Vilken maskin gör bäst glass?

Ojämn glass, skinn på sidorna och lös i mitten – när Icakuriren testade glassmaskiner fick tre sämsta betyg. Men vi hittade också två solklara fempoängare.

Att tänka på

  • Sätt i gång apparaten innan du häller i glassmeten.  Annars fryser glassmeten till is innan spateln gått i gång. Då måste du tina smeten och börja från början.
  • Kolla temperaturen i frysen. Den ska vara minst –18° C, annars fryser inte kylarvätskan tillräckligt.
  • Ställ in skålarna eller kylblocket i frysen i 8 till 24 timmar beroende på märke innan du ska använda maskinen.
  • Infrysningen av glassen fortsätter även efter det att du stängt av glassmaskinen.
  • Diska maskindelarna för hand.

Se hela testet här

Vilken maskin gör bäst glass?

Se hela testet här (PDF)

Glass i stora lass blir det inte när man gör egen glass i maskin. Men glassen blir krämig och smakar betydligt mer än köpt i plastlåda. Dessutom kan du själv bestämma över innehållet och smaken och slipper onödiga tillsatser.
Icakuriren har testat åtta glassmaskiner som kostar från 150 till 800 kronor. Vinnaren är Philips, tätt följd av Krups. Bägge maskinerna gör en jämn och krämig glass. De har rejäla hål där glassmeten hälls ner vilket gör att man slipper spill och dräll. En stor fördel med Philips är att den har ett frysblock i stället för, som de andra sju, en skrymmande skål som ska frysas in och tar betydligt större plats i frysen.
På jumboplatsen hamnar Waver som gör en ojämn glass: lös i mitten och med torrt skinn på sidorna och i botten. Ingen krämig glass alls. Även Anderssons maskin är en nitlott då glassen blir seg på kanterna. Båda maskinerna har det gemensamt att de är svåra att montera, då klämmorna på locken är hårda. Locken vill också gärna lossna under arbetets gång.

Mängden glass stämmer inte

Den angivna mängden glass som maskinen ska klara av att göra per gång ska tas med en nypa salt. Oftast klarar de bara av att göra drygt hälften så mycket glass. Recepten som följer med ska räcka till 4–6 portioner.  Räkna i stället kallt med att det går att göra en dryg halvliter åt gången, alltså inga stora lass. Vill du göra mer glass måste skålen eller blocket först tina innan du på nytt kan lägga in det i frysen för infrysning i upp till 24 timmar beroende på modell. Glasstillverkning kräver planering.
Till OBH Nordicas lilla maskin 6623 som maximalt klarar av att frysa drygt 3 deciliter följer det med en extra skål så att man ska kunna göra två satser. Det är bra, men motorn måste ändå vila mellan gångerna för att inte överbelastas.
För de flesta av glassmaskinerna står det att det tar upp till 30–40 minuter att frysa in en sats. Så lång tid tar det aldrig. Glassen blir infryst på runt en kvart och då börjar maskinerna hacka, eftersom de inte längre orkar röra runt glassen. Att de hackar kan också bero på att glassen frusit fast på spateln i en enda stor klump och nu följer med den runt. I flera av bruksanvisningarna står det att spateln ska byta håll när glassen börjar bli klar – det hände aldrig under provningen.

Svårskrapade rester

Det blir en hel del glass av mer isig karaktär. Glassmet fryser gärna fast i botten och på kanterna av skålen eftersom spateln inte når dit, rester som man försiktigt får spetta loss. Mycket hård blir också glassen som fastnar på själva spateln och som man måste skrapa loss eller så får man vänta tills den börjar smälta. Men det finns alltid någon glass­älskare i familjen som gärna tar hand om även resterna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top