Laxpaté med spenatsås och primörer

Laxpatén är perfekt som buffé- och bjudrätt. Enkel att laga, fantastiskt god i smaken och kan göras en dag i förväg. Såsen bör du däremot vänta med. Å andra sidan ska den bara blandas samman kall.

Du behöver

  • 600 g laxfilé skinn- och benfri
  • 100 g kallrökt lax
  • 2 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar nymald
  • 0.5 krm kajennpeppar
  • 2 msk potatismjöl
  • 3 st ägg
  • 2 msk dill hackad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk smör smält

Spenatsås:

0.75 dl lättmajonnäs
3 dl gräddfil
150 g spenat förvälld och hackad
0.5 tsk dragon
salt vitpeppar

Garnering:

250 g sparris
150 g sockerärter
250 g räkor med skal
1 st citron skivad

Ugn: 175º

Det här behövs till 6–8 port:

Gör så här

1
Lägg laxfilé och rökt lax i bitar i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt salt, vitpeppar, kajennpeppar, potatismjöl, ägg och dill. Tillsätt grädden i en jämn stråle genom matarröret. Kör till en jämn smet, som håller samman.

2
Lägg bakplåtspapper i botten på en 1 1/2 liters avlång bakform. Smörj formen med smält smör. Bred ut smeten i formen.

3
Täck formen med bakplåtspapper. Ställ formen i en långpanna. Fyll på med vatten i långpannan och grädda fiskpatén, ca 50 minuter. Ta bort bakplåtspappret de sista 5 minuterna.

4
Blanda samman lättmajonnäs och gräddfil. Tillsätt spenat, dragon, salt och peppar. Smaka av. Ställ såsen kallt till serveringen. Garnera patén med kokt sparris, sockerärter och skalade räkor. Servera patén med citron, sallad och kokt potatis.

Scroll to Top