Lena sålde villan och flyttade till en båt: ”Jag ville ha frihet”

Hon lockades av det annorlunda när hon valde sitt unika hem. För ett drygt år ­s­edan flyttade Gävlebon Lena Falk in på bogserbåten Sven, byggd 1918. ”I andra delar av Europa är det vanligt att bo på båt men här ses det som lite udda", säger Lena som inte ångrat sig en sekund.

Det knarrade och vattnet slog mot skrovet. Första natten på bogserbåten Sven blev inte jättebra, medger 55-åriga Lena Falk skrattande. 

– Jag hörde så mycket ljud. Nu däremot sover jag oändligt bra! Jag har vant mig och i övrigt är det väldigt lugnt och tyst här ute. 

Det här är Lena Falk

Ålder: 55 år.
Familj: Barn och barnbarn.
Bor: Stenborgskajen i Gävle. 
Gör: Rektor inom grundsärskolan. 
Intressen: Läsa, hundar, vara i skog och mark. 

Vid Stenborgskajen i Gävle, där Gavleån en bit längre bort mynnar ut i Gävlebukten, har Lena sedan i november 2021 sitt hem. Att hon skulle flytta in på en båt var inget hon haft i tanken, men så såg hon ett inlägg på Facebook; ”Är det någon som är sugen på en sommarstuga?” Sommarstugan var Sven och Lena svarade ”Nej, men går det att göra om båten till ett åretruntboende?”

– Det kändes kul, nytt och annorlunda, säger Lena och ler. Jag är 55 år. Jag vill verkligen hinna prova på grejer. Det här lite annorlunda tilltalade mig. 

I den gamla styrhytten som blivit till kök förbereder Lena fika. Köket går i blått och vitt – som båten i sig. 

Det begränsade utrymmet på Sven är ingenting som bekymrar Lena. ”Det finns inte så mycket bänkyta, allt är väldigt smått, men jag tycker verkligen inte att det är bökigt. Alla båtägare här har dessutom en egen containerplats där man kan ställa en container att ha som förråd.”

– Jag har allt här, som du ser, säger hon och slår ut med armen mot kyl, frys, spis och köksskåp. 

Ett hus kräver mer än en båt

När vi satt oss i uterummet på däck, där bordet täcks av en blommig duk och en ljus­slinga med färgglada lampor hänger i fönstret som vetter mot ån, fortsätter Lena att berätta om hur det kom sig att hon köpte en gammal bogserbåt. 

– Jag ville ha frihet. Ett hus kräver mer och man kan tendera att känna sig fast med ett hus. Men jag skulle aldrig ha sålt huset och flyttat till en lägenhet. Det här är som att bo på landet – men jag kan cykla till torget på fem minuter och till jobbet på femton.

På akterdäck finns bord och stolar för varma dagar och på kajbryggan står grillen.

Lena gör en kort paus innan hon konstaterar:

– I andra delar av Europa är det vanligt med bobåtar men här ses det som lite udda. Jag förstår att folk kan tycka att det verkar bökigt att bo på en båt men det är inte så krångligt. Den största skillnaden är att jag har förbränningstoalett och att jag måste fylla på med vatten. Men det vägs upp av alla saker jag slipper som förknippas med att sköta ett hus. 

På båten finns en förbränningstoalett och vatten måste fyllas på då och då.

Lena ler återigen när hon beskriver tillfället då hon avslöjade för sin bästa vän att hon skulle flytta till en båt.

– Jag hade bett henne möta mig för en picknick. Jag hade bubbel och plockmat med mig. Vi cyklade hit och jag sa ”här är Sven, här ska jag bo”.

Lena i den gamla styrhytten som blivit till kök med plats för matbord.

Med ett skratt lägger Lena till: 

– Hon tyckte nog att det var lite konstigt. Och när vi satt här och skålade kunde jag inte föreställa mig hur det skulle bli att bo på Sven. Jag brukar inte ångra saker jag gör, ändå tänkte jag ”hur ska det bli utan huset?” Men det är verkligen så trivsamt här. Det blev så rätt! När det är fint väder sitter jag utomhus och vinkar till båtarna som åker förbi. Och folk ute på promenad stannar, pratar och ställer frågor. Det är socialt och härligt. 

Mycket utrymme för umgänge på båten

Det inglasade uterummet är Lenas favoritrum. 

– Man kan sitta många här. Vi satt till och med här på julafton. Då eldade jag och jultomten kom. Det går att samla släkt och vänner och det är viktigt för mig. Jag har haft afterwork här med jobbet, 18 personer. Och vid midsommar samlades vi ett stort kompisgäng. Det är inte besvärligt alls att bo här, det är bara underbart!

Lena i sitt vardagsrum under däck.

Det före detta motorrummet under däck fungerar som vardagsrum. Under däck finns även Lenas sovrum och ett extrarum med fyra bäddar för barnbarn och andra gäster. 

– Barnbarnen tycker att det är kul att vara här. När jag precis hade flyttat in sa min son ”tänk om några år när barnen är så stora att de kan hoppa i från däck och bada”. Han fick upp sådana mysiga bilder.

Fler båtar i kajen där människor bor året

Förra sommaren var Lenas första på Sven och alla hennes förväntningar överträffades. 

– Det har varit fantastiskt! Jag har ätit frukost i fören och sett solen gå upp. Jag har suttit på soldäck och tittat på solnedgångar. Jag är ute enormt mycket. Jag har fyra uteplatser plus det här rummet. Jag hade i och för sig sjötomt där jag bodde tidigare men här kan jag hoppa i och bada direkt från båten. Jag älskar det! Jag badade så mycket i somras! Vilken otrolig känsla det är att cykla hem från jobbet, byta om till bikini och hoppa rätt i vattnet. Jag har en badstege men ska skaffa någon slags flytbrygga till nästa sommar. 

Ingen vanlig trappa utan en stege leder mellan våningarna.

Längs Stenborgskajen ligger åtta båtar där människor bor året runt. 

– Det är båtar i olika modeller, säger Lena. Det finns en pråm och längre bort en mer yachtliknande båt. Han som har den kan åka ut på havet, men jag har ingen motor i min båt. Det var inte tanken heller. 

Inte båtintresserad

Lena ler snett när hon konstaterar:

– Jag är inte speciellt båtintresserad egentligen. 

I nästa andetag berättar hon att hon lärt känna sina båtgrannar väl, grannsämjan är god.  

– Det är skönt att inte känna sig anonym, och jag känner mig mindre isolerad här. Innan bodde jag tre mil utanför stan. 

Lena funderar lite.

– Jag lever dessutom mycket mer hållbart nu, det finns en tillfredsställelse i det, säger hon sedan. Jag slösar inte på vatten och använder bilen bara en bråkdel jämfört med förr. Men det absolut, absolut bästa är friheten. Fast jag fylls också ofta av känslan att jag ser årstiderna tydligare här. Höststormarna var jättehäftiga och soluppgångarna är verkligen så vackra. Det är magiskt! Som en tavla.

Vill prova nya saker

Lena tar fram mobiltelefonen och visar foton hon tagit på orangeskimrande soluppgångar och solnedgångar. 

– Jag hoppas att jag ­aldrig kommer att känna att jag inte kan prova nya saker. När jag var 50 år köpte jag, min son och hans sambo ett ­pensionat i Spanien. Vi drev det tills coronan kom. I augusti i år började jag ett nytt jobb som rektor inom särskolan. Jag har en liten grej kvar jag skulle vilja göra; någon gång i livet vill jag ha en valpkull! Jag har ingen hund just nu men jag är en ­hundmänniska.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top