Trädgårdsglädje i flera etage

Över hundra ton sten som fraktats bort, en pergola av 1 800 meter armeringsjärn och över 2 000 olika träd buskar och perenner. Eskil och Inger i Hälsingland imponerar verkligen med allt arbete de lagt ner. Men så har de också skapat en underbar trädgård i flera etage. Följ med och låt dig inspireras!

Västanbäcks trädgård

Här bor: Inger och Eskil Karlsson

Belägen: Håckstaviken utanför Hudiksvall

Trädgården: 5 000 kvm i zon 4. Trädgården rymmer cirka 2 000 arter av träd, buskar och perenner från stora delar av världen.

Eskils och Ingers trädgård som ligger i en södersluttning ner mot Håckstaviken utanför Hudiksvall är något alldeles speciellt. När Eskil och Inger köpte huset 1973 fanns där inget annat än gräs, sly och en vinbärsbuske.

Tomten som sluttade åt flera håll var stor och hade en sjö nedanför sluttningen, som man då bara kunde skymta på grund av alla träd som växte tätt vid strandkanten. 

Trädgårdsglädje i flera etage
Till vänster: Vid pergolans ände mot vattnet växer krolliljor och funkior. Till höger: En av stentrapporna som leder upp till huset.

Efter ett par år anlade de en ny gräsmatta på den övre delen av tomten, gjorde en plattläggning intill huset och planterade fruktträd. Det dröjde sedan flera år innan de på allvar började jobbet med trädgården. Ingers stora trädgårdsintresse väcktes till liv när hon 1993 gick med i trädgårdsamatörerna och besökte olika trädgårdar. Hon kom då till en bergstomt och fick idéer till sin egen trädgård. Dessutom tänkte Eskil, när han fick veta att ägaren till tomten kört all jord uppför med skottkärra, att han måste klara att köra all jord nedför på samma sätt.

Trädgårdsglädje i flera etage
Lusthuset nere vid sjön.

– Jag blev biten och kände begäret av att bygga upp en riktig trädgård. Till en början prövade jag mig fram, vilket ledde till att många växter dukade under och då ville jag lära mig mer, säger Inger.

 När Inger och Eskil påbörjade jobbet med den sluttande tomten fick de spränga bort en del sten som låg fel och även bygga upp sluttningen i etage med hjälp av natursten. Totalt körde de dit och fraktade bort hundra ton natursten. Den sprängda stenen gick inte att använda, så den fraktades bort.

Trädgårdsglädje i flera etage
Inger Karlsson i sin fantastiska trädgård.

Eskils och Ingers bästa tips!

Använd tomtens egenskaper och bygg upp den efter vad du har att utgå ifrån. Har du mycket sten på tomten kan dessa användas istället för att köras bort. De stenar som måste sprängas bort får ingen fin patina och är inget att behålla.

Plantera växter med olika blomningstid för att få blomning under hela växtsäsongen. Att också tänka på är växters olika bladfärger, speciellt under hösten. 

De byggde upp trädgården i fem etage. På ena sidan syns en stenmur som de grävt fram. I den övre delen av trädgården, närmast huset, har man använt stenar i gångar som sedan kantats med olika växter.

Under en hel semester jobbade Eskil och Inger med att bygga en pergola. Här växer och frodas växter som klematis, kaprifol och rosor. På båda sidor av pergolan är det stora partier av gräs, rabatter, buskar och fruktträd.

Lite längre ner på tomten har de satt upp ett växthus där de odlar vindruvor och utanför hittar man bärbuskar av olika slag. Trädgården har en otrolig mångfald och en spännande variation.

Inger och Eskil har satsat på perenner med olika blomningstid, bladformer och dess färger för att få njuta från tidig vår till långt in på hösten.

Pergolan

Den 25 meter långa pergolan som byggdes av 1 700 – 1 800 meter armeringsjärn leder ner till vattnet.  Vid bygget slogs armeringsjärn ner i marken så långt som det gick, en meter eller mer. De användes sedan som stöd för att svetsa fast nederdelen av pergolan. Alla ihopsättningar ovanför har najats fast.

Det är viktigt att armeringsjärnen är väl förankrade i marken då växterna som klär pergolan blir en stor yta för vindfång.

Inger började med att plantera rosor, kaprifol och klematis vid pergolan. 

– Idag skulle jag endast planterat klematis som sköter sig själv. Rosorna däremot ska tuktas, har taggar och fryser ner. De växter som dör ersätts numera av klematis, säger Inger.

 

Trädgårdsglädje i flera etage
Liljan Black Beauty vid trätrappan som leder ner till en av pergolans öppningar. Den är lättodlad och kan bli över en meter hög.
Scroll to Top