”Jag är så glad att alla lever!”

16-årige Denniz är den stora hjälten hemma hos familjen Jonsson. Tack vare honom klarade de sig alla oskadda när det mitt i natten började brinna i deras sommarstuga.

Den gulmålade sommarstugan på Blidö i Stockholms skärgård bär fortfarande tydliga spår efter den våldsamma branden i somras. Det hade kunnat sluta med en total katastrof.

– Det var först i efterhand som jag insåg vad som verkligen kunde ha hänt. Om jag inte kommit hem just då hade jag inte haft någon familj kvar, säger Denniz och ryser vid den obehagliga tanken.

Det var vid tretiden på natten mot den 14 juli som Denniz kom cyklande hem till familjens sommarstuga där hans föräldrar Marie och Adam låg och sov tillsammans med hans storebror Kevin lillasyster Jennifer och kusinen Simon.

Det var en lycklig slump att han kom hem just vid den tiden.

– Jag skulle egentligen ha sovit över hos en kompis, men det var så mycket folk där att jag bestämde mig för att cykla hem, berättar han.

Denniz Jonsson

Ålder: 16 år
Yrke: Studerande
Familj: Pappa Adam och mamma Marie, båda 39 år, storebror Kevin, 19, och lillasyster Jennifer, 14
Bor: I Farsta

När han kom cyklande på grusvägen och närmade sig sommarstugan såg han ett märkligt ljussken mellan trädstammarna. Synen han sedan möttes av chockade honom.

– Det slog upp eldslågor från fasaden ända upp mot skorstenen. De var säkert tre–fyra meter höga, berättar han.

I full panik rusade Denniz fram och bankade på rutorna för att väcka sin familj. Mamma Marie vaknade till av oväsendet.

– Jag satte mig upp i sängen, men trodde att jag hade drömt. Det var först när Denniz kom inrusande i vårt rum och skrek att det brann och att vi måste ta oss ut som vi förstod allvaret, berättar hon.

En kort stund senare stod hela familjen omskakad och halvklädd på backen utanför sommarstugan. De hann bara få med sig det nödvändigaste och familjens hund och katt.

Under tiden spred sig elden upp till vinden. Lågorna nådde upp till skorstenen och det knastrade av glöd som yrde omkring.

Medan pappa Adam fick tag i trädgårdsslangen och sprutade vatten på lågorna sprang Denniz och hans storebror tillbaka in i huset och rafsade åt sig så mycket kläder de kunde få tag på.

– Som tur är har vi egen brandkår här på Blidö och de var snabbt på plats. Även mina föräldrar, som också har en sommarstuga på ön, var snabbt här och hjälpte oss, berättar Marie.

Hon och Adam är övertygade om att hela familjen med all sannolikhet hade brunnit inne om inte Denniz hade kommit hem vid just den tiden på natten.

– Denniz räddade våra liv, säger hon.

Branden i sommarstugan började på utsidan av fasaden vid köket. Det har inte gått att fastställa någon brandorsak. En teori är att solens strålar kan ha reflekterats i en glasbit som sedan gjort att det börjat glöda i mossan i marken nedanför fasaden.

Semestern på Blidö hann knappt mer än börja när katastrofen var ett faktum.

– Men det har ingen betydelse. Jag är bara så otroligt glad och tacksam för att alla lever, säger Denniz.

Scroll to Top