• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • I höst öppnar nytt café i Malmö – med personal som har Downs syndrom

  Krögaren Lars Nyström har inspirerats av ett amerikanskt café – och av egna sonen August, 17, som har Downs syndrom.
  – Tanken är att det ska bli en väldigt speciell skön och varm stämning.

  I höst öppnar nytt café i Malmö – med personal som har Downs syndrom
  – Jag har ett foto på August där han står i min badrock och tittar på sig själv i spegeln och ser så jäkla stolt ut. Det ska hänga direkt när man kommer in i caféet, så att både August och alla andra förstår att det är hans ställe, säger Lars Nyström.

  När Lars Nyström såg ett viralt videoklipp om Bitty & Beau's Coffee, berörde det honom på ett särskilt sätt. Caféet drivs av en amerikansk familj med fyra barn, där de två yngsta, Bitty och Beau, har Downs syndrom. Idag arbetar fyrtio personer med funktionsnedsättningar På Bitty & Beau's Coffee.

  Lars Nyström har själv en sjuttonårig son, vid namn August, med Downs syndrom.

  –  När jag såg det här grät jag av glädje i tio minuter. När jag gråtit klart sa jag: "Det här ska jag starta i Malmö", och nu är vi där, berättar Lars Nyström för Icakuriren.

  Caféet, som ska gå under namnet August's No Stress Surf Café, kommer förhoppningsvis att öppna i mitten av september, i Slottsstaden i Malmö. Lokalen ska inredas så att det känns som att man är och fikar vid havet, berättar Lars som själv är en dedikerad surfare.

  – August och mina andra barn gillar havet och allt som hör till. Det ska vara varma färger, surfbrädor på väggarna och skön musik.

  Just nu pågår arbetet med att rekrytera personal till caféet. Precis som på den amerikanska förlagan ska det bara jobba personer med funktionsnedsättningar här. Det viktiga är att hitta rätt personer.

  –  Tanken är att det ska bli en väldigt speciell skön och varm stämning. August till exempel är väldigt kramig och ger mycket kärlek. Man ska kunna få en kram direkt när man kommer dit! När folk räcker fram handen vill August hellre kramas och det är ju egentligen det vi alla vill, eller hur?

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!