• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Stina, 96, och Birgit, 86, startade en podd: "Två vanliga tanter som pratar om livet"

  Det är aldrig för sent att lära sig ny teknik. Fråga bara Stina, 96, och Birgit, 86, på äldreboendet Solängen i Vänersborg. De båda damerna lanserade nämligen sin egen podcast.

  Stina, 96, och Birgit, 86, startade en podd: "Två vanliga tanter som pratar om livet"

  Säg "podcast" och de flesta vet att det har någonting att göra med ljud-filer som man lyssnar på via datorn eller mobiltelefonen. Men det är många i den äldre generationen som aldrig någonsin lyssnat på en podcast.

  – Jag hade själv inte en aning om vad det var för något innan vi började, säger Stina Andersson med ett skratt.

  Men nu vet hon desto mer om vad det handlar om. Tillsammans med Birgit Lindblom har hon nämligen lanserat podcasten En liten pratstund med Stina och Birgit.

  – Det är egentligen inget märkvärdigt, säger Stina. Vi är bara två vanliga tanter som pratar om vad vi har gjort i livet. Hur det var när vi var unga, hur vi träffade våra män och blev förälskade och om våra barn.

  – Men vi hade väldigt roligt när vi spelade in programmen, fyller Birgit i. Vi träffades flera gånger under inspelningarna och satt och pratade i timmar.

  Nappade på förslaget

  En av förra höstens aktiviteter på Solängens äldreboende i Vänersborg var att skapa en podcast i samarbete med ABF Fyrbodal. Stina och Birgit, som lärt känna varandra på äldreboendet, nappade på förslaget.

  – Vi bor på olika avdelningar här på Solängen, berättar Stina. Men jag och Birgit brukar träffas på bingon och andra aktiviteter och därför blev det så att vi gjorde podcasten tillsammans.

  Under sju träffar satt de båda damerna och pratade gamla minnen i timmar medan projektledaren Julia Sunnerberg spelade in deras samtal. Det är också hon som har redigerat ner podcasten till fyra program på 15 minuter vardera.

  Och det är mycket Stina och Birgit kan berätta som även bör intressera yngre generationer.

  – Det handlar om oss och om våra liv, men också hur samhället har förändrats, säger Stina, som bott i Vänersborg hela sitt liv och som arbetat inom mentalsjukvården och under sista tiden före pensioneringen i en skolbespisning.

  Hon har bott på Solängen sedan hon blev rullstolsburen efter en misslyckad höftoperation och inte klarade sig hemma själv längre.

  Drivit lantbruk 

  Väninnan och podcastkollegan Birgit har hela sitt liv drivit ett lantbruk en mil utanför Vänersborg.

  – Jag köpte gården av mina föräldrar och drev den tillsammans med min man i 20 år. Nu har min son tagit över den och det känns bra eftersom gården gått i arv i familjen sedan 1820, berättar hon.

  Birgit kom till äldreboendet sedan hon brutit båda benen.

  – Jag får ta det lite lugnare nu, säger hon. 

  Men att det inte är något fel på de båda damernas minnen märks tydligt när man lyssnar på podcasten. Samtidigt är de båda överraskade av uppmärksamheten de har fått.

  – Ja, det var ju rent förfärligt vilken uppståndelse det har blivit, säger Stina med ett skratt.

  Här kan du lyssna på "En liten pratstund med Stina och Birgit"
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!