RECEPT FRÅN HJ

Klassisk lasagne

Av . Foto: Karin Mönefors

Okänd
6 portioner

Du behöver

  • 12 st lasagneplattor
  • Köttfärsås:

  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st morot
  • 2 st stjälkar blekselleri
  • 140 g tärnat bacon
  • 0.5 dl olivolja
  • 500 g nötfärs
  • 1 dl vitt vin eller rött vin
  • 500 g krossade tomater
  • 0.5 dl tomatpuré
  • 2 st oxbuljongtärning eller grytbuljong
  • 1 st lagerblad
  • salt
  • 1 msk färsk basilika
  • Béchamelsås med ost

  • 1 l mjölk
  • 50 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • salt och peppar
  • 1 krm muskotnöt riven
  • 2 dl gratängost riven
  • 1 dl riven parmesanost
  • Garnera med:

  • cocktailtomater
  • basilika
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Skala och hacka lök, vitlök och morot. Skär selleristjälkarna i små tärningar. Fräs hackade grönsakerna och bacon i 2 msk olivolja i en stekpanna. Lägg över i en gryta. Bryn köttfärsen i resten av oljan tills den blir smulig. Lägg över i grytan.

2

Tillsätt tomater, tomatpuré, vin, buljongtärningar och lagerblad. Låt såsen koka under lock, minst 40 minuter. Rör om då och då. Ta bort lagerbladet och smaka av med salt och peppar. Krydda med färsk basilika

3

Värm mjölken. Smält smöret i en stor kastrull och rör ner mjölet. Späd med mjölken, lite i taget. Rör såsen slät mellan varje omgång mjölk. Låt såsen koka under omrörning, ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och riven muskotnöt. Ta såsen från plattan och rör ner osten, tills den smälter.

4

Varva lasagneplattor med köttfärssås och béchamelsås i en smord ugnsfast form, ca 22x30 cm. Avsluta med béchamelsås. Tillaga i nedre delen av ugnen, ca 25 minuter. Garnera med delade cocktailtomater och basilika. Servera med blandad sallad.


Recept