Vita fingrar, domnande känsla - är det Raynaud?

Jag undrar om det kan vara Raynauds syndrom som jag har? Vid kyla blir några av mina fingrar vita och jag känner en domnande känsla. Efter ett tag blir fingrarna blåa. Samma känsla har jag även haft under fötterna, i den främre delen av fotsulan och i tårna.

Vad ska jag göra, ska jag söka läkare eller kan jag ta hand om det själv på något sätt? För övrigt är jag en frisk kvinna på 39 år. Jag motionerar regelbundet och röker inte. Har även fått reda på att min mormor och mamma lider av samma symtom. Tacksam för svar.
Doktor Helge Löfberg svarar:
Ja, det låter som om du själv ställt rätt diagnos. Vid den godartade formen av Raynauds syndrom kan man lätt få kramp i fingrarnas och tårnas små pulsådror. Då upphör blodflödet tillfälligt och fingrarna och tårna vitnar, blir kalla och tappar känseln. När krampen släpper och blodet börjar strömma till igen blir färgen först blå på grund av att allt syret i blodet förbrukas. Sedan slår färgen över till rött när blodkärlen vidgar sig maximalt och blodådrorna fylls av blod. Samtidigt värker och sticker det. Tummarna brukar klara sig bättre än de övriga fingrarna. Ibland reagerar också nästippen, öronen och kinderna.

Den här formen av Raynauds syndrom är vanlig och upplevs av kanske var fjärde kvinna någon gång. Besvären utlöses av kyla och stress. Bästa boten är att hålla sig varm och undvika att arbeta med händerna i kallt vatten eller vistas i kall miljö. Varma, tjocka vantar, fodrade stövlar och täckande ansiktsskydd rekommenderas om man ändå måste gå ut i kylan.

Precis som du skriver så kan flera i släkten ha samma besvär. Män är mindre känsliga än kvinnor. Åkomman räknas som godartad och brukar inte efterlämna några sår och fingrarna behåller sin känsel och rörlighet.

Om du haft dina symtom i flera år och för övrigt känner dig frisk och fingrarna eljest mår bra så behöver du knappast söka läkare. I svåra fall kan man pröva en kramplösande receptbelagd blodtryckstablett som verkar på de små blodkärlen och som heter Adalat. Däremot ska du undvika migräntabletter som drar ihop blodkärlen. Det är bra att du inte röker eller snusar eftersom nikotinet minskar blodgenomströmningen.

Det finns också en allvarlig form av Raynauds syndrom med kärlsjukdomar som kan ge bestående tilltäppning och dåligt blodflöde till fingrarna. Dit hör reumatisk inflammation i pulsådrorna, bindvävssjukdomen systemisk skleros, blodproppar, vissa blodsjukdomar samt åderförkalkning. Men då känner man sig sjuk, har ev. hög sänka och får sår och stela fingrar. Man klarar inte heller att arbeta med händerna över huvudet. De här sjukdomarna är mer sällsynta och kräver ordentlig medicinsk utredning och behandling.

Det råder som du nog märkt en viss förvirring kring namnet Raynaud. Det beror på att den franske läkaren Maurice Raynaud som levde på 1800-talet bara beskrev den allvarliga typen av Raynauds syndrom i fingrarna. Men numera används samma namn på den mycket vanligare, godartade varianten som enbart beror på kramp i blodkärlen och som ger vita fingrar. Och det torde nog vara just den godartade formen som du har.