnade hon efter sig en kartong med släktforskningsmaterial som jag först inte ägnade så många tankar. Jag trodde inte det var något för mig men det är mycket roligare än vad jag trodde. Nu tar detta en stor del av min tid.

Korsordsmakaryrket har förändrats. När Marie började var det en förutsättning att kunna texta snyggt, att ha en bra handstil. Alla nycklar textades för hand. Nu görs mycket i datorn.

Från de första varma dagarna i april och hela sommarhalvåret sitter Marie på verandan eller ute i trädgården och gör sina korsord.

– Jag tycker att jag blir mer kreativ utomhus. Jobbet flyter på bättre.
Nu är alla tre barnen är vuxna och utflugna. Marie och hennes man Ulf har arbetat mycket tillsammans och det är han som sköter all administration, vilket Marie tycker är skönt.

Scroll to Top