Du behöver
- 1 kilo fläskkarré
- 10 torkade katrinplommon
- 1 ½ matsked franska örter
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1 ½ tesked salt
- ½ tesked grovmalen svartpeppar
- 1 matsked rapsolja
- 2 ½ deciliter vatten Snabbgjord äppelchutney
- 2 matskedar finhackad rödlök
- Rapsolja till stekning
- 1 tesked finhackad röd chilifrukt
- 4 små äpplen
- ½ deciliter socker
- ¼ deciliter vitvinsvinäger Smashed potatoes
- 1 kilo delikatesspotatis, oskalad
- 50 gram smör
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1 deciliter finhackad bladpersilja
- 1 ½ deciliter riven lagrad ost Sås
- 1 matsked vetemjöl
- 2 deciliter vispgrädde
- 2–3 deciliter silad sky från köttet
- Salt, peppar
Gör så här
Gör ett hål med en vass kniv i mitten av fläskkarrén. Stick i katrinplommonen på längden över hela köttbiten.
Blanda örter, vitlök, salt, peppar och rapsolja i en skål. Klappa in kryddblandningen runt om steken och stick in köttermometern så att hela röret hamnar mitt i.
Lägg steken i en gryta. Häll på vattnet och lägg på locket. Stek köttet en bit ner i ugnen på 125 grader tills termometern mäter 83 grader, det tar ca 2 ½ timmar. Ta upp steken ur grytan och låt den svalna något. Skär den i skivor.
Äppelchutney: Fräs löken i olja. Tillsätt chilin och låt fräsa med 1 minut. Sätt åt sidan. Tärna äpplena med skalet kvar. Stek dem mjuka i olja, hälften åt gången. Strö på socker och låt det smälta. Tillsätt lök, chili och vinäger. Låt småkoka tills det mesta av vinägern kokat bort.
Smashed potatoes: Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Lägg i en ugnsfast form. Mosa med gaffel.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vitlök, persilja och ost. Blanda. Smaka av med salt. Fördela på potatisarna.
Gratinera i mitten av ugnen i 225 grader i ca 15 minuter tills de får färg.
Sås: Vispa mjöl och grädde i en kastrull. Tillsätt ca 2 dl silad stelsky. Småkoka under omrörning i 5 minuter. Späd ev med mer sky. Smaka av.
Servera köttet med sås, potatis och äppelchutney.