Den ena är rund, den andra mager…

Jag har två bondkattor som är systrar, ungefär fem år gamla och kastrerade. De har alltid tillgång till vatten och torrfoder och får blöt mat...

Jag har två bondkattor som är systrar, ungefär fem år gamla och kastrerade. De har alltid tillgång till vatten och torrfoder och får blöt mat två gånger per dag. De är innekatter och avmaskade för några år sedan. Den ena tjejen är smal och på gränsen till underviktig medan den andra mer och mer liknar en köttbulle. Båda äter och dricker. Den smala äter nog nästan mer gottis än den stora damen. Men hur ska jag göra för att banta den ena och få den andra att hålla kvar hullet/öka?

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Syskon kan vara mycket olika – även kattsyskon. Det är alltid svårt att banta en katt och göda en annan. Många katter överäter torrfoder och sätter i sig fler kalorier än de behöver. Ofta har de lättare att reglera sitt kaloriintag med blötmat.

Övervikt leder ofta till olika sjukdomstillstånd, diabetes och ledbesvär. Försök göra blötmaten till huvudmåltid och ge den magra systern lite torrisar som komplement. Jag tror inte du behöver göda henne – det är mycket få friska djur som blir så magra att det är ohälsosamt.

Scroll to Top