Du behöver
- 50 g jäst för söta degar
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 1 msk kardemummakärnor stötta
- 1 st ägg
- 1 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk hjortronsalt
- 11 dl vetemjöl ca
Fyllning:
100 g smör rumsvarmt
200 g färskost
1 st äggula
1 st apelsin stor, skalet av
2 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver
1,5 msk kanel
Pensling:
ägg
pärlsocker
Ugn: 225°
Gör så här
Fyllning: Rör samman smör, färskost, äggula och apelsinskal till en slät smet. Sikta ner florsocker, vaniljpulver och kanel och rör ihop.
Smula jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt mjölk. Värm till 37°. Lös upp jästen i lite av degvätskan och tillsätt resten. Blanda i kardemumma, ägg, socker, salt, hjorthornsalt och mjöl. Arbeta ihop till en ganska lös och kladdig deg. Täck skålen med plastfolie och låt jäsa i 45 minuter.
Stjälp upp degen i en långpanna 30×40 cm, klädd med bakplåtspapper. Platta ut den med mjölad hand. Låt jäsa i 30 minuter.
Tryck 40 små gropar i degen, enklast med tummen. Fördela fyllningen i groparna. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i ca 15 minuter. Låt svalna och skär i rutor.
Annorlunda och överraskande bulle med färskost, apelsinsmak och kanel. Ganska lös deg men den funkar fint. Recept: Sara Marteus