Karin blev helnykter vid 65: ”Jag drack allt mer men det var inte roligt längre”

Hon insåg att hon inte var en cool partypingla – hon var en mindre cool alkoholist. Karin Svensson förstod till slut allvaret och riskerna med sitt missbruk.

För Karin Svensson har alkohol alltid varit en självklar del av livet och förknippat med party. Med tiden blev fest­vanorna svåra att bryta. Till sist var hon fast i beroende.

– En stor del av min identitet var partypingla och jag har alltid hängt på krogen. För mig var alkoholen ett glädjefyllt sätt att umgås med vännerna. I många år hade jag jätteroligt med alkoholen och kunde hantera den, säger Karin.

Karin Svensson

Ålder: 68 år.
Familj: Två söner.
Bor: Stockholm.
Gör: Säljkonsult och pensionär. 
Aktuell: Med boken ”Dags att nyktra till” om sin resa mot att sluta dricka.

Skrivit om sin resa mot att sluta dricka

I sin nya bok ”Dags att nyktra till” skriver hon om sin resa mot att sluta dricka som tog sin början för tre år sedan.

– Insikten slog mig med full kraft. Jag har hela tiden tänkt att jag inte är alkoholist för att jag bara drack under helgerna, säger Karin. 

Problematiken – som att hon hade svårt att kontrollera konsumtionen och svårt att sluta när hon väl börjat ignorerade hon.

– Helgdrickandet blev en del av livet. I veckorna jobbade jag hårt och på helgerna festade jag. Minnesluckor, stukade handleder och sårade knän och andra tokigheter jag råkat ut för på fyllan var inget jag talade högt om. Det var ett sätt att förtränga allvaret, antar jag, säger Karin, som idag är hybridpensionär och säljkonsult. 

Vid 40 års ålder förstod Karin att hon var en beroendeperson. Hon fastnade i ett tablettmissbruk med smärtstillande medicin.

Pandemin blev vändningen

– Under småbarnsåren bytte jag identitet från partypingla till heltidsmamma och drack sällan. Däremot utvecklade jag ett tablettmissbruk och självmedicinerade när barnen lagt sig, säger Karin, som till sist tog hjälp av en beroendemottagning för att sluta.

Men när barnen blev tonåringar och så småningom flyttade hemifrån återgick hon till kroglivet. Vändpunkten kom först i och med pandemin då Karin inte längre kunde gå på krogen och dricka med vännerna. För att hålla skenet uppe började Karin skåla med sina vänner hem­ifrån över facetime. 

– Jag intalade mig själv att jag fortfarande drack socialt och inte i min ensamhet. Där någonstans spårade det ur, jag drack allt mer men det var inte roligt längre, säger Karin.


LÄS ÄVEN: Alkoholkonsumtion hos äldre ökar – så vet du om du dricker för mycket


Slumpen gjorde att hon följde med en väninna på en kurs om alkoholproblem hos läkaren My Skarsgård. Ett moment som särskilt chockade Karin var när hon skulle fylla i mängden alkohol hon drack per vecka. Summeringen av helgens alkoholintag räckte gott och väl för att placera henne i kategorin ”de som dricker mest”.

– Det var då jag fattade att jag inte bara festade lite väl mycket. Jag insåg allvaret och riskerna med mitt missbruk och jag ville bli vit.

Tog hjälp av tolvstegsprogrammet

Karin tog hjälp av tolvstegsprogrammet för att hålla sig nykter.

– Tack vare det så har jag fått lära mig att se varför jag har behövt de här kickarna. Hela mitt har jag jagat bekräftelser och positiv uppmärksamhet och drivits av duktig flicka-syndromet.

Karin berättar att nykterheten har varit ett projekt som hon bestämt sig för att klara av. Hon bestämde sig för att skriva en nykterhetsbok för att dokumentera sin nyktra resa.

– Jag var beredd på en rätt så tuff och känslofylld berg-och-dalbana när man partajat så länge, och det var faktiskt en av de saker som sporrade mig, säger Karin.   

Livet har blivit rikare som nykter

– Livet har blivit så mycket rikare sedan jag blev nykter. Det bästa är den här känslan av lugn som infunnit sig, jag letar inte efter nya kickar, säger Karin. 

Hur mår du idag?

– Jag mår jättebra, jag mediterar och jag har gjort om köket i lägenheten till målarateljé och börjat måla. Jag kan verkligen bekräfta att man kan ha roligt utan sprit. Alkoholfriheten har gett livet en annan dimension som jag varmt kan rekommendera. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top