Gunde Svan vill bli bästa skidåkaren på dansgolvet

För extrema vinnar-skallen Gunde Svan var Let's dance-tävlingen en självklar utmaning. Han hade inga problem att finna motivationen – det gällde ju att bli bäste längdskidåkare på dansgolvet ...

En bröllopsvals när han sa ja till sin Marie 1991 och en buggkurs för 20 år sedan. Mycket mer än så hade inte Gunde Svan dansat före Let´s dance.

Om man nu inte räknar personalfesterna på TV4, där kollegan Steffo Törnqvist menade att han är ”en jäkel på dansgolvet” …

– Ha ha, det här är verkligen en bra bit utanför min komfortzon. Men det gör det också bara ännu mer spännande och jag har ju alltid älskat utmaningar, ler Gunde.

I sitt eget program I huvudet på Gunde Svan har han de senaste åren utmanat olika före detta elitidrottare i deras egna sporter – men dans är något nytt och helt annat.

– Då kunde jag börja träna respektive idrott ett halvår i förväg. Nu är det betydligt mindre tid att förbereda sig på och det är ju tio olika danser. Gissa om jag drömmer om hur jag ska kunna komma ihåg alla stilar och steg, skrattar han.

– Min tidigare danserfarenheter är ju inte precis mycket att komma med. Men jag är uthållig, så om det funnits någon form av maratondans hade jag kanske legat bra till, ha-ha!

Gunde Svan vill bli bästa skidåkaren på dansgolvet
Gunde Svan under en tävling i Val de Fiemme 1991.

Fomen är god
Att Gunde är extremt noggrann vad han än företar sig känner de flesta redan till.

Som när han under karriären bestämde sig för att vara så effektiv som möjligt då han duschade och började ta tid. Rekordet är 1 minut och 23 sekunder – från fullt påklädd, till att ta av sig kläderna, duscha, tvätta håret, torka sig och ta på sig kläderna igen …

– Jag kan inte ens klippa gräset halvdant så det är knappast någon skillnad när jag tävlar i dans. Frånsett att det är en härlig utmaning är det kul att lära mig dansa på riktigt.

Tidigare har flera andra skidåkare – både inom längd och alpint – haft stora framgångar i Let´s dance. Ingemar Stenmark vann hela tävlingen 2015, Thomas Wassberg blev trea 2016 och Anja Pärson tvåa 2017.

– Jag kan ju inte vara sämre än Wassberg, skrattar Gunde. Men det är ju många faktorer som avgör hur långt man når här – som vad folket tycker och vem de röstar på. Det är jag ju inte van vid från mitt eget tävlande.

Han fortsätter:

– Formen är god. Jag har åkt längdskidor ett par mil varje dag med all snö som varit i vinter. Men det är ju helt andra muskelgrupper som kommit igång nu. Är det något jag är lite rädd för är det slitage och överbelastningar.

Gunde Svan vill bli bästa skidåkaren på dansgolvet
Svenska längdskidåkarna Thomas Wassberg och Gunde Svan i samband med en pressträff vid VM i längdskidåkning i Oberstdorf, Västtyskland, 11:e februari 1987. Wassberg tog medalj på samtliga sträckor, guld i på 30 km klassiskt och i herrstafetten samt silver på 15 km klassiskt och 50 km fri stil.

Vägrade bryta
Det är inte så svårt att förstå hur otroligt stor envisheten och den enorma vinnarskallen är. Inte när man hör att han under en femmil i norska Holmenkollen 1989 föll i början av loppet, fick en spricka i armen – men vägrade att kliva av. Gunde fullföljde samtliga fem mil, trots smärtan.

– Min stora förebild Sixten Jernberg bröt aldrig något lopp och då skulle jag inte göra det heller, berättar han.
Under en annan skidtävling blev Gunde magsjuk och bajsade på sig i skidspåret – men att bryta? Nej, de tankarna fanns inte då heller. I stället vann han till och med tävlingen.

– Första pris var en skoter och den ville jag hemskt gärna ha. Då fick jag lida lite för det eller kanske snarare motståndarna bakom mig, skrattar Svan.

Under åren gjorde Gunde 615 tävlingar – och vann 55 procent av dem. I fyra av fem tävlingar, inkluderat de stora mästerskapen, kom han bland de tre bästa – vilket är närmast ofattbart.

– Mest stolt i karriären är jag över mitt första OS-guld på 15 km i Sarajevo 1984. Klart att jag är väldigt nöjd över de fyra OS- och sju VM-gulden. Men också att jag vann den totala världscupen fem gånger. Då är man ju inte bara bäst i ett enstaka lopp, utan genomgående under en hel säsong.

Som allra bäst tränad hade han en vilopuls på bara 32 slag per minut – och käkade 10 000 kalorier per dag (lika mycket som fyra vanliga vuxna) för att orka med all tuff träning …

Gunde Svan vill bli bästa skidåkaren på dansgolvet
Gunde Svan och Jeanette Carlsson dansar tillsammans i årets säsong av Let’s Dance i TV 4.

Grät vid sonens guld
Även hustrun Marie tävlade på landslagsnivå i samma sport. De blev ett par på skidgymnasiet i Torsby, där hon sagt att han fick jobba rejält för att de skulle bli ihop.

De har två vuxna barn tillsammans: Julia, som var en lovande junior inom längdskidåkning men nu lagt av, och sonen Ferry som vunnit junior-VM-guld i timmersport, en sport där man hugger och kastar med yxa samt sågar.

När far och son gästade Skavlan på SVT brast det för Gunde då de pratade om sonens framgångar.

– När Ferry tog sitt rookie-guld i Hamburg var det så stort att det ens inte går att förklara. Att få höra svenska nationalsången spelas för honom var ingenting mot när de gjorde det för min skull.

Året efter att Gunde lade av, 1991, gjorde han succé som expertkommentator på SVT. TV 4 ville ha honom som programledare för Fångarna på fortet – och sedan har det bara fortsatt med Gladiatorerna, Ingenting är omöjligt, Bingolotto och I huvudet på Gunde Svan.

– Det är fantastiskt roligt att jobba med tv. Att jag stannat kvar så länge med fortet är för att det alltid är lika kul att komma dit. Man vet aldrig hur det kommer att gå och det är många vänner som varit med och tävlat, säger Gunde.

Men nu gäller det att försöka vinna ännu en stor titel och få lyfta glasskon, förstapriset i Let´s dance.
Frågan är om Gunde är en segrare i längden även på dansgolvet!

Fem fakta om Gunde Svan

Ålder: 56 år.

Familj: Hustrun Marie, 54, barnen Julia, 25, och Ferry, 21.

Bor: I hus i Vansbro, Dalarna.

Yrke: Programledare i tv och föreläsare.

Meriter: Fyra OS-guld, sju VM-guld, 22 SM-guld och många fler medaljer.

Aktuell: I årets upplaga av Let´s dance på TV4 där 

finalen går 1 juni.

Scroll to Top