RECEPT FRÅN HJ

Julens kuvertbröd

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
28 stycken
0 röstande.

Du behöver

  • 50 gram jäst
  • 5 deciliter mjölk
  • 1 styck ägg
  • 100 gram smör
  • 1 tesked salt
  • 1 matsked strösocker
  • 2 deciliter grahamsmjöl
  • 12 deciliter vetemjöl
  • Fyllning:

  • 100 gram smör
  • Pensling:

  • ägg
  • vallmofrö
  • krossat linfrö
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, rumsvarmt smör i bitar, salt, socker, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl tills den är smidig. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter.

2

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta som är 25x35 cm.

 

3

Fyllning Bred på rumsvarmt smör och vik degen i tre delar på längden.  Skär i snibbar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. 

4

Låt dem jäsa övertäckta, i 30 minuter. Pensla snibbarna med uppvispat ägg och strö på vallmofrö och krossat linfrö. Grädda mitt i ugnen, ca 10 minuter.


Recept