Tigertränaren Lina blev utbränd – fann lugnet i Värmlandsskogen

Hon har tagit hand om tigrar i Hollywood och vildhästar i Nya Zeeland. Lina Maria Söderqvist har alltid haft djur och natur som sin stora passion. När hon drabbades av svår utbrändhet hittade hon det stora lugnet, djupt inne i de värmländska skogarna. Hit välkomnar hon idag andra som behöver få en vilopaus i livet.

Vildmarksbyn Eden är ett naturhotell med ett fantastiskt läge. De rustika timmerkojorna vilar i blåbärsriset, så långt inne i skogen utanför värmländska Lysvik att mobiltäckningen ibland försvinner. Hela tiden hörs porlandet från den älv som slingrar sig fram i en ravin intill. Ägaren Lina Maria Söderqvist hämtar en kanna vatten direkt från älven och sätter på kaffevattnet över den öppna elden och ler sedan nöjt.

– Ja, visst är det ett riktigt paradis här, säger hon.

”Det här är ett ställe för alla som behöver göra en time out i någon form”, säger Lina Maria Söderqvist om sin vildmarkslodge.

Den fridfulla naturen kring byn går att uppfatta som en mental landningsbana. Här känns verkligen tystnaden. Eden erbjuder övernattning och vistelser men utan elektricitet och wi-fi. Däremot finns möjligheten att koppla av och koppla ner.

– Folk som kommer hit har ibland med sig listor på aktiviteter de vill hinna med att göra, berättar Lina och fortsätter:

– Det kan vara vandring, paddling eller annat. Ofta slutar det med att de gör ingenting istället och bara njuter av att lämna ambitionerna åt sidan ett tag.

Här bjuds på friskt källvatten.

Vi slår oss ner i bekväma hemsnickrade möbler kring eldplatsen. En bit bort leker Linas dotter Ayla, 9 år, obekymrat. Chihuahuan Evie som först skällde på mig argt, ligger nu förtroendefullt intill mig. 

Det finns mycket djur i Linas närhet. Hon har två hästar på sin gård, kanin och en katt. Nyligen har hon även hjälpt två rådjurskid. 

 – De hade förlorat sin mamma när jag började stödmata. Nu klarar de sig själva. De bor i vår skog men kommer och hälsar på varje dag.

Svår utbrändhet

Lina älskar att skapa, vilket man ser överallt i Vildmarksbyn. Här finns tänkvärda skyltar och dekorationer av alla slag och små platser som uppmanar till lugna stunder och en-sak-i-taget-aktiviteter. En huggkubbe med en yxa och några vedklabbar inbjuder till att hugga ved till kaminen. En kittel fylls på med friskt källvatten från marken och skopor att dricka med hänger snyggt bredvid. 

Det ligger en lång resa bakom det lugn som Lina nu utstrålar. Det är bara ett par månader sedan den konstanta huvudvärk hon lidit av i flera år klingade av. Orsaken var stress och svår utbrändhet. Det hela började för några år sedan när Lina kommit hem till Stockholm från USA och varvade upp med en rad utmaningar. 

– Jag har alltid varit en fixare med drivet som främsta föresats, säger hon. 

Här finns möjlighet att koppla av och koppla ner.

För Lina var det självklart att hon skulle orka med ett heltidsjobb som gårdsföreståndare, ett distansjobb åt organisationen Humane Society i USA och en distansutbildning på högskola på 75 procent – och samtidigt vara ensamstående mamma. Varningstecknen var många men hon fortsatte ändå att hålla ett högt tempo. 

– Jag fick svårt med koncentrationsförmågan, minnesluckorna kom allt oftare.

En vanlig vardag när hon förberedde ett morgonmöte på sin arbetsplats kollapsade hon. Lina förlorade medvetandet en kort stund och när hon vaknade upptäckte hon att kroppen inte lydde. Hon hade blivit partiellt förlamad.

– Jag hade ändå tur. Läkaren jag fick var väldigt bra. Han tittade mig i ögonen och sa att ”det här kommer du dö av om du inte drar ner tempot”.

Tog över Vildmarksbyn Eden

Efter kollapsen följde en lång rehabilitering. Det var först svårt med koordinationen och hitta balansen i kroppen. Lina flyttade till Värmland där hon hade köpt en liten gård.

– Det var det bästa beslutet i mitt liv. Jag var tvungen att ändra mina förutsättningar.

Den fridfulla naturen kring Vilmarksbyn Eden är som en mental landningsbana.

Av en slump hittade hon den då övergivna Vildmarksbyn och lyckades få överta timmerstugorna. Hon fick hjälp av vänner att bygga upp vildmarkslodgen och verksamheten där. Arbetet passade perfekt in i den omstart och rehabilitering Lina behövde, samtidigt som Vildmarksbyn har blivit ett sätt att hjälpa andra som lider av stress i varierande grad.

– Det här är ett ställe för alla som behöver göra en time out i någon form, säger hon.


LÄS ÄVEN: Sörmlands häftigaste B&B: ”Hönshuset byggdes om av ren lust”


Passion för djur och natur

Passionen för djur och natur har Lina alltid haft. Tidigt gick hon kurser i vildmarksguidning, överlevnad, viltvård och spårning för att kunna klara sig själv i skogen. 

– Jag älskar att spåra. Jag kan gå runt i dagar efter varg och björn för att lära mig mer om hur de lever, säger Lina och låter helt orädd.

Linas naturintresse ledde henne in på en ovanlig karriär. Efter att ha tagit hand om vildhästar i Nya Zeeland fick hon jobb som djurskyddsexpert hos amerikanska organisationen Humane Society. Linas uppgift blev att arbeta med djursäkerhet vid Hollywoods filminspelningar. Hon minns ett väldigt roligt arbete som kunde medföra tuffa beslut.

Van att hantera tigrar och lejon. Under sin tid i Hollywood blev Lina Maria Söderqvist erbjuden ett jobb som rovdjurstränare på en agentur som hyr ut djur till filminspelningar.

– Tänk att du närvarar vid en mycket kostsam filminspelning, med en världsberömd regissör och det är hundratals människor i teamet. Att då gå in och bryta allt för att säga att nu måste hundarna få vila, det kräver en del mod.

Linas ovanliga förmåga att få kontakt med djur uppmärksammades snart i Hollywood. Hon blev erbjuden ett jobb på en agentur som hyr ut djur till filminspelningar och blev en av agenturens rovdjurstränare. Hon tränade framför allt stora kattdjur, som tigrar och lejon.

Är det aldrig farligt? undrar jag förstås.

– Självklart kan det vara farligt, svarar Lina. Djuren är inte tama, utan tränade. Allt handlar om relationen med djuren, att låta dem få det utrymme de behöver för att må bra. Du måste vara närvarande tillsammans med djuret i varje ögonblick, då blir situationen säker.

Lejonvakt i Hollywood

Lina berättar ett par historier från Hollywood, som den gången hon gick på röda mattan in till Universals stora branschfest tillsammans med ett lejon. På festen var hon tvungen att vara 100 procent fokuserad på lejonet, då barnen till Hollywoods kändiselit lekte i närheten. Därför märkte hon först inte alls att mannen som stått och talat med henne i en timme faktiskt var Bruce Willis.

Tiden i Hollywood fick ett tråkigt slut. Linas pappa, dokumentärfilmaren Lars Söderqvist, omkom i en olycka när han föll från ett villatak. Lina flyttade hem till Sverige för att stödja sin mamma.

– Min pappa lärde mig att inga drömmar kan bli för stora, säger Lina. Min största dröm skrev jag ner på ett ritblock i ett flygplan 2003. Den handlade om att bygga upp en stressfri plats i vildmarken där jag kunde visa andra människor hur viktig och vacker naturen kan vara. Jag målade en vildmarkslodge i blocket och den tanken har varit med mig sedan dess. Och 2017 hittade jag den övergivna byn som nu blivit Vildmarksbyn Eden.

Linas fem råd vid svår stress

  • Stress är en livsviktig reaktion och biologiskt betingad. Den hjälper oss i naturen för att undkomma faror. Men när stressen blir konstant och systemet varningsblinkar hela tiden – då hamnar vi i risk-zonen för stressrelaterade sjukdomar.
  • Ge dig själv tid att hitta det som ger dig återhämtning. Om jag ändå måste göra för mycket på en gång, planerar jag då in tid för återhämtning och möjligheter för en ”time out”?
  • Ställ frågor till dig själv. Umgås jag med mig själv och mina nära utan skärmar? Vad ger mig energi, vad tar energi? Säger jag nej till jobb om jag är helt slut?
  • Gör en sak i taget. Speciellt om man lider av utmattningssyndrom är det viktigt att aldrig växla upp utan hålla låg växel även om orken stundvis återkommer.
  • Små förändringar över tid hjälper hjärnan att orka bygga upp nya, stabila strukturer. Skapa balans i dina rutiner. Frestas inte att vara maximalt effektiv i alla lägen. Exempel på bra rutiner är att träna regelbundet, äta hälsosamt och att somna utan skärm.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top