Onsdagen den 31 augusti 2022 var en härlig sensommardag. Gunilla Velin hade cyklat på Djurgården i Stockholm med sin väninna, haft picknick och badat. De skildes åt vid Karlaplan på Östermalm och Gunilla cyklade mot hemmet en bit bort, nära Odenplan i Vasastan.
Sedan minns Gunilla inget mer förrän hon vaknade upp flera dagar senare på sjukhus. Hon hade drabbats av ett plötsligt hjärtstopp.
Gunilla Velin
Ålder: 59 år.
Familj: Man och två döttrar.
Bor: I Stockholm och på Bjärehalvön i Skåne.
Gör: Sjuksköterska i botten. Driver eget företag inom vårdsektorn. Ska börja hålla kurser i HLR.
– Jag har fått återberättat för mig att jag väntade med cykeln på grönt ljus vid Odenplan då jag plötsligt föll rakt ut i gatan, berättar Gunilla då vi träffas vid platsen där hennes liv kunde ha tagit slut.
Bredvid henne står en av de kvinnor som bidrog till att Gunilla faktiskt är i livet idag, 28-åriga Thea Nordström.
Ambulans larmades snabbt till Odenplan och samtidigt som SOS skickade ut den gick larm ut till 40 frivilliga livräddare som befann sig i närheten, 22 av dem accepterade larmet. En av dem var Thea som jobbar som sjuksköterska på en vårdcentral alldeles intill.
LÄS ÄVEN: 13-årige Sandy räddade sin hund från att drunkna: ”Det fanns inget val”
– Jag fick ett sms i min mobil om ett hjärtstopp 30 meter från min arbetsplats. Jag accepterade larmet, tog med mig en hjärtstartare och sprang till platsen, berättar Thea.
Då hade två andra kvinnor som sett vad som hänt, Kim och Carla, redan påbörjat hjärt-lungräddning i form av bröstkompressioner. Samma kvinnor hade tillsammans med andra förbipasserande larmat ambulans, tagit hand om Gunillas cykel, dirigerat om trafiken och även fotograferat av Gunillas ID-kort för att senare kunna kontakta anhöriga.
Hade aldrig gjort HLR på riktigt
När Thea kom till platsen hade ambulansen precis anlänt och man hade kopplat på hjärtstartare och gav Gunilla strömstötar för att bryta det elektriska kaos som orsakat hjärtstoppet. Thea hjälpte till genom att ge hjärtkompressioner.
– Jag hade aldrig gjort HLR, hjärt-lungräddning, i verkligheten, bara på dockor under övningar. Jag var osäker på om vi verkligen fick liv i Gunilla. Jag tyckte att vi höll på så länge och defibrillerade två gånger utan att få någon hjärtrytm. När ambulansen åkte iväg med henne visste jag inte om hon levde, säger Thea och hennes ögon tåras när hon tittar på Gunilla.
Men hennes och de andras insats räddade livet på Gunilla som fördes till sjukhus och hölls nedsövd i ett dygn. När hon vaknade frågade hon efter sina två döttrar och sin man Björn.
LÄS ÄVEN: Karin blev helnykter vid 65: ”Jag drack allt mer men det var inte roligt längre”
– De två första dygnen minns jag inget av. Jag frågade en massa men glömde svaren lika fort. Först på fredagen, efter två dagar, förstod jag vad som hänt, säger Gunilla.
Ett kranskärl i Gunillas hjärta hade en förträngning som förhindrade passage av blod vilket orsakade hjärtstoppet. På sjukhuset gjordes omgående en så kallad ballongvidgning. Behandlingen öppnar kärlet så att blodet kan passera som det ska igen.
– Det märkliga var att innan hjärtstoppet kände jag mig helt frisk och hade inga underliggande sjukdomar. Kanske att konditionen var lite sämre än vanligt. Jag är ju en aktiv och rörlig person med bra flås annars. Men det trodde jag berodde på en smärtande höft som gjorde att jag inte kunde träna som vanligt.
Tacksam för Sms-livräddare
När det gått upp för Gunilla hur nära det var att hon faktiskt kunde ha dött, kände hon ett behov av att lägga pussel med den sista tiden före hjärtstoppet. Hennes man Björn sökte upp Thea efter någon vecka och träffade henne.
– När jag förstod att Gunilla skulle bli helt återställd grät jag och Björn i 40 minuter. Jag hade ju ingen aning om vad som hänt med Gunilla och om hon ens var i livet. När jag dessutom fick reda på att hennes ena dotter Frida är lika gammal som jag, 28 år, blev det personligt. Det kom så nära, säger Thea.
Efter några månader bjöd Gunilla hem Thea till sig och det blev ett emotionellt möte.
– Det var så häftigt att träffa dig! Du är min idol för att du är så optimistisk, inbjudande och tacksam för livet. Det är fint att höra att du vill ge något tillbaka till andra, säger Thea till Gunilla.
Gunilla säger att hon trots allt är glad över att hjärtstoppet inträffade på en så trafikerad plats som Odenplan i Stockholm.
LÄS ÄVEN: Tigertränaren Lina blev utbränd – fann lugnet i Värmlandsskogen
– Tänk om det hänt några minuter senare när jag var inne på gården och parkerade cykeln. Då hade ingen sett vad som hänt, säger Gunilla, som blivit en varm anhängare av Sms-livräddare.
Just nu är tolv regioner i Sverige anslutna: Blekinge, Halland, Jämtland Härjedalen, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Stockholm, Sörmland, Västmanland, Västra Götaland och Östergötland. I Sverige finns 130 000 frivilliga livräddare. Sms-livräddare är en tjänst där frivilliga med kunskap i hjärt-lungräddning, HLR, kan registrera sig och på så sätt bidra till att öka möjligheterna till överlevnad vid hjärtstopp.
– Jag blev så arg när jag fick reda på att till exempel region Skåne inte är anslutet. Jag är från Skåne och har mitt andra boende på Bjärehalvön. Tänk om hjärtstoppet inträffat där, vad hade hänt då? säger Gunilla.
Vill utbilda andra i hjärt-lungräddning
Gunilla bestämde sig för att försöka få till en förändring och nu är det faktiskt igång. Sedan årsskiftet har även Skåne, med drygt en miljon människor, infört Sms-livräddning!
Den 31 augusti i år firade Gunilla sin ”andra födelsedag”, som hon beskriver det.
– Jag hade en mottagning och bjöd in omkring 25 personer, bland andra Kim och Carla, som var de första att ge mig bröstkompressioner. Thea var förstås också inbjuden men var utomlands just då.
Gunilla är återställd efter hjärtstoppet och har inga men av det som hänt, tack vare den snabba insatsen från medmänniskor och ambulanspersonal.
LÄS ÄVEN: Epilepsihundarna larmar om Britta får anfall: ”De har räddat mitt liv flera gånger”
– Man blir ödmjuk inför livet efter en sådan här sak. Jag har fått en andra chans och har bestämt mig för att delvis ägna min tid åt att utbilda andra i HLR och ta mig själv som ett exempel på hur bra det går när människor ingriper. Ju fler som kan HLR, desto fler liv kan räddas. Man ska också minnas att de flesta hjärtstopp inträffar i hemmet, så det är jättebra om familjemedlemmar kan hjärtlungräddning, menar Gunilla.
– Ju mer man tränar, desto mer går man på autopilot när det är skarpt läge. Många drar sig för att ingripa och är osäkra på hur man gör, kanske är man rädd att bryta ett revben på den medvetslösa personen. Men ett brutet revben läker. Hellre det än att en människa dör, säger Thea och tillägger:
– Dessutom lovar jag att det känns så mycket bättre att veta att man faktiskt ingripit än att man stått passiv bredvid och tittat på när någon drabbats av hjärtstopp.
– Jag tänker ofta med tacksamhet på att hela 22 av 40 människor som fick ett sms-larm försökte ingripa och rädda mig. Det är faktiskt helt otroligt, säger Gunilla och kramar Thea en sista gång.
Detta är Sms-livräddare
- Kan du hjärt-lungräddning (HLR)? I så fall kan du ansluta dig till Sms-livräddare på hemsidan www.smslivraddare.se
- Om du befinner dig inom en radie av en mil får du ett sms när någon drabbas av plötsligt hjärtstopp.
- Från och med årsskiftet är 13 av landets regioner anslutna.
- Sms-livräddare larmas av samma larmcentral som larmar ambulans och andra blåljus.
LÄS ÄVEN: Lena sålde villan och flyttade till en båt: ”Jag ville ha frihet”
Artikeln publicerades först hos Hemmets journal.