Sveriges goaste frisör: Mona är kandidat nr 5

Ett drygt halvsekel i yrket, det har respekt med sig. Men färgstarka Mona Eskengren, 78 år, arbetar fortfarande och hämtar kraft ur sin kärlek till sång och dragspelsmusik. Och bjuder gärna på en låt!

Ur nomineringsbrevet

Mona är guld värd, hon är både en skicklig frisör och en god lyssnare som alltid har ett gott råd att ge.

Om jag vann 50 000 kronor skulle jag…

Lägga om taket på huset! Jag älskar mitt hem över allt annat, men att som ensamstående ha ett eget hus är inte så lätt för allt kostar. Men tak över huvudet, det är ju det allra viktigaste!

Det har hunnit gå 54 år sedan Mona Eskengren fick motta det diplom som visade att hon nu var färdig frisör och hade klarat sin utbildning med glans.

Hon var förstås inte den enda som utbildades 1961, den tid när bland annat de höga, tuperade Farah Diba-frisyrerna var högsta mode.

Men Mona arbetar fortfarande! I decennium efter decennium har hon fortsatt. Förnyat sig, förkovrat sig, förskönat tusentals kunder, väglett flera hundra elever. Lyssnat, delat glädje och sorg.

Men det finns något, förutom sax och kam, som hela tiden har gått som en röd tråd genom hennes yrkesliv som frisör. Det är musiken.

Hon kan sina saker även på det här området. Redan 1957 konstaterade Lennart Hyland och hela svenska folket att hon som få kunde hantera ett dragspel och sjunga för då uppträdde Mona i Hylands hörna.

Än idag framträder Mona flitigt hemma i Bohuslän med omnejd.

– Jodå, jag hinner med det också, säger hon på glad göteborgska. Musiken betyder så oerhört mycket i mitt liv. När jag för några år sedan drabbades av en svår whiplashskada och under lång tid inte kunde hålla dragspelet, då grät jag i ett helt år. Men jag kämpade mig tillbaka!

 

Frisörpolka
Vi sitter i den lilla salong som Mona har i anslutning till sitt hem i Romelanda. Här finns frisörstol, schamponeringsavdelning, alla frisörattiraljer, tidningar. Ja, och så en sak till – dragspelet. Om en kund ber att få höra något så är Mona inte nödbedd. Det kan till exempel bli den egenkomponerade Frisörpolka.

– Den skrev jag när jag skulle gå i pension för 13 år sedan, säger Mona. Fast det blev i och för sig inte något pensionärsliv …

Sveriges goaste frisör: Mona är kandidat nr 5

Kan en kund ha det bättre? Fin i håret blir man och sen kan man bjudas på en privat konsert med sång och dragspelsmusik hos Mona Eskengren, frisör i Romelanda. Kunden heter Lisbeth Andersson.

Man blir liksom inte förvånad när man får höra att Monas väg in i frisöryrket var annorlunda.

Hon kommer ursprungligen från Ale utanför Göteborg. Sina första pengar tjänade hon, 13 år gammal, som tidningsbud. För pengarna köpte hon en motorcykel av 1926 års modell. De finns för övrigt fortfarande kvar och med den tar Mona varje påskafton en tur i grannskapet.

Nästa inköp blev ett dragspel och med det i bagaget flyttade hon som 19-åring till Stockholm. Började arbeta på charkuteriavdelningen i Hötorgshallen, tappade en dag en köttyxa på foten, skadades allvarligt och hamnade på sjukhus.

– Det blev mycket tidningsläsande på sjukhuset och en dag hittade jag en liten annons där man sökte en au pair i Toronto, Kanada, berättar hon. Jag sökte och fick tjänsten och gav mig iväg på mitt livs äventyr. Familjen jag kom till var förfärlig, men lyckligtvis hade jag hunnit knyta kontakter eftersom jag spelade och sjöng mycket i Svenska kyrkan.

 

Lyckan var gjord!
– En kvinnlig tandläkare erbjöd mig anställning hemma hos henne och det blev min lycka. Hon såg att jag hade fallenhet för skapa frisyrer och rådde mig att söka till en frisörskola. Det gjorde jag och fick så småningom min examen borta i Toronto.

Mona stortrivdes i Kanada, inte minst sedan hon träffat den stora kärleken. Det komplicerades dock när det visade sig att hon var med barn. Hemma i Sverige hade hennes föräldrar blivit krassliga.

– Åk du till Sverige, sa pojkvännen. Jag kommer efter om ett år.

– Men han kom aldrig, säger Mona och blir för några sekunder allvarlig. Visst var det kämpigt som ensamstående mamma och egen företagare, inte minst som min dotter Benita vägrade gå på dagis som liten. Hon fick följa med till arbetet och sysselsätta sig med sina leksaker.

Under sitt yrkesliv har Mona har drivit flera olika salonger i Göteborgs-trakten, bland annat under många år i ett stort gammal hus i Sävedalen. Ett hus som hon till stor del renoverade själv.

Några planer på att lägga av?

– Nej, inte så länge jag kan undvika det, säger Mona glatt. Musiken och frisöryrket, det är ju det som håller mig igång!

Sveriges goaste frisör: Mona är kandidat nr 5

Sveriges goaste frisör: Mona är kandidat nr 5

Till höger är Mona i början av karriären. Hon drev i många år Eskensgrens Damfrisering i Sävedalen i ett stort gammalt hus som hon till stor del renoverat själv.

Sveriges goaste frisör: Malin är kandidat nr 4
Sveriges goaste frisör: Rudina är kandidat nr 3
Sveriges goaste frisör: Manuela är kandidat nr 2
Sveriges goaste frisör: Margareta är kandidat nr 1
Alla nominerade till Sveriges goaste frisör!
Scroll to Top