Lunchpepparkakor

Tjocka pepparkakor som blir extra goda tillsammans med smör, ost och kanske honung.

Du behöver

  • 2 dl ljus sirap
  • 1.5 dl brun farin
  • 75 g smör eller margarin rumsvarmt
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 2 krm kryddnejlikor
  • 1 st ägg
  • 0.5 dl filmjölk
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • vetemjöl ca 9-10 dl

Ugn: 200°

Gör så här

1
Rör samman matfettet med kanel, ingefära och kryddnejlikor.

2
Lägg sirap och farinsocker i en kastrull. Låt det koka under omrörning. Häll den heta sirapsblandningen över matfettet och rör om.

3
Vispa samman ägget med filmjölken. Rör ner det i smeten. Låt smeten kallna. Rör någon gång under tiden i den.

4
Blanda samman några deciliter vetemjöl med bikarbonat och hjorthornssalt. Rör ner det i smeten. Tillsätt mera mjöl tills det blir en smidig smet.

5
Lägg degen i plastfolie och lägg den kallt till nästa dag.

6
Tag fram degen och låt den ligga framme en stund. Kavla ut degen till en tjock kaka och tag ut ca 24 hjärtan med en hjärtform, eller rulla runda bullar och platta till dem lite. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar.

7
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills kakorna har fin färg, de ska vara lite mjuksega i mitten. Låt kakorna kallna på galler.

Scroll to Top