Knapriga knäckiga kanelbullar

Du behöver 1 msk kardemummakärnor 2 dl mjölk 1 dl vispgrädde 50 g jäst 1,5 dl strösocker 0,5 tsk salt 100 g smör 1 st...

Du behöver

  • 1 msk kardemummakärnor
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 g jäst
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 100 g smör
  • 1 st ägg
  • 11 dl vetemjöl special ca

Fyllning:

200 g smör
1 dl rörsocker
1,5 msk kanel

Pensling:

ägg

Topping:

1 tsk flingsalt
150 g pecannötter
2 dl farinsocker
50 g smör

Ugn: 200°

Gör så här

1

Stöt kardemumman i en mortel. Smula jästen i en skål och rör ut den i kall mjölk. Tillsätt grädde, socker, salt, smöret i bitar och ägg. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen i maskin tills den är smidig, ca 20 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i ca 1 timme, eventuellt lite längre.

2

Topping: Bryn smöret i en stekpanna. Tillsätt farinsocker och låt det smälta på medelvärme till en karamell. Var försiktig så den inte bränns. Blanda ner pecannötter och flingsalt. Häll up på en plåt med bakplåtspapper och låt svalna. Hacka de karamelliserade nötterna fint.

3

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och tryck ut den, knåda inte degen, till en platta 55×20 cm.

4

Bred på smöret och strö över rörsocker och kanel. Vik degen dubbel och skär i remsor. Skär ett snitt nästan igenom på varje remsa som en byxa. Tvinna byxbenen och snurra ihop till en knut. Låt bullarna jäsa övertäckta i 45 minuter.

5

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på karamelliserade nötter. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.


Kommentar:
Mustig kardemummabulle med kanelfyllning och nötig, knaprig topping. Recept: Josefine Malmer

Scroll to Top